Emmanuel Macron afrimă că a fi "aliatul" SUA nu înseamnă a fi "vasalul" lor

A.F.
Internaţional / 13 aprilie 2023

Emmanuel Macron afrimă că a fi "aliatul" SUA nu înseamnă a fi "vasalul" lor

Preşedintele francez Emmanuel Macron declară că a fi "aliatul" Statelor Unite nu înseamnă "vasal" şi asumă în întregime declaraţii controversate despre Taiwan şi subliniază că "Franţa este în favoarea statu-quoului în Taiwan", "susţine politica unei singure Chine şi căutarea unei soluţii paşnice a situaţiei", conform News.ro.

"A fi aliat nu înseamnă a fi vasal (...), nu înseamnă că nu mai ai dreptul să gândeşti singur", a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă la Amsterdam.

"Franţa este în favoarea statu-quoului în Taiwan", ea "susţine politica unei singure Chine şi căutarea unei soluţii paşnice a situaţiei", a adăugat el.

Franţa este un aliat "fiabil" al Statelor Unite, însă revendică să nu-i urmeze pe alţii, a declarat miercuri o sursă diplomatică franceză.

"Noi nu suntem adepţii Statelor Unite dintr-un motiv simplu, şi anume că preşedintele vrea o suveranitate europeană", a subliniat această sursă.

"Noi suntem aliaţi ai Statelor Unite, aliaţi fiabili, angajaţi, dar suntem aliaţi care decid ei înşişi", a subliniat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron a provocat un val de neînţelegere în Statele Unite şi în Uniunea Europeană prin faptul că a îndemnat UE să nu "urmeze" Washingtonul sau Beijingul în problema Taiwanului.

"Cel mai rău dintre lucruri ar fi să se creadă că noi, europenii, ar trebui să-i urmăm (pe alţii)" în problema Taiwanului "şi să ne adaptăm la rirmul american şi la o reacţie exagerată chineză", a declarat Emmanuel Macron.

Aceste declaraţii au fost interpretate imediat drept o distanţare faţă de Washington, în contextul în care Statele Unite sunt foarte angajate în Ucraina, de la începutul Războiului rus în Ucraina.

Franţa nu este dezinteresată de tensiunile în centrul cărora se află Taiwanul, a subliniat această sursă, în contextul în care China a efectuat exerciţii militare cu scopul de a exercita presiuni asupra insulei.

Beijingul a perceput drept o ameninţare întâlnirea de săptămâna trecută a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen cu Kevin McCarthy, al treilea om în statul american,

O fregată franceză a traversat Strâmtoarea Taiwan în timp ce China efectua exerciţii militare, a subliniat ea.

Aceste declaraţii ale lui Macron au fost percepute ca aruncând responsabilitatea tensiunilor în regiune mai întâi asupra americanilor.

În cursul vizitei sale de stat în China, săptămâna trecută, Xi Jinping i-a spus că susţine o soluţie paşnică şi că nu se grăbeşte în Taiwan.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Solutia pasnica ar fi democratizarea Chinei.

    1. Imposibil, intr-un interval de timp rezonabil. Dictatorii nu renunta niciodata la putere pentru ca puterea este cel mai puternic drog.

    Transmitetii mesajul din titlu lui Iohannis.

    EU este o comunitate de interese politice si economice intre tari care au cam 500 milioane de locuitori ,au industrii de varf infrastructura avansata universitati si centre de cercetare avansata etc . Evident ca Europa trebuie sa si mentina locul in clubul marilor puteri ,daca vrea sa si continue progresul si nu sa accepte firmituri de la masa marilor puteri .

    Presedintele Macron a exprimat aceste puncte de vedere rationale , exact in logica politicilor globale ,dar eu sper ca si ceilalti lideri europeni gandesc similar : adica sa apere pozitia europeana ,care e distincta de interesele Americii. Deja Europa a cedat nepermis de mult pe fondul razboiului din Ucraina ,si au facut asta tocmai ca sa ajute Ucraina printr o sinergie a aliatilor NATO . Aliati egali din NATO care e o alianta defensiva .Europa a aplicat imediat 10 runde de sanctiuni ,a fost defavorizata grav pentru ca importurile energetice ale europenilor erau rusesti ,in timp ce USA nici la ora asta nu a renuntat la importuri de uraniu ,are gaz si petrol din productie proprie etc . Eu nu inteleg cum de apar aceste atacuri la pozitii rezonabile ale lui Macron care sunt privite ca o separare de americani : dar ca sunt atatea alte puteri economice in ascensiune puternica si care pretind loc in fata Europei ,nu se ingrijoreaza publicul ? India ,Turcia ,Brazilia ,Mexic ,libere de obligativitatea sanctiunilor suportate numai de Europa ...abia asteapta sa patroneze tarile membre EU si sa si aloce partea leului in comert si geopolitica . 

    Dar poți să l pupi in koor pe Xi până se usucă buzele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb