Eliminarea subvenţiilor la oţel se lasă aşteptată

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai 2004

Producătorii de oţel ar trebui să prezinte, în această lună, un proiect de acord pe marginea subvenţiilor din sectorul siderurgic, urmînd să ia startul negocierile în domeniu. Specialiştii sînt de părere că, deşi ar fi bine ca forma finală a documentului să reflecte toate punctele de vedere exprimate de autorităţile statelor producătoare de oţel, dar şi de reprezentanţii oţelarilor, discuţiile trebuie concentrate pe eliminarea subvenţiilor, dat fiind că acestea distorsionează piaţa.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Japonia şi alte ţări producătoare de oţel au făcut, anul trecut, un pas către acordul care să pună capăt subvenţiilor din siderurgie. Ţările amintite au ajuns la unele înţelegeri pe marginea punctelor cheie ale acordului, aspectele de detaliu nefiind, însă, rezolvate.

Subvenţiile la producţia de oţel (excepţii de la unele taxe sau creditele cu dobînzi foarte mici) au dus la suprasaturarea pieţei.

Anul trecut, exista un surplus de circa 200 milioane de tone pe piaţă, cantitate echivalentă cu producţia primelor opt ţări care fabrică oţel. Cele 38 de state producătoare de oţel încearcă să ajungă la o înţelegere care să înlăture acest surplus.

Reprezentanţii celor mai mari companii siderurgice din lume au stabilit o serie de criterii care ar trebui luate în seamă la momentul negocierilor: viitorul acord să facă referire la toate statele importante producătoare de oţel, să se concentreze pe problema capacităţilor de producţie ale oţelăriilor (întrucît există surplusuri pe piaţă) şi să elimine toate subvenţiile, cu excepţia celor destinate rezolvării problemelor sociale sau de mediu, asociate, în principal, cu închiderea fabricilor.

Amintim că piaţa oţelului este una cu probleme şi nu trebuie trecut cu vederea războiul comercial dintre SUA şi Uniunea Europeană. După ce Organizaţia Mondială a Comerţului a dat cîştig de cauză europenilor, stabilind că taxele vamale aplicate de administraţia Bush importurilor de oţel sînt ilegale, oficialii de la Washington căutau o altă cale prin care să protejeze companiile autohtone de profil (schimbarea modalităţii de calcul a taxelor existente).

În aceste condiţii, piaţa oţelului continuă să crească. Producţia mondială de oţel brut a fost de 85,9 milioane de tone metrice în luna martie a acestui an, cu 5,9% mai mult decît în martie 2003. China se remarcă printr-o producţie de 21,8 milioane de tone metrice, cu 23,1% mai mult decît în martie anul trecut. În Asia, pe ansamblu, producţia de oţel a ajuns la 39,4 milioane de tone metrice, în creştere cu 11,3%. Rusia a produs 5,4 milioane de tone, în creştere cu 5,2%.

Importurile americane de oţel au crescut cu 5,5% în luna martie, faţă de aceeaşi perioadă din 2003, ajungînd la 2,2 milioane tone. Comparativ cu luna februarie, importurile de oţel au sporit cu 22,4%.

Companiile europene din sectorul oţelului îşi majorează producţia, căutînd să beneficieze de pe urma creşterii preţurilor pe piaţa de profil. Societăţi de renume, precum "Arcelor", "ThyssenKrupp" sau "Corus", şi-au majorat preţurile de distribuţie, ca să-şi acopere costurile mari de producţie, în condiţiile în care materiile prime sînt tot mai scumpe. Materiile prime au preţuri ridicate, îndeosebi din cauza creşterii cererii pe piaţa Chinei. Există regiuni în care preţul oţelului aproape că s-a dublat. În Emiratele Arabe Unite spre exemplu, în ultimele şase luni, acesta a ajuns la 537 dolari/tonă.

Alte subvenţii

Subvenţiile la oţel nu sînt singurele care dau bătăi de cap producătorilor la nivel mondial. Trebuie amintită lupta agricultorilor din ţările sărace, care înregistrează pierderi importante la vînzări din cauză că produsele agricole provenite din ţările bogate sînt vîndute la preţuri mai mici, dat fiind că aceste ţări beneficiază de subvenţii substanţiale. În această săptămînă, europenii s-au arătat dispuşi să renunţe la subvenţiile agricole, însă numai în condiţiile în care SUA vor lua aceeaşi măsură.

Mai amintim de cazul producătorilor de zahăr sau al celor de bumbac. În ceea ce-i priveşte pe producătorii de bumbac, statele în curs de dezvoltare au obţinut, recent, de la Organizaţia Mondială a Comerţului, o decizie favorabilă lor, care stabileşte că subvenţiile pe care le acordă SUA în domeniu încalcă regulile comerţului internaţional.

Conflictul euro-dolar

Pe de altă parte, războiul oţelului dus între SUA şi Europa nu este singurul de acest gen. Războiul monedelor celor două mari puteri comerciale, spre exemplu, a fost resimţit din plin în a doua parte a anului trecut. Dacă spre finele anului 2003 era pus sub semnul întrebării chiar viitorul monedei americane, acum ea pare să se redreseze, cîştigînd teren semnificativ în primele luni ale anului.

OŢELARII ROMÄNI: Problema nu o reprezintă subvenţiile, ci modul de acordare a acestora

Subvenţiile, în general, nu vor fi eliminate niciodată, ne-a declarat domnul Emil Ionescu, preşedintele Uniunii Producătorilor de Oţel din România (UniRomSider), subliniind că adevărata problemă o reprezintă modul de acordare a acestora. "Subvenţiile trebuie să susţină unele zone defavorizate, categoriile defavorizate, ori dezvoltarea unor activităţi de vîrf în cercetare. Aşadar, subvenţiile în sine nu vor dispărea. Acordarea lor, însă, trebuie să se facă într-un regim foarte transparent, atent monitorizat, pentru a răspunde exact scopului legal în care au fost autorizate", susţine domnul Ionescu.

Reprezentantul oţelarilor români atrage atenţia că România a pierdut, cu sau fără voinţă, "multe trenuri" în domeniu. Emil Ionescu aminteşte despre Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, încheiat la sfîrşitul anului 2002 şi intrat în vigoare în 2003, care nu a fost valorificat de România, în ultimii ani. "Am pierdut nişte perioade de respiro pe care nu le putem recupera. Totodată, am risipit resurse pe care nu le mai putem recupera", susţine Emil Ionescu, amintind că Acordul cu UE priveşte acordarea de ajutoare de stat în condiţii de transparenţă pentru restructurări, reconversii etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb