"Electricité de France" cumpără "British Energy"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 septembrie 2008

"Electricité de France" cumpără "British Energy"

Valoarea achiziţiei se ridică la 23 de miliarde de dolari

"Electricité de France" SA (EDF), cel mai mare operator mondial de reactoare nucleare, a decis să cumpere "British Energy Group" Plc pentru 12,5 miliarde de lire sterline (23 de miliarde de dolari), după ce şi-a majorat oferta pentru producătorul de energie din Marea Britanie.

EDF va plăti 774 pence pentru fiecare acţiune "British Energy", preţul fiind cu 35% mai mare decât cursul de închidere al acestor titluri la data de 14 martie, ultima zi de tranzacţionare înainte ca "British Energy" să anunţe că ar putea primi o ofertă de preluare.

În urma achiziţiei, compania franceză de utilităţi va obţine controlul la opt centrale nucleare din Marea Britanie, unde ar putea fi cons-truite noi reactoare. Achiziţia pe care o face EDF, cea mai mare din istoria sa, vine într-un moment în care guvernul britanic urmăreşte realizarea de investiţii în sectorul energiei atomice. Premierul britanic Gordon Brown sprijină expansiunea centralelor nucleare, respectiv înlocuirea fabricilor vechi şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

La data de 31 iulie, "British Energy" a respins o ofertă EDF în valoare de 765 pence/acţiune, întrucât acţionarii majoritari privaţi au considerat că propunerea subevaluează centralele nucleare pe care le deţine compania britanică, respectiv terenurile adiacente. EDF are, deja, 5 milioane de clienţi în Marea Britanie.

EDF este cel mai mare producător de electricitate din Europa. Compania este controlată în proporţie de 84,8% de statul francez, 13,3% - de investitori instituţionali şi particulari, şi 1,9% - de salariaţi. În 2007, EDF a înregis-trat un profit net de 5,6 miliarde de euro şi vânzări de 59,6 miliarde de euro. EDF are 58 de centrale nucleare şi, în 2007, a produs 77% din electricitatea Franţei. Analiştii cred că achiziţia "British Energy" va reduce costurile companiei franceze.

Săptămâna trecută, EDF, împreună cu firmele americane de investiţii "KKR & Co." şi "TPG Capital", a oferit 6,2 miliarde de dolari pentru preluarea "Constellation Energy Group" Inc., preţul fiind cu 32% mai mare decât oferta rivală lansată de miliardarul Warren Buffett, prin "MidAmerican Energy Holdings" Co.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb