Mai mult de 14.000 de joburi noi au apărut pe piaţa muncii doar în prima jumătate a lunii septembrie, numărul fiind în creştere nu doar faţă de fiecare lună din ultima jumătate de an, ci şi în comparaţie cu ianuarie, februarie şi martie. De asemenea, nivelul este aproape egal cu cel din septembrie 2019, atunci când companiile se luptau pentru atragerea candidaţilor.
"Luna septembrie şi, în general, lunile de toamnă sunt, în mod tradiţional, cele mai efervescente, în termeni de recrutare. Ne aşteptam, deci, să observăm o creştere în numărul de joburi, însă nu atât de mare. Nu credeam că vom ajunge să depăşim chiar şi ianuarie şi februarie, când nimeni nu anticipa venirea pandemiei, iar companiile îşi menţineau ritmul de angajări masive. Deşi începe să se restrângă decalajul dintre numărul de joburi disponibile şi numărul de aplicări, încă avem o disproporţie destul de mare între cele două. Cu toate acestea, începutul de lună a marcat o deblocare pe care o aştepta toată piaţa şi în special candidaţii", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Cele mai multe joburi postate în luna septembrie au fost în Vânzări (peste 4.000 de noi locuri de muncă), următoarele cele mai active domenii fiind Transport / Distribuţie şi Administrativ / Logistică. Peste 1.600 de poziţii noi s-au deschis în sectorul Medicină şi aproximativ 1.500 în Call center-e. În ceea ce priveşte oraşele în care s-au făcut cele mai multe recrutări, Capitala se află, ca de obicei pe primul loc, la o distanţă apreciabilă de alte oraşe mari precum Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Constanţa, Iaşi sau Sibiu.
Şi în ceea ce priveşte aplicările primele două săptămâni din septembrie se dovedesc a fi cele mai bune din ultimul an, cu 610.000 de aplicări venite din partea celor care vor să se angajeze. "Candidaţii sunt foarte atenţi la tot ce apare nou în piaţă, urmăresc job-urile, cer feedback în urma interviurilor, aplică foarte ţintit şi pe poziţii compatibile cu profilul lor astfel încât să-şi maximizeze şansele de angajare. Cu toate acestea, avem acum de-a face cu o piaţă a angajatorilor, motiv pentru care durează poate şi de două ori mai mult decât înainte să îţi găseşti un job", explică Bogdan Badea.