ELCEN: "RADET Bucureşti nu a mai făcut revizii în ultimii ani"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 14 septembrie 2015

ELCEN: "RADET Bucureşti nu a mai făcut revizii în ultimii ani"

Conducerea ELCEN Bucureşti a respins afirmaţiile lui Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) RADET, referitoare la preţurile pentru energia termică şi electrică şi susţine că, în ultimii ani, regia a renunţat la reviziile anuale programate şi la probele de presiune hidraulică a reţelelor de transport, care aveau scopul de a depista problemele tehnice şi a le soluţiona. RADET este furnizorul şi distribuitorul de agent termic din Capitală.

Oficialii ELCEN (companie producătoare de electricitate şi agent termic) arată, într-un comunicat remis redacţiei: "Faptul că preşedintele CA RADET semnalează riscul ca populaţia Capitalei să rămână fără energie termică în sezonul de iarnă reconfirmă situaţia critică în care se află regia RADET Bucureşti. Din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, RADET vinde consumatorilor din Bucureşti circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă şi în pământ prin reţeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător şi nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pierderile de energie termică pe reţele au ajuns la peste 38%. ELCEN consideră că, pentru eliminarea acestor pierderi, RADET şi Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri de reabilitare a reţelei primare de termoficare cu finanţarea, atât din surse proprii, cât şi din fonduri structurale".

Gradul de încasare pentru energia termică în Bucureşti este de peste 95%, cel mai ridicat din ţară, însă instalaţiile îmbătrânite pun în pericol alimentarea consumatorilor cu energie termică, în perioada de iarnă, a declarat Gabriel Dumitraşcu, în cadrul Conferinţei BURSA "Energia în priză". Domnia sa a avertizat că, din cauza stării proaste a reţelelor, la iarnă există un risc major de avarii în sistem, care îi vor lăsa pe bucureşteni fără căldură pe perioada de efectuare a reparaţiilor necesare.

"Eu cred că nu s-a înţeles, cu adevărat, ce înseamnă cogenerarea de înaltă eficienţă şi de ce o subvenţionăm", a mai spus domnul Dumitraşcu, subliniind că, la nivel naţional, există un mecanism agreat de ANRE, prin care o parte din costurile aferente zonei de producţie de energie, respectiv zona de cogenerare, se descarcă pe MW-ul termic: "În Bucureşti, MW-ul termic reglementat costă 216 lei, iar MW-ul electric în bugetul ELCEN este de circa 170 de lei. Peste tot, MW-ul termic este mai ieftin decât cel electric. Altfel, nu ar fi nimeni nebun să promoveze cogenerarea ca soluţie".

În replică, reprezentanţii ELCEN au spus că aceste afirmaţii sunt false şi că, în realitate, tarifele sunt următoarele: 157,83 lei/MW termic oră pentru populaţie, respectiv 184,32 lei/MW termic oră pentru consumatorii non-casnici. Ei susţin că preţurile sunt reglementate de ANRE, iar pentru anul 2015, tarifele au fost transmise prin Decizia nr. 2127/16.12.2014. Totodată, în bugetul ELCEN pentru anul 2015, preţul MW-ului electric/oră este de 340 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb