Accesul wireless fix (FWA) este unul dintre cele mai răspândite scenarii de utilizare din sfera 5G pentru furnizorii de servicii de comunicaţii (CSP) de la nivel global, numărul celor care oferă acest serviciu fiind în creştere în ultimul an.
Cea mai recentă ediţie a Ericsson Mobility Report prezintă detalii şi estimări privind evoluţia industriei de telecomuniicaţii, precum şi situaţia pe regiuni.
În aprilie 2024, 241 dintre cei 310 de furnizori de servicii de comunicaţii (CSPs) de la nivel global, incluşi în raportul Ericsson, ofereau servicii de FWA, iar 128 dintre ei - aproximativ 53% - au şi oferte care includ servicii 5G FWA, în creştere cu 12 puncte faţă de perioada corespunzătoare din 2023.
Datorită vitezei, a faptului că favorizează un management eficient al datelor şi a latenţei minime, opţiunea 5G devine tot mai căutată în abonamentele de FWA. Astfel, numărul furnizorilor de servicii de comunicaţii care oferă astfel de servicii şi, implicit, practică tarife corelate a crescut cu aproape 50%, până la 40% din numărul total al furnizorilor de servicii de comunicaţii care oferă şi abonamente FWA. Fixed Wireless Access (FWA) este al doilea cel mai răspândit scenariu de utilizare 5G, după enhanced Mobile Broadband (eMBB).
Fredrik Jejdling - Executive Vice President & Head of Networks, Ericsson - a declarat: "Ediţia din iunie 2024 a raportului Ericsson Mobility Report arată o creştere puternică a numărului de abonamente 5G. Conexiunile în bandă largă mobilă îmbunătăţită şi FWA sunt principalele scenarii de utilizare, fiind tot mai evident faptul că tehnologia 5G şi capacităţile asigurate de aceasta influenţează ofertele cu FWA puse la dispoziţia consumatorilor de către furnizorii de servicii de comunicaţii. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unei implementări accelerate a tehnologiei 5G Standalone pentru a utiliza 5G la întregul său potenţial".
Aproximativ 300 de furnizori de servicii de comunicaţii de la nivel global oferă acum servicii 5G, iar aproximativ 50 dintre ei au lansat reţele 5G Standalone (5G SA). În ceea ce priveşte abonamentele 5G, numărul lor continuă să crească în toate regiunile. Aproximativ 160 de milioane de abonamente 5G au fost adăugate la nivel global în primele trei luni ale anului 2024 până la un total de peste 1,7 miliarde. În ansamblu, numărul de noi abonamente ar urma să fie de aproape 600 de milioane de abonamente noi în 2024. În plus, potrivit cercetătorilor, abonamentele 5G vor însuma aproape 5,6 miliarde până la sfârşitul anului 2029 - acoperirea globală a populaţiei 5G, în afara Chinei continentale, urmând să se dubleze de la 40% la sfârşitul anului 2023, la 80% până la final de 2029. Astfel, la sfârşitul anului 2029, abonamentele mobile care includ şi capacităţi 5G ar urma să reprezinte aproximativ 60% din totalul abonamentelor de servicii mobile de la nivel global.
La nivel regional, până la sfârşitul anului 2029, America de Nord ar urma să aibă cea mai mare rată de adopţie a abonamentelor cu 5G, cu 90% (430 de milioane). În India, abonamentele 5G ar putea creşte de la 119 milioane la sfârşitul anului 2023 (aproximativ 10% din toate abonamentele mobile din ţară) la aproximativ 840 de milioane (65% din toate abonamentele) până la sfârşitul anului 2029.
În ceea ce priveşte experienţa utilizatorului, statisticile unui furnizor de servicii de comunicaţii de top arată că pentru 97% din serviciile accesate de utilizatori pe frecvenţe 5G în bandă medie timpul de încărcare a fost cu până la 1,5 secunde mai scurt comparativ cu 67% pe 5G în bandă joasă 5G şi 38% pe 4G (în toate benzile de frecvenţă).
Acoperirea populaţiei pe 5G în bandă medie, în afara Chinei continentale, a ajuns la 35%, iar America de Nord şi India au făcut implementări rapide, depăşind 85%, respectiv, 90% acoperire mid-band.
Cu toate acestea, ediţia curentă a Ericsson Mobility Report arată că prognoza creşterii traficul anual de date din reţeaua mobilă va fi mai redusă comparativ cu nivelul raportat în noiembrie 2023. Acest lucru se datorează, în principal, modificărilor aduse unor date de prognoză, precum cifre mai mici raportate de autorităţile de reglementare şi furnizorii de servicii de comunicaţii pe unele pieţe cu număr mare de utilizatori, în a doua jumătate a anului 2023.
Volumul traficului de date din reţelele mobile a crescut cu 25% de la an la an, între sfârşitul lunii martie 2023 şi sfârşitul lunii martie 2024, evoluţia fiind determinată în principal de migrarea abonaţilor către generaţiile noi de dispozitive şi serviciile cu trafic intens de date, cum ar fi video.
Estimările arată o creştere a traficului de date mobile cu o rată anuală compusă de aproximativ 20%, până la final de 2029. În 2023, aproximativ un sfert din traficul de date din reţelele mobile a fost realizat prin tehnologia 5G şi se preconizează că aceasta va creşte la aproximativ 75% până la sfârşitul lui 2029.