Environmental Investigation Agency (EIA), o organizaţie de mediu cu birouri în Washington D.C. şi Londra a dat publicităţii filmări care expun conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, acceptând şi recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie, arată un comunicat remis azi redacţiei.
Agenţia de Investigaţii în domeniul Mediului (EIA) notează în sursa citată că "aceste dovezi apar în vreme ce Holzindustrie Schweighofer a fost identificată în România drept jucând un rol central în eforturile de a stopa noul Cod Silvic", acest cod aflându-se în dezbaterile finale din Parlament.
"În timpul filmărilor, investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câştigat drepturile de punere în valoare a unei cantităţi anume de lemn din pădurile unei asociaţii de proprietari din România. În discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu oficialii români şi austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menţionat de mai multe ori intenţia de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociaţia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialiii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul. Mai mult decât atât, aceştia au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantităţi suplimentare de lemn", mai arată comunicarea.
Pe 23 martie, Preşedintele României a retrimis noul cod silvic înapoi în Parlament pentru amendamente şi dezbateri.
"La scurt timp a fost dată publicităţii scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către primul ministru al României, cerând să schimbe Codul Silvic, în caz contrar ameninţând cu efecte negative asupra comerţului dintre Austria şi România, în general. Un al doilea document de la Ambasada Austriei la Bucureşti prezintă îndemnul către Guvernul României de a se întâlni cu Schweighofer pentru a ajunge la o înţelegere în legătură cu noul Cod Silvic. Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment din România", mai arată sursa.
"România se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumuseţe şi valoare unică. Această luptă împotriva tăierilor ilegale nu poate fi câştigată dacă o companie puternică precum Schweighofer cumpară cu bună ştiinţă şi recompensează lemnul ilegal", a spus Alexander von Bismarck, Director Executiv al EIA SUA.
Holzindustrie Schweighofer este o companie austriacă care procesează vasta majoritate a lemnului de răşinoase în produse semi-finite, în principal pentru export în UE, Japonia şi America de Nord, mai notează reprezentanţii EIA.
Peste 60% dintre ultimele păduri seculare ale Europei se află în România, potrivit EIA.
1. Noroc că EIA are birouri în US
(mesaj trimis de Cristi C în data de 27.04.2015, 17:15)
Că altfel apăreau "ziariștii" din România și spuneau că ne atacă rușii (că rușii sunt mereu în spatele environmentaliștilor).
Este simplu. Dacă nu te supui, vei avea soarta Greciei. Dă-le în focul capitalismului de păduri seculare. În ele ne proptiserăm acum?
Hai Johannis, apără-ți nemții (austrieci, tot aia). Sunt cei mai cinstiți, cei mai corecți.
2. Ce porcarie!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 27.04.2015, 17:19)
Este incalificabil si strigator la cer comportamentul guvernatilor nostri. Cu o asemenea neintelegere a actului economic, tara n-are cum se dezvolta si prosperitatea romanilor va ramine in vecii vecilor amin doar un vis imposibil de realizat.
Care va sa zica ai in tara o resursa inestimabila, padurea, care poate sa asigure locuri de munca bine retribuite la zeci de mii de romani. Si in loc sa se puna in practica o asemenea politica, amarstenii astia care ne guverneaza au gasit cu cale, de zeci de ani, sa promoveze exportul bustenilor sau a unor semifabricate cu grad redus de prelucrare. Se imbogatesc citiva, industria mobilei in scumpa noastra tara este pe duca, iar romanilor le ramine sa fluiere a paguba.
Cum se poate dezvolta tara, cum poate prospera neamul, cind niste nenorociti alesi sa ne conduca isi bat joc in asa hal de cele mai pretioase resurse ale tarii!
Romanii trebuie cumva sa se gaseasca o cale rationala de a lucra in folosul lor.
Este tare greu de inteles cum dintre atitia oameni straluciti pe care-i are neamul nu se gaseste unul sa-i adune pe romani de pe drumurile perzaniei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de rex în data de 27.04.2015, 17:24)
Am golit tara de paduri si nu avem nici un vinovat. Trebuie sa nu se mai taie nici un metru cub de lemn cel putin 50 de ani de acum inainte. Locuri de munca in domeniu? O mare minciuna!
2.2. Rezolvarea (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Johan Is în data de 27.04.2015, 20:53)
Io Hann Is pentru a adduce, din nou, o dinastie Hohenzollern (o fi avand ceva comun cu Holz....?) poate ne mai salta odata Romania.
3. Animalele din padure un' se duc ?
(mesaj trimis de Paduraru de servici în data de 27.04.2015, 18:50)
Cum de nu pomeneste nimeni de parlamentarii nostri implicati in asemenea afaceri ? Chiar credeti ca austriecii astia fura de capul lor ????
4. Cine apara ineresele Romaniei
(mesaj trimis de Laurentiu în data de 27.04.2015, 19:54)
Cu politicieni si guvernanti de cea mai joasa speta, care , ori sunt cumparati, ori dorm, nu este prima data , cand americanii cerceteaza fenomene murdare in locul alor nostri.
Batalia e foarte serioasa daca chiar guvernul Austriei face trafic de influienta.
Politicienii nostri ar trebui sa se ia pe seama. Austria are cea mai agresiva si partinitoare politica economica in Romania. Oare chiar "totul se cuvine imperiului"?
Aurul negru este al lor.
Aurul verde il controleaza si fac ce vor cu el.
Doua din primele trei mari banci "privatizate" sunt pe mana lor.
Primele doua societati de asigurari fac bani pentru ei.
Mai sunt si alte domenii, toate pe alese.
Si totul , numai cu ei si pentru ei. Nu se complica cu actionariat romanesc. Fac ce fac si elimina tot ce nu este actionariat austriac.
Iar ai nostri dorm sau se prefac ca dorm.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2015, 22:07)
...iar Austria este in faliment...