Emisiunile de obligaţiuni ale statelor emergente au crescut cu 50%, în primul semestru

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2016

Statele emergente au împrumutat puţin peste 80 de miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni în primele şase luni ale acestui an, cu 50% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, graţie unor noi emisiuni consistente demarate de Argentina şi Qatar, informează un raport elaborat de Bank of America Merrill Lynch, transmite Reuters.

În schimb, emisiunile de obligaţiunile ale companiilor din statele emergente au scăzut cu 15% în ritm anual până la 135 miliarde de dolari în primul semestru, în condiţiile în care majoritatea firmelor din Rusia şi Brazilia au evitat pieţele de obligaţiuni.

"Statele au necesităţi de finanţare pe care cred că le pot acoperi parţial graţie randamentelor relativ scăzute pentru obligaţiunile suverane comparativ cu randamentele mai mari de pe pieţele locale", a declarat Jane Brauer, analist la BAML, potrivit Agerpres. În plus, scăderea randamentelor pentru obligaţiunile americane şi germane, indicatorul de referinţă pentru obligaţiunile statelor emergente, a ajutat de asemenea la creşterea volumului emisiunilor.

Vânzările de obligaţiuni ale statelor emergente au fost stimulate de emisiunea de 16,5 miliarde de dolari demarată de Argentina odată cu revenirea acestei ţări pe pieţele de bonduri după o pauză de 15 ani. Această emisiune a strâns cereri de aproape 70 de miliarde de dolari. De asemenea, emisiunea de nouă miliarde de dolari demarată de Qatar a fost cea mai mare ofertă din zona Golfului, iar cererile s-au ridicat la 23 de miliarde de dolari.

Turbulenţele apărute pe piaţă după decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a oprit emisiunile de obligaţiuni însă analiştii se aşteaptă ca acestea să fie reluate în săptămânile următoare având în vedere eventuale noi stimulente monetare în Europa şi Japonia.

Investitorii se aşteaptă în special la intrarea Arabiei Saudite pe pieţele de obligaţiuni, volumul emisiunii fiind prognozat la peste 15 miliarde de dolari. Un alt potenţial emitent este Nigeria, care vrea să strângă un miliarde de dolari.

În aceste condiţii, JPMorgan estimează că emisiunile de obligaţiuni ale statelor emergente se vor ridica în acest an la 127,3 miliarde de dolari, faţă de 86 miliarde de dolari în 2015, în condiţiile în care media anuală după 2009 este de 81 de miliarde de dolari. În schimb, emisiunile de obligaţiunile ale companiilor din statele emergente vor scădea la 220 de miliarde de dolari în 2016 faţă de 239 de miliarde de dolari în 2014 şi o medie anuală de 355 miliarde de dolari între 2012-2014.

La finele lunii februarie, România a atras şi ea de pe pieţele financiare externe 1,25 miliarde euro, prin redeschiderea a două emisiuni de eurobonduri lansate în octombrie anul trecut, cu maturităţi în 2025 şi 2035. Ministerul de Finanţe a precizat că au fost noi minime istorice pentru cele două maturităţi, în condiţiile în care randamentele au scăzut de la 2,845% până la 2,55% pentru tranşa de 10 ani şi de la 3,93% până la 3,90% pentru tranşa de 20 ani. În acest an, România intenţionează să vândă obligaţiuni de circa 50 miliarde de lei şi să atragă 3 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb