EPPO: "12 inculpaţi implicaţi în fraudă în cercetarea medicală şi IT; un scandal de 4 mlioane de euro"

T.B.
Anticorupţie / 1 februarie 2024

EPPO: "12 inculpaţi implicaţi în fraudă în cercetarea medicală şi IT; un scandal de 4 mlioane de euro"

Parchetul European (EPPO) din Iaşi (România) a adus astăzi acuzaţii împotriva a şase persoane fizice şi a şase companii pentru fraudă calificată şi spălare de bani, în cadrul unei anchete asupra unei presupuse organizaţii criminale care a obţinut 4 milioane de euro în fonduri UE pentru cercetare medicală şi IT, se arată într-un comunicat al EPPO, remis redacţiei.

Cazul se referă la două proiecte de achiziţie de echipamente medicale şi IT şi licenţe de software, finanţate în proporţie de până la 70% de UE, informează sursa citată. Unul dintre proiecte a vizat înfiinţarea unui departament de cercetare pentru tratamentul bolilor neuro-motorii, iar celălalt dezvoltarea de programe software inovatoare pentru combaterea traficului ilegal de mărfuri, transmite sursa.

Conform contractelor de finanţare UE, beneficiarii trebuiau să facă dovada plăţii contribuţiei private, în valoare de 30% din valoarea fiecărei facturi emise de furnizorii echipamentelor, iar abia ulterior au avut dreptul să obţină plata restul de 70%, se mai arată în comunicat. Totuşi, potrivit anchetei, suspecţii au simulat procedura de acordare a contractelor de achiziţie pentru echipamentele necesare, pentru a le atribui unei firme aflate sub controlul lor, care nu avea capacitatea sau resursele pentru a le achiziţiona, transmite sursa indicată. În plus, se crede că suspecţii au folosit o altă companie aflată sub controlul lor pentru a produce facturi cu preţuri semnificativ umflate (de aproximativ trei ori preţul real). Se pretinde că, pentru a certifica plata contribuţiei lor private, suspecţii au înfiinţat circuite simulate de plată pentru fiecare factură, depunând numerar în conturile beneficiarilor, virând plata echipamentului în conturile furnizorului în temeiul controlul acestora şi ulterior retragerea acestuia în numerar în beneficiul lor propriu, arată datele comunicatului.

De asemenea, membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi falsificat documente care să ateste că echipamentul a fost achiziţionat şi funcţionau corespunzător. În cele mai multe cazuri, conform dovezilor, echipamentul a fost achiziţionat la o dată mult mai târziu, după primirea necuvenită a plăţilor de la autoritatea de gestionare a fondurilor UE, conform sursei menţionate.

Potrivit probelor, o parte din profiturile ilicite au fost utilizate pentru activităţi de agrement şi călătorii internaţionale ale suspectului lider în mai multe state membre, precum şi pentru întreţinerea unui iaht cu motor, transmite sursa. Pentru recuperarea prejudiciului adus bugetului UE, la începutul acestei anchete , au fost sechestrate bunuri imobile ale suspecţilor, în valoare de 8,5 milioane de euro, potrivit comunicatului.

Conform legislaţiei naţionale a României, frauda agravată în materie de subvenţii se pedepseşte cu închisoare de până la zece ani şi jumătate şi până la zece ani pentru spălare de bani, transmite EPPO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb