Erste Group încheie un acord cu patru SIF-uri privind preluarea unui pachet de 24,12% din BCR

F. A.
Piaţa de Capital / 15 septembrie 2011

Ceocea, SIF Moldova: Se putea obţine un preţ mai bun de la Erste

Acţiunile SIF au urcat cu până la 7,4% la deschidere

Erste Group Bank AG (Erste Group) anunţă încheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci acţionari minoritari la Banca Comercială Română (BCR) - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia (SIF-uri participante) - prin care Erste Group va achiziţiona o participaţie de 24,12% sau 2.618.286.036 acţiuni la BCR, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Termenii financiari ai acordului sunt: acţiuni Erste Group la schimb pentru maximum 2.060.418.750 acţiuni BCR, la un raport de schimb 1:127,9583, cash pentru maximum 424.190.702 acţiuni BCR la un preţ de 1,0385 lei per acţiune şi cash pentru maximum 133.676.584 acţiuni-profit BCR 2011 (definiţie - acţiuni profit BCR 2011: acţiuni emise în 2011 în schimbul dividendelor pentru anul 2010) cu valoare nominală de 0,1 lei per acţiune.

Erste Group acordă SIF-urilor participante opţiunea de a vinde acţiunile care nu sunt tranzacţionate în 2011, în aceleaşi condiţii ca şi în oferta curentă. Această opţiune este valabilă în 2012 şi 2013. La finalul tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 93,52%. Banca independentă de investiţii Rothschild confirmă obiectivitatea condiţiilor financiare ale tranzacţiei. Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 435,0 milioane euro (având în vedere valoarea medie a unei acţiuni Erste Group în ultima lună, 25,69 euro, valoarea tranzacţiei este 519,7 milioane euro). Contribuţia în numerar va fi finanţată din profitul reportat la Grupului, în timp ce schimbul de acţiuni va fi finanţat prin emiterea a maximum 16.102.267 acţiuni noi pe parcursul tranzacţiei, utilizând capital autorizat existent.

"Strategia noastră a fost întotdeauna să deţinem maximum posibil în filialele noastre şi suntem bucuroşi să avem acum această posibilitate şi la BCR. În pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca şi investitor strategic, are o viziune pe termen lung şi îşi menţine încrederea şi angajamentul faţă de România", a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Ceocea, SIF Moldova: Se putea obţine un preţ mai bun de la Erste

SIF-urile ar fi putut obţine un preţ mai bun în negocierile cu Erste pentru acţiunile BCR, dacă erau solidare, a declarat Costel Ceocea, preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova. Domnia sa a spus: "Lipsa de solidaritate a SIF-urilor a dus la scăderea capacităţii de negociere. Condiţiile ar fi putut fi îmbunătăţite dacă era o solidaritate între SIF-uri. Dacă era această solidaritate nu ajungeam să aflăm seara şi de la Viena, dintr-un comunicat, că Erste s-a înţeles cu celelalte patru SIF-uri. Condiţiile sunt sub nivelul celor dorite de noi, dar pentru a obţine ceva mai bun este nevoie de solidaritate, ori asta nu a fost (...) Mă surprinde poziţia celorlalte SIF-uri, care, deşi au convocat AGA chiar pe tema listării BCR, la solicitarea acţionarilor, ele au continuat negocierile. Până la urmă acţionarii decid, iar noi, SIF-urile, avem cam aceiaşi acţionari".

Acţiunile SIF au urcat cu până la 7,4% la deschidere

Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat la deschidere creşteri cuprinse între 3,37% şi 7,39%, investitorii reacţionând la încheierea acordului de principiu de Erste cu patru dintre SIF-uri pentru preluarea pachetelor deţinute la BCR.

După primele minute, titlurile SIF Oltenia şi SIF Transilvania consemnau cele mai vizibile creşteri, de 7,39% şi, respectiv, de 7,28%. Totodată, titlurile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia avansau cu 6,47% şi, respectiv, cu 5,79%.

Acţiunile SIF Moldova avansau într-un ritm mai lent, cu 3,37%.

Titlurile SIF Oltenia şi SIF Transilvania erau şi cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3 milioane lei şi, respectiv, de 1,5 milioane lei. Acţiunile SIF Oltenia au ajuns la 1,09 lei, iar titlurile SIF Transilvania au urcat la 0,501 lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Se putea obtine mult mai mult pentru BCR, bine ca sifurile se cearta intre ele si accepta o oferta ridicola de la erste. Profita doar erste si angajatii sifurilor care o sa mai traiasca pe picior mare inca cativa ani pe banii actionarilor.

    1. Se putea mai mult daca nu-si legau singuri mainile cu catastrofalul acord de amanare.

    ofera sub asteptari a erste bank!cred si trebuie ca actionarii sifurilor sa respinga aceasta oferta !administratorii sifurilor ar trebui trasi la raspundere pt. aceasta slaba oferta!ei sunt singurii vinovati !trbuie schimbati pt. ca deja unii se cred nemuritori vezi fercala ,cuzman...

    bravo sif moldova!sper ca actionarii sifurilor sa respinga oferta umilitoare a erstebank,la AGA!

    toate sifurile trebuie sa faca adunarea extraordinara a actionarilor si sa supuna la vot daca sefi sifurilor au luat spaga sa vinda ieftin fraeri de actionari pierd si gugustiucii ciocoi cistiga

    felicit investitorii care au vandut ieri dimineata sif-uri!exemplu :cel/cei care a vandut sif4 cu 0.505.bravo!cap ai, minte ce-ti mai trebuie!merci cel care mi-a vandut pe 8 august sif3 cu 0.3571!aceeasi remarca...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb