România este una dintre cele mai vulnerabile ţări la schimbarea sentimentului investitorilor străini, întrucât are foarte mare nevoie de finanţare externă, potrivit estimărilor Economist Intelligence Unit (EIU).
Economiştii EIU anticipează că nivelul deficitului de cont curent va continua să aibă niveluri mari de peste 10% din PIB în următorii ani fiind alimentat de creşterea economică şi de accelerarea consumului.
Potrivit estimărilor globale, ediţia pentru septembrie, ale EIU economia României şi cea a Bulgariei sunt suprasolicitate. Cerinţele de finanţare ale ţării noastre se ridică la 30% din Produsul Intern Brut. Dacă până acum acestea au putut fi acoperite din investiţii străine directe, sfârşitul procesului de privatizare va face ca acest lucru să fie din ce în ce mai greu, avertizează economiştii EIU.
Raportul EIU precizează că deprecierea monedei naţionale ar putea crea probleme serioase întrucât cea mai mare parte a datoriei externe este exprimată în euro.
EIU anticipează că, în regiune, Produsul Intern Brut va creşte cu 5,1% anul acesta şi cu 4,6% în 2009. Începând cu 2010 avansul PIB-pentru regiunea Europa Centrală şi de Est va fi de 4,4%.
În privinţa inflaţiei din regiune economiştii EIU sunt mai optimişti, anticipând că anul acesta se va atinge un vârf de 5,8% , urmând ca acesta să scadă la 4% în 2009 şi la valori sub 3% în 2011 şi 2012.