Persoanele care economisesc în România au pus deoparte, în medie, 40 de euro lunar în ultimul an, se arată în barometrul Erste Group privind economisirea 2013.
"Cu toate acestea, doar 19% dintre românii care economisesc sunt satisfăcuţi de suma acumulată lunar, dar aşteptările românilor privind perspectiva economisirii în următorii cinci ani s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an. Aproape două treimi din românii care economisesc vor să pună deoparte cel puţin la fel de mulţi bani deoparte în următorii cinci ani. În plus, ponderea românilor care economisesc şi vor să majoreze sumele puse deoparte în următorii cinci ani a crescut puternic în ultimul an, cu 10 puncte procentuale, la 32%", informează Erste Group.
Economisirea este mai importantă pentru români decât pentru restul populaţiei din Europa Centrală şi de Est (ECE), iar aşteptările privind perspectiva economisirii s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an, conform sursei citate.
"România se situează pe primul loc în Europa Centrală şi de Est (ECE) în ceea ce priveşte importanţa acordată de populaţie economisirii. Ponderea românilor care consideră că economisirea este importantă se situează la 84%, comparativ cu media ECE de 77%. La polul opus, economisirea este importantă pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci şi 72% dintre austrieci", arată un comunicat remis redacţiei.
Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, doar Austria, Slovacia şi România au înregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populaţie.
Austriecii economisesc în medie 181 de euro lunar, cu 11 EUR mai mult decât anul trecut, în timp ce slovacii pun deoparte 90 euro în fiecare lună, cu 2 euro peste nivelul din 2012.
La nivelul regiunii, atitudinea faţă de economisire s-a îmbunătăţit comparativ cu anul trecut în aproape toate statele (cu excepţia Austriei): 70% dintre persoanele care economisesc se aşteaptă să economisească cel puţin la fel de mult în următorii cinci ani, în timp ce ponderea populaţiei care estimează contrariul a scăzut semnificativ, la 30%, notează Erste.
Doar unul din cinci români şi mai puţin de unul din zece sârbi care economisesc folosesc în acest sens o asigurare de viaţă, spre deosebire de unul din doi cehi şi slovaci, conform barometrului. "Situaţia ne arată că există încă potenţial pentru produse bancare în ECE, în special în Europa de Sud-Est", consideră Peter Bosek, preşedinte Retail Board Erste Group Bank.
"În Balcani se observă o diferenţă regională privind preferinţele de economisire: aproape unul din doi sârbi şi doi din cinci români care economisesc pun bani deoparte în numerar, acasă sau într-un seif, în timp ce 80% dintre croaţii care economisesc aleg un produs financiar", arată sursa citată. În toate ţările analizate în cadrul Barometrului Erste Group privind economisirea, persoanele care economisesc pun bani deoparte în principal pentru a avea o rezervă financiară sau pentru situaţii neprevăzute, acordând prioritate şi economiilor pentru pensie sau pentru achiziţii mai mici şi mai mari.
Barometrul Erste Group privind economisirea 2013 realizat de IMAS International pentru Erste Group analizează comportamentul, atitudinile, motivele şi îngrijorările oamenilor privind economisirea şi a fost realizat prin interviuri telefonice cu 500 de respondenţi din fiecare ţară, cu vârsta peste 15 ani, în Austria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia şi Slovacia în septembrie 2013.