Entitatea UE care ar urma să cumpere petrol din Iran, blocată de un dezacord

I.M.
Internaţional / 29 ianuarie 2019

Entitatea UE care ar urma să cumpere petrol din Iran, blocată de un dezacord

Entitatea concepută de Uniunea Europeană pentru a continua să cumpere petrol din Iran în pofida sancţiunilor americane este gata, dar lansarea sa este blocată de un dezacord între statele membre privind mesajul care să fie adresat Teheranului, relatează AFP, citând surse diplomatice europene.

Entitatea va fi înregistrată în Franţa şi va avea o conducere germană, potrivit aceloraşi surse.

Primele sale fonduri vor fi furnizate de Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei ţări UE semnatare ale acordului nuclear încheiat cu Teheranul în 2015.

"Nu a fost încă înregistrată, dar suntem foarte aproape de deschiderea sa", a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas, cu prilejul unei reuniuni la Bruxelles organizate de omologul său belgian Didier Reynders.

Entitatea este o creaţie interguvernamentală, dar obiectivul este ca aceasta să fie sprijinită de UE în cadrul unor concluzii ale Consiliului privind Iranul.

În textul acestor concluzii, cei 28 salută respectarea de către Iran a angajamentelor prevăzute în tratatul privind denuclearizarea din 2015 şi semnat de cele trei ţări din UE, China, Rusia şi SUA, care însă l-au denunţat ulterior.

Europenii se îngrijorează însă din cauza programului pentru rachete de rază lungă de acţiune dezvoltat de Iran precum şi de activităţile sale din regiune, în special în conflictele din Siria şi Yemen. De asemenea, ei denunţă atentatele împotriva opoziţiei iraniene din Europa.

Mesajul adresat Teheranului este destul de ferm, dar el suscită rezerve, susţin surse diplomatice citate de AFP. Italia şi Spania au blocat luni adoptarea sa şi opoziţia lor ar putea duce la amânarea tuturor deciziilor la viitorul Consiliu de miniştri al UE de pe 12 februarie, cu excepţia situaţiei în care Franţa, Germania şi Marea Britanie decid să retragă constituirea acestei entităţi din concluzii şi să o anunţe separat.

Entitatea în cauză, numită "Special Purpose Vehicule", va gestiona banii vărsaţi pentru achiziţii de petrol şi va permite reglarea achiziţiilor iraniene în UE, pe modelul unei camere de compensare. Bunurile vândute de UE ar urma să nu intre în zona sancţiunilor americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb