Egiptul a mai cumpărat 120.000 de tone de grâu din România la un preţ de 184,38 dolari pe tonă

Adina Lateş
Macroeconomie / 3 martie 2016

Pentru a doua oară în decurs de o săptămână, Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a mai cumpărat 120.000 de tone de grâu din România, în condiţiile în care cotaţiile futures la Bursa de la Chicago au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a organizat miercuri o licitaţie pentru a achiziţiona grâu cu livrare în perioada 5-14 aprilie. Doi traderi care au dorit să-şi păstreze anonimatul au precizat că la finalul licitaţiei GASC a anunţat că a decis să cumpere câte 60.000 de tone de grâu românesc de la Ameropa AG şi Cerealcom Dolj la un preţ de 184,38 dolari pe tonă preţ care include şi transportul, şi alte 60.000 de tone de grâu din Ucraina de la firma Louis Dreyfus Commodities BV la un preţ de 185,38 dolari pe tonă, notează Bloomberg.

La precedenta licitaţie, organizată de GASC în data de 26 februarie, Egiptul a cumpărat o cantitate de 300.000 de tone de grâu, dintre care 120.000 de tone din România, şi câte 60.000 de tone din Franţa, Argentina şi Ucraina, la un preţ mediu de 185 dolari pe tonă.

În schimb, la licitaţia de miercuri nu au fost oferte pentru grâu din Franţa. Traderii sunt reticenţi să ofere grâu francez după ce Egiptul a respins un cargou cu grâu francez furnizat de Bunge pe motiv că are un conţinut mare de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale - n. r.).

"Traderii preferă să fie siguri de calitatea grâului şi de aceea oferă grâu din alte ţări decât din Franţa, care are cel mai mare risc de cornul secarei", a declarat Pierre Tronc, broker la Aurel BGC în Paris.

Miercuri, la Bursa de la Chicago Board of Trade, cotaţiile futures la grâu au atins cel mai scăzut nivel de după luna iunie 2010, grâul cu livrare în luna mai fiind tranzacţionat la 4,445 dolari per bushel, în timp ce la Bursa de la Paris cotaţiile futures la grâu cu livrare în luna mai au coborât până la 151 euro pe tonă, aminteşte Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb