Actualizare 14:43
Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii, Popa Sorin Mihai, director general adjunct al unei bănci, la data faptelor, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul şi Udrea Elena - Gabriela, secretar executiv al unui partid, la data faptelor, în prezent deputat, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public.
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că: "În perioada 2007- 2010, suspectul Popa Sorin Mihai, în calitate de director general adjunct al unei bănci, şi-a îndeplinit cu rea - credinţă atribuţiile de serviciu, prin aceea că a acordat clientului Udrea Elena Gabriela o serie de derogări care au condus la prejudicierea băncii. Prejudiciul în dauna băncii a fost determinat de neîncasarea sumelor datorate cu titlu de dobândă sau comision şi prin neexecutarea garanţiilor la momentul la care creditul putea fi declarat scadent anticipat (practic a amânat declararea creditului ca neperformant şi a privat banca de posibilitatea recuperării creanţei din executarea garanţiilor). De asemenea, a permis scoaterea bunurilor debitorului Udrea Elena Gabriela de sub incidenţa contractului de garanţie; la cererea suspectei Udrea Elena Gabriela, a permis aprobarea unui contract de novaţie, prin care debitorul iniţial solvabil, în persoana lui Udrea Elena Gabriela, a fost înlocuit cu unul insolvabil, împrejurare în care banca s-a aflat în imposibilitatea de a-şi recupera creditul, mai precizează comunicatul Ministerului Public".
Procurorii DNA mai arată că: "În conformitate cu atribuţiile stabilite prin contractul de administrare, suspectul Popa Sorin Mihai avea atribuţii de coordonare şi control cu privire la activitatea structurilor de Private Banking (clienţi privilegiaţi) şi risc, atribuţii în validarea şi aprobarea ofertării clienţilor privilegiaţi, precum şi în ceea ce priveşte acordarea de derogări de la prevederile normei bancare. Cu referire la infracţiunile reţinute în sarcina suspectei Udrea Elena Gabriela, în perioada sus menţionată, aceasta a solicitat directorului Popa Sorin Mihai acordarea unui credit în valoare de 3.280.000 de euro, în regim Private Banking (client privilegiat), fără să fi urmat procedura obişnuită a negocierii condiţiilor de finanţare cu persoanele aflate în subordinea directorului, a pus la dispoziţia băncii un raport supraevaluat a terenurilor pe care trebuia instituită ipoteca, a solicitat cedarea creditului prin novaţie către o altă persoană, în condiţiile în care cunoştea că persoana respectivă nu are posibilitatea să achite obligaţiile rezultate din contractul de credit, în sensul că nu avea bunurile necesare cu care să garanteze achitarea întregului credit".
Prejudiciul cauzat băncii este de 2.576.541,53 euro, reprezentând folosul asigurat împrumutatului Udrea Elena Gabriela, constând în creditul de care a beneficiat şi bunurile mobile şi imobile ce au fost scoase din sfera garanţiilor contractuale şi nu mai pot fi executate.
Suspecţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
(I.D.)
--------
Actualizare 13:04 Udrea: "Dacă DNA nu răspunde solicitării să depun cauţiune bunurile sechestrate, voi cere audienţă la Kovesi"
Fostul ministru Elena Udrea a anunţat astăzi că va face o cerere de audienţă la şeful DNA, Laura-Codruţa Kovesi, în situaţia în care nu i se va răspunde solicitării de a depune drept cauţiune bunuri aflate sub sechestru, transmit surse din presă.
Ea a respins varianta unui împrumut pentru depunerea celor cinci milioane de lei drept cauţiune.
"Până mâine. Am făcut toate solicitările, toate contestaţiile posibile, toate plângerile împotriva condiţiilor controlului judiciar şi aşteptăm să vedem dacă instituţia DNA este de acord să pun cauţiune bunurile care tot la DNA sunt sechestrate. (...) Nu, nu am varianta (împrumutului - n.r.). Vorbim de o sumă uriaşă, cinci milioane de lei. Este exclus să poţi împrumuta banii aceştia de la cineva. (...) Nu cred că cineva îşi doreşte să rişte să se expună pericolului de a fi căutat şi arestat a doua zi ajutând-o pe Elena Udrea. Dar, în situaţia în care DNA nu va răspunde solicitării mele de a îmi permite, conform legii, să depun cauţiune bunuri aflate acum sub sechestru, voi face o cerere de audienţă la procurorul-şef DNA, doamna Kovesi", a declarat Udrea, la ieşirea din sediul DNA.
Ea a susţinut că, după ce Parlamentul nu şi-a dat avizul, se urmăreşte să se ceară arestarea preventivă pentru încălcarea condiţiilor controlului judiciar.
Pe de altă parte, întrebată dacă are pe conştiinţă, ca exponent al clasei politice şi al administraţiei, tragedia petrecută la clubul Colectiv, Udrea a răspuns: "Vă rog, nu începeţi cu aşa ceva. Mai rămâne să spuneţi că eu sunt de vină şi pentru asta. La fel de vinovaţi sunt cei care tolerează astfel de situaţii, (...) de la cei care au autorizat un astfel de loc până la cei care s-au dus şi au montat artificii în localul acela. Presupun că asta s-a făcut de către 'nişte specialişti'. (...) Este o tragedie, o dramă care s-a întâmplat şi pentru care trebuie răspunsuri şi răspunderi concrete. Cine a vizat fără să respecte legea, cine a luat decizia să se monteze artificii în localul acela ? (...) Cum să te duci să dai foc într-un loc în care era tot capitonat cu burete?".
Deputatul a menţionat că avizul cel mai greu de luat este al pompierilor, indiferent de locaţie, tocmai pentru că trebuie respectate toate condiţiile să nu se întâmple un astfel de incendiu. Udrea a precizat că a mers la locul incendiului chiar în noaptea tragediei.
(A.L.)
---------
• ELENA UDREA LA DNA: "Voi contesta cuantumul cauţiunii"
Fostul ministru Elena Udrea s-a prezentat luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru audieri în dosarul legat de creditul BRD, transmit televiziunile de ştiri.
La intrarea în sediul DNA, Elena Udrea a declarat că va contesta cuantumul cauţiunii impuse de procurori, susţinând că în acest moment, în condiţiile în care toate bunurile sale sunt sub sechestru asigurator iar veniturile sale sunt reprezentate de indemnizaţia de parlamentar, nu îşi poate permite să achite cauţiunea.
Fostul ministru a declarat: "Voi contesta la instanţă şi în faţa procurorului atât cuantumul cât şi măsura. Atât timp cât toate bunurile mele sunt sub sechestru, am indemnizaţia, dar veniturile mele sunt minimale, nu am cum din banii ăştia să achit o cauţiune de 1.200.000 de euro până mâine".
Elena Udrea a spus că nu vrea să vorbească mai mult din respect faţă de suferinţa celor care au avut pe cineva în Clubul Colectiv şi a celor care au trecut prin clipele de groază din acea noapte.
La intrarea în sediul DNA, fostul ministru a adăugat: "Sunt sigură că dacă vor fi controlate multe astfel de locaţii din toată ţara vor fi găsite în aceeaşi situaţie. Da, este un soi de lasă că merge şi aşa, care uitaţi că duce la tragedii precum cele de vineri. O lipsă de respect faţă de reguli şi faţă de lege atât a celor care erau proprietarii şi aveau obligaţii faţă de cei pe care îi primeau în locaţia lor, cât şi a autorităţilor care nu au respectat legea".