Elveţia şi Comisia Europeană au încheiat, ieri, un acord ce permite, din 2018, schimbul automat de informaţii fiscale referitoare la conturile bancare între cele două jurisdicţii, transmit Bloomberg şi Reuters.
Aproape 100 de ţări, printre care şi Elveţia, intenţionează să adopte modelul schimbului de informaţii fiscale, prin care OECD vrea să stabilească standarde globale pentru combaterea evaziunii fiscale.
Elveţia este cel mai mare centru financiar offshore la nivel mondial, cu active în administrare ce depăşesc mii de miliarde de dolari.
Comisia Europeană a apreciat că acordul reprezintă un pas major în lupta împotriva evaziunii fiscale, în condiţiile în care cetăţenii UE nu vor mai putea să-şi ascundă veniturile nedeclarate în conturi din Elveţia.
"Astăzi am adoptat un pas decisiv spre o totală transparenţă fiscală între Elveţia şi UE. Sunt încrezător că şi alţi vecini de-ai noştri vor încheia în curând acorduri de acest tip. Transparenţa este vitală, pentru ca fiecare ţară să se asigure că-şi poate colecta veniturile ce i se cuvin din taxe", a afirmat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, potrivit Agerpres.
Conform acordului, colectarea datelor va începe în 2017, apoi, din 2018, va fi demarat schimbul de informaţii fiscale cu statele membre ale UE. Negocierile continuă cu SUA, dar şi cu alte state, privind schimbul de informaţii fiscale, a anunţat Ministerul elveţian de Finanţe.
Anul acesta, Elveţia a semnat un acord privind schimbul de informaţii fiscale cu Australia şi a încheiat o convenţie cu Italia vizând activele neimpozitate.