Electrica - profit net de 620,4 milioane lei, în creştere cu 11%

R.S.
Piaţa de Capital / 6 martie

Electrica - profit net de 620,4 milioane lei, în creştere cu 11%

Grupul Electrica şi-a prezentat astăzi rezultatele financiare obţinute în 2023.La nivelul Grupului Electrica, EBITDA a înregistrat o creştere de 27,1%, respectiv 369,8 milioane de lei, ajungând la o valoare de 1.732,7 milioane de lei, comparativ cu valoarea de 1.362,9 milioane de lei realizată în anul 2022, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, creşterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanţa pe plan operaţional a segmentului de distribuţie, pe fondul creşterii veniturilor din distribuţia de energie electrică cu aproximativ 1.014,8 milioane de lei (sau 29,9%), la valoarea de 4.411,5 milioane de lei, faţă de 3.396,6 milioane de lei în 2022.

Profitul operaţional a înregistrat o creştere de 22,0%, până la valoarea de 1.011,1 milioane de lei, datorită impactului pozitiv de 688,6 milioane de lei generat de cheltuielile operaţionale, impact diminuat de scăderea veniturilor operaţionale cu 506,4 milioane de lei.

Profitul net pentru anul 2023 a înregistrat o creştere de 61,6 milioane de lei (11%). Rezultatul este generat, în principal, ca urmare a performanţei segmentului de distribuţie, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementării mecanismului de achiziţie centralizată MACEE. Conform acestuia, producătorii au obligaţia de a vinde 80% din energia disponibilă la un preţ de 450 lei/MWh, impact diminuat de creşterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea, informează comunicatul.

Alexandru Chiriţă, CEO Electrica a declarat: "Grupul Electrica a menţinut traiectoria pozitivă a performanţelor financiare din anul 2023, cu o creştere de peste 27% a valorii EBITDA şi un profit net cu 11% mai mare faţă de anul precedent. Este o muncă de echipă şi le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru efortul susţinut.

Anul trecut a adus pentru noi şi alte evenimente importante, precum accelerarea iniţiativelor din segmentul de producţie a energiei regenerabile şi lansarea strategiei corporative pentru perioada 2024-2030. Prin adoptarea noilor direcţii strategice, aliniate cu cele de la nivel naţional şi european, vom îndeplini un rol important în tranziţia energetică şi vom contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de sustenabilitate, eficienţă şi inovare din domeniu. În acelaşi timp, ne propunem să asigurăm perspective solide de dezvoltare a companiilor din Grup şi să răspundem atât nevoilor clienţilor, cât şi aşteptărilor investitorilor şi acţionarilor noştri.", conform comunicatului.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu aproximativ 1.014,8 milioane de lei (sau 29,9%), la 4.411,5 milioane de lei, de la 3.396,6 milioane de lei în 2022, în principal din efectul generat de creşterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuţie a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoaşterea veniturilor din contractele de construcţii), la care s-au adăugat creşterea tarifelor de distribuţie şi scăderea volumelor de energie electrică distribuită.

De asemenea, în comunicat este menţionat că în ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în anul 2023 cu aproximativ 905,8 milioane de lei (sau 11,1%), la 7.280,3 milioane de lei, de la 8.186,0 milioane de lei în 2022, această variaţie fiind generată, în principal, de scăderea cantităţii de energie electrică furnizată cu aproximativ 9,1%, ca urmare a diminuării portofoliului de clienţi, precum şi a scăderii consumului la nivel naţional (efect al creşterilor de preţ la energia electrică, dar şi al măsurilor de eficienţă energetică implementate). Pentru segmentul de furnizare, atât în anul 2023, cât şi în 2022, efectul preţurilor cu amănuntul la energie electrică a fost acoperit prin subvenţii primite de la autorităţile statului, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, în urma aplicării Ordonanţei 27/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

La 31 decembrie 2023, suma estimată pentru subvenţii, ce urma a fi primită de la Ministerul Energiei, era în valoare de 2.595,6 milioane de lei (31 decembrie 2022 - 1.280,8 milioane de lei), iar de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială era de 19,0 milioane de lei. Din valoarea subvenţiilor de încasat, suma de 1.528,7 milioane de lei reprezintă cereri neîncasate şi depuse la autorităţile statului.

De menţionat pentru evoluţia din punct de vedere al performanţei financiare 2023 vs. 2022 este faptul că, în 2023, CPT capitalizat a fost de aproximativ 18,6 milioane de lei faţă de 2022, când s-a înregistrat o valoare de 989,3 milioane de lei, Grupul Electrica reuşind să scadă costurile adiţionale privind achiziţia de energie electrică pentru CPT pe segmentul de distribuţie, precizează comunicatul.

Pe lângă scăderea costurilor cu CPT, performanţa operaţională a fost susţinută şi de reducerea altor costuri operaţionale, cât şi de obţinerea unor venituri mai mari din energia reactivă.

Este de menţionat şi faptul că, activele intangibile constituite, împreună cu veniturile din capitalizarea costurilor cu CPT, sunt nemonetare. Aceste venituri se recuperează din punct de vedere monetar (prin facturări şi, ulterior, încasări), în prezent şi în perioadele următoare, primul an fiind 2023, începând cu data de 1 aprilie.

Volumul de energie electrică distribuită - 17,05 TWh, în scădere cu 3,8% faţă de anul 2022. DEER deserveste aproximativ 3,93 milioane de utilizatori, pe o arie ce acoperă circa 40,8% din suprafaţa României. Volumul de energie electrică furnizată pe piaţa cu amănuntul - 7,8 TWh, în scădere cu 9,1% comparativ cu anul 2022, pe fondul tendinţei generale de scădere a consumului de energie electrică; Electrica Furnizare furnizează electricitate pentru aproximativ 1,7 milioane de locuri de consum pe piaţa concurenţială, cât şi în regim de serviciu universal şi de ultimă instanţă, conform comunicatului.

Cota de piaţă pe furnizarea de energie electrică - Electrica Furnizare este unul dintre cei mai mari furnizori, cu o cotă totală de piaţă de 16,61% şi de 10,25% în regim concurenţial, conform ultimului raport ANRE disponibil, din noiembrie 2023.

Grupul Electrica urmăreşte în continuare extinderea portofoliului în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte în diferite faze de execuţie, cu o capacitate de aproximativ 300 MW, potrivit comunicatului.

Baza Activelor Reglementate (BAR), în termeni nominali, este estimată, la finalul anului 2023, la valoarea de 7,2 miliarde de lei.

În 2023, operatorul Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) a realizat şi pus în funcţiune investiţii în valoare de 777,1 milioane de lei, reprezentând 101,7% din valoarea anuală a programului de puneri în funcţiune planificat pentru 2023 (i.e. 764,1 milioane de lei, din care 628,4 milioane de lei plan aferent anului 2023 şi 135,6 milioane de lei valori reportate aferente anului 2022), informează comunicatul.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. La fel ca la TTS, ridica in slavi balonul Electrica si la dividende se sparg in figuri cu 1% ! Halal !

    1. Haram, nu halal.

    Da, dar dividendul cu randament de 0.9% brut e o gluma proasta. Lucreaza pentru clientii politici, nu pentru actionari.

    pa specula profit!

    in ro consumul si productia interna cad in cap din comunism… 

    media de consum per gospodarie e nai mica ca jn trecut iar la orase per apartament chiar in scadere… 

    asta spune multe de saracirea energetica a populatiei! 

    consumam de x2 x3 x4 dupa caz mai putin fata de vecinii europeni si fata de alte state! 

    s c c r e t 

    1. Aberezi in comparatzia cu ante 90....

      da' becurile cu led ce zic?

    Ceva este neclar. Citisem in bursa zilele trecute cum statul va cere dividende 90% din profit la societățile pe care le controlează. Electrica nu face parte din aceasta categorie?

    1. Statul nu mai controleaza Electrica?

    Sunt curios la cat ajunge azi.

    compania asta e pe dinauntru la fel cum arata sediul lor din poza, pe dinafara

    cunosc subiectul.. 

    Elecrica a reziliat unilaral contractul fostului director general, Corina Popescu, cu 8 luni inainte de expirare si pentru asta i-au platit despagubiri de 800 de mii euro, adica 10 % din dividendele propuse pentru toti actionarii!

    Ce companie este asta?? 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb