Electrica a atras noi finanţări nerambursabile în valoare de 200 milioane euro prin Fondul de Modernizare

F.D.
Piaţa de Capital / 2 august

Electrica a atras noi finanţări nerambursabile în valoare de 200 milioane euro prin Fondul de Modernizare

Electrica anunţă acţionarii şi investitorii asupra faptului că filiala sa Distribuţie Energie Electrica România (DEER) a atras încă 200 milioane EUR finanţări europene nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare (FM), reprezentând 80% din cheltuielile eligibile pentru şapte noi proiecte de investiţii în reţeaua de distibutie de energie electrică, proiecte a căror valoare estimată este de aproximativ 250 milioane EUR (cu TVA), conform unui raport al companiei publicat pe site-ul BVB

"Pentru partea de costuri neeligibile, conform Metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuţie, pentru mijloacele fixe aferente investiţiilor în reţelele de distribuţie realizate din fonduri proprii în cadrul unor proiecte cofinanţate din fonduri europene nerambursabile, puse în funcţiune începând cu data de 1 februarie 2021, se stabileşte un stimulent în valoare de 2 puncte procentuale peste rata reglementată a rentabilităţii aprobată", se arată în raport.

Aceste 5 noi proiecte completează lista celor 13 proiecte de investiţii pentru care DEER a atras circa 250 mil EUR prin Fondul de Modernizare (Electrica a transmis pieţei de capital două comunicate în datele de 30 iunie 2023 - cod BVB:IRIS 4EB49, Cod LSE:RNS 5930E, 19 iunie 2023 - cod BVB:IRIS 647D5, Cod LSE:RNS 1969D, 29 noiembrie 2023 - cod BVB:IRIS DA125, Cod LSE:RNS 1065V, 15 februarie 2024 - Cod BVB: IRIS 38D9D, Cod LSE:RNS 3222D).

În ceea ce priveşte stadiul acestor 13 proiecte, 4 proiecte sunt în execuţie, 7 proiecte sunt în faza de achiziţie, iar 2 proiect este în pregătire pentru achiziţie.

Astfel, DEER a atras până în acest moment circa 450 milioane de EUR din Fondul de Modernizare, aproximativ 38% din totalul finanţărilor semnate deja pe Fondul de Modernizare, având încă 12 proiecte depuse.

"Prin strategia noastră de grup, ne-am angajat să îmbunatatim performanţa infrastructurii gestionate şi să accelerăm transformarea digitală a afacerii. Această realizare reprezintă încă un pas în atingerea obiectivului nostru strategic de a accesa cât mai multe fonduri nerambursabile pentru investiţii. Felicităm echipa DEER pentru această reuşită şi îi încurajam să continue în acelaşi ritm.", a declarat Alexandru Chiriţă, Director General Electrica.

Trei dintre proiecte, în valoare totală de circa 162 milioane EUR, din care aproximativ 131 milioane EUR fonduri nerambursabile, sunt pentru automatizarea reţelei de medie tensiune din cele trei zone DEER, în vederea identificării şi izolării zonei de reţea cu defect, cu obiectivul îmbunătăţiţii parametrilor de calitate a energiei electrica distribuite şi a indicatorilor de performanta a serviciului de distribuţie, prin creşterea continuităţii serviciului de distribuţie. Proiectele de Automatizare RED vor avea impact asupra indicatorilor de continuitate în alimentarea utilizatorilor şi a producătorilor de energie, arată sursa citată.

Proiectul "Modernizare RED şi implementare a unui sistem de tip Virtual Power Plant la nivelul DEER se doreşte a fi un răspuns eficient fata de provocările identificate odată cu tranziţia reţelei electrice pasive către o reţea electrica activa, cu fluxuri de putere bidirectionale. Cel de-al cincilea proiect ţinteşte mărirea capacităţii de distribuţie prin modernizare LEA 110kV Târgu Mureş-Livezeni-Corunca-Fântânele, respectiv staţiile de transformare Tg. Mureş, Livezeni, Corunca şi Târnăveni.

Mai multe detalii se regăsesc în tabelul următor:

Electrica a atras noi finanţări nerambursabile în valoare de 200 milioane euro prin Fondul de Modernizare

Fondul de Modernizare este un instrument de finanţare ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziţii juste din punct de vedere social către o economie verde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb