Prioritatea României este să implementeze la termen proiecte europene aflate în lucru, în valoare de 14 miliarde de euro, finanţate din fonduri nerambursabile, a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul Comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene, la care a participat o delegaţie UE condusă de comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, se arată într-un comunicat trimis de Biroul de Presă al Guvernului.
"România a reuşit să recupereze problemele legate de depunere, de aprobare şi chiar de semnare de proiecte europene. Are, însă, o problemă majoră cu implementarea de către autorităţile locale şi naţionale a fondurilor europene. Dacă nu se respectă graficul implementării acestor fonduri, există riscul pierderii banilor europeni", a arătat premierul.
Guvernul a stabilit trei priorităţi, având în vedere obiectivul major de a implementa la termen proiecte în valoare de 14 miliarde de euro. Şeful Executivului a menţionat că prima dintre priorităţi se referă la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, care are o atribuţie fundamentală în coordonarea autorităţilor care gestionează fonduri europene.
O altă prioritate este legată de aplicarea planului de măsuri stabilit de Guvern împreună cu Uniunea Europeană, precum şi de adoptarea legislaţiei aferente.
Un alt obiectiv al Guvernului este reluarea plăţilor din fondurile europene, după ce Executivul a decis, în luna iulie, să suspende temporar transmiterea de facturi Uniunii Europene, pentru a evita aplicarea corecţiilor financiare. "Este obiectivul major pe care-l are ministrul afacerilor europene, de a pregăti implementarea măsurilor care să conducă la reluarea plăţilor cu Comisia Europeană şi, evident, la absorbţia efectivă a celor 14 miliarde de euro pe care astăzi îi avem în lucru", a arătat şeful Executivului.