Erste Bank: Blocajul de pe piaţa de capital poate fi înlăturat prin transparenţă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2007

Erste Bank: Blocajul de pe piaţa de capital poate fi înlăturat prin transparenţă

Blocajul de pe piaţa de capital, care a urmat crizei de pe segmentul creditelor ipotecare din SUA, a fost declanşat de o pierdere generalizată a încrederii, astfel că o mai mare transparenţă ar fi remediul cel mai bun, adică ar putea creşte din nou fluxul de lichidităţi, spun experţii "Erste Bank". Într-o analiză publicată ieri, aceştia susţin că rezultatele pentru al treilea trimestru urmează sa fie publicate, iar acest lucru reprezintă oportunitatea perfectă pentru domolirea nesiguranţei în ce priveşte diverşi indicatori din bilanţul contabil al băncilor. "Desigur, bilanţul contabil nu indică direct fiecare risc, dar schimbarea preţurilor pe pieţele de obligaţiuni corporatiste şi de derivate trebuie să fie evidentă, ca şi pierderile în afaceri şi nevoia de a asigura finanţări temporare pentru acoperirea lipsei de lichidităţi", spun cei de la "Erste Bank", adăugând: "Faptul că încă există lichiditate a fost încurajat de facilitatea generală oferită de băncile centrale precum şi de rezerve. Astfel, lichiditatea disponibilă într-o măsură prea mare în cadrul celor mai multe instituţii financiare indică faptul că activitaţile de tranzacţionare şi creditare îşi vor reveni foarte lent".

În ce priveşte piaţa americană de capital, apecialiştii "Erste" sunt de părere că perspectiva pentru profitul companiilor rămâne pozitivă, iar evaluările oarecum mai atractive ale acţiunilor indică faptul că piaţa pare protejată împotriva riscului unui trend descendent. Cu toate acestea, potenţialul de creştere nu este mare, în special din cauză că ritmul creşterii economice pare să fi încetinit. În acest context, "Erste" recomandă acordarea unei atenţii deosebite calităţii bilanţului contabil, atunci când se fac investiţii în capital american.

"Din punct de vedere tehnic, prognozăm o dezvoltare stabilă pe piaţa de capital din SUA în lunile ce vor urma", indică analiza băncii austriece.

Studiul menţionat face referire şi la Europa, amintind de deteriorarea semnificativă a încrederii în pieţele de capital. Analiştii "Erste" spun: "Criza de pe pieţele de credit este un factor decisiv, care contribuie la neliniştea investitorilor. În cel mai rău caz, anticipăm că activitatea investiţională va descreşte în continuare, fapt care, la rândul său, va genera previziuni de profituri mai scăzute şi un trend către modificări operate în sens descendent. Pe de altă parte, preţul petrolului, momentan ridicat, ar trebui să scadă odată ce stocurile vor fi completate, iar starea economică bună a zonei euro va suporta creşteri estimate ale PIB de 2,3%".

Analiza precizează că banca centrală americană estimează pagubele posibile generate de criza din sectorul imobiliar american la aproximativ 100 de miliarde de dolari, iar prognozele mai pesimiste ale băncilor europene stabilesc pierderile potenţiale la 200 de miliarde - între 0,7% şi 1.4% din PIB-ul SUA.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb