Eficienţa politicii monetare a BNR este de 12,2%

MAKE, Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 martie 2008

Eficienţa politicii monetare a BNR este de 12,2%

Patru bănci din întregul nostru sistem bancar sunt singurele care resimt integral schimbările de politică monetară adoptate de Banca Naţională, celelalte având supape şi refugii prin care eludează intenţiile băncii centrale.

Cele patru bănci - Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica, Eximbank şi CEC - sunt singurele cu capital majoritar autohton (primele două, capital privat, celelalte două, de stat), deţinând, împreună, o cotă de piaţă de 12,2%, socotită în septembrie 2007. Acestora li se aplică normele BNR, fără putinţă de scăpare.

Celelalte bănci au diverse posibilităţi de ocolire sau absorbţie a măsurilor de politică monetară, posibilităţile decurgând din statutul lor de subsidiare (27) ori sucursale (11) ale unor bănci străine.

Când Banca Naţională decide să descurajeze creditele, aşa cum o face acum, îşi foloseşte două dintre instrumentele care îi stau la dispoziţie: creşte dobânzile şi creşte rezervele minime obligatorii.

Dacă dobânzile de politică monetară reprezintă reper al întregii pieţe bancare, lăsând abaterile pe riscul băncii care le practică, cu totul altfel arată înrâurirea asupra creditării prin exigenţa rezervelor minime obligatorii.

Căci creşterea rezervelor îngustează semnificativ disponibilul la creditare doar băncilor cu capital autohton, nu şi subsidiarelor şi sucursalelor care pot face apel la capitalul "băncilor-mamă".

În acest moment, nivelul rezervelor minime obligatorii se ridică la 20% pentru pasivele în lei şi 40% pentru cele în valută, constituindu-se în cel mai aspru regim din Europa.

Este un regim pentru patru bănci dintr-un total de patruzecişidouă.

În plus, normele de prudenţialitate pot fi eludate de subsidiare prin "externalizarea creditelor" (înregistrarea lor la "banca-mamă"), problemă care nu se pune în niciun fel sucursalelor: ele sunt supuse normelor din ţara de origine, iar nu celor de aici.

Cele patru bănci româneşti primesc, însă, în plin lovitura prudenţialităţii. Aşa cum este cea aplicată în urma ultimei şedinţe a Consiliului de administrare BNR, care a hotărât descurajarea creditării prin creşterea provizioanelor pentru creditele în valută acordate de bănci persoanelor fizice.

Această măsură restrictivă se aplică integral doar celor patru bănci româneşti: pe cele unsprezece sucursale nu le priveşte, iar cele douăzecişişapte de subsidiare au posibilităţi de manevră şi eludare (legale, de altfel).

Mediul concurenţial bancar, alterat

Băncile româneşti din ţara noastră sunt defavorizate de normele BNR, consideră unii bancheri. Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, şi Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, ne-au declarat că se simt dezavantajaţi de normele BNR, dar consideră că trebuie să se adapteze la regulile pieţei unde îşi defăşoară activitatea. "O bancă străină este şi ea dezavantajată de faptul că CEC are vechime în piaţă, peste 1400 de unităţi şi un portofoliu de clienţi consolidat", ne-a spus Radu Graţian Gheţea, evitând cu eleganţă să precizeze că un astfel de dezavantaj este natural, iar nu un rezultat al discriminării de statut.

Referitor la acest subiect, surse din BNR ne-au declarat: "Noi nu facem nimic care ar putea fi în afara normelor europene. Rezerva minimă obligatorie este un instrument de politică monetară, nu poate fi considerată restricţie".

Cele 11 sucursale ale băncilor din statele membre ale Uniunii Europene au primit autorizare de funcţionare de la autoritatea de reglementare a ţării de origine a "băncii-mamă" şi sunt scutite de cerinţele prudenţiale ale Băncii Naţionale.Ele trebuie să respecte normele impuse de ţara băncii mamă din ţara de origine.

Unii bancheri sunt nemulţumiţi şi acuză faptul că sucursalele pot acorda un volum mai mare de credite.

Alţi bancheri au făcut sesizări la Consililul Concurenţei potrivit cărora normele BNR ar încuraja concurenţa neloială în sistemul bancar. Însă, conform Legii Concurenţei, Consiliul Concurenţei nu se implică pe piaţa monetară.

O altă categorie de bănci este alcătuită din cele care au notificat BNR privind furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României. "Dacă acele bănci nu operează în România prin sucursală sau subsidiară, ele nu sunt reglementate de BNR", susţin sursele din BNR (n.n. - lista celor 125 de astfel de instituţii se regăseşte pe site-ul BNR, la secţiunea "Alte Instituţii de Credit").

Andreea Arcereanu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb