Erste: "Statutul de piaţă de frontieră al României nu mai este la fel de favorabil"

A.A
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2014

Statutul de piaţă de frontieră al României nu mai este la fel de favorabil ca şi până acum, prin urmare analiştii "Erste" atenuează recomandarea de neutru spre sub-pondere pentru deţinerile pe piaţa de capital, potrivit unui raport "Erste Group Research".

"Principalul motiv este reprezentat de faptul că în timp ce tumultul politic s-a calmat uşor, continuarea procesului de liberalizare a pieţei - un factor de creştere până acum - s-a mai temperat pentru moment", arată analiştii, care se aşteaptă la o performanţă moderată a pieţelor de capital din Europa Centrală Est.

Analiştii precizează că îmbunătăţirea situaţiei economiei reale spre finalul anului trecut a fost o surpriză plăcută (trimestrul patru): "Aproape toate ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) unde are operaţiuni Erste Group au înregistrat o creştere a PIB-ului peste aşteptări. România a înregistrat o creştere spectaculoasă de 5,2% (faţă de estimarea iniţială a Erste de 2,6%), Polonia şi Ungaria au înregistrat un avans de 2,7%, Republica Cehă a surprins cu o creştere de 1,3% faţă de anul precedent (comparativ cu prognoza iniţială a analiştilor de -0,2%) şi Slovacia a raportat o creştere de 1,5%, de asemenea peste aşteptări".

În acest context, Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research în cadrul Erste Group, spune că detensionarea situaţiei politice din Ucraina şi Turcia oferă un moment de respiro care ar putea permite o creştere susţinută de lichiditate, cu condiţia ca această redirecţionare a fluxurilor către pieţele emergente să dureze.

Raportul Erste punctează că efectul cel mai dăunător al crizei din Crimeea pentru pieţe a fost impactul asupra sentimentului şi riscul de intensificare a conflictului.

Astfel, un sprijin al pieţei determinat de detensionare ar trebui să fie unul dintre principalele motive pentru performanţa din trimestrul al doilea, în opinia analiştilor, care adaugă, însă, că avântul revenirii pe baza unei posibile soluţii diplomatice (sau cel puţin evitarea unei intensificări) privind situaţia ucraineană nu va dura pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru.

"Prin urmare, ne aşteptăm ca regiunea să înregistreze, în linii mari, o evoluţie relativ similară, ceea ce înseamnă recomandări în general de < neutru > pentru fiecare piaţă în parte", a declarat Esskuchen.

Erste: "Economiile ECE ar trebui să avanseze cu 2,4% anul acesta "

Analiştii Erste anticipează că revenirea economiilor din ECE va continua în 2014. "După creşterea de 1,2% înregistrată în 2013, economiile ECE ar trebui să avanseze cu 2,4% anul acesta. Creşterea din ECE ar trebui să fie susţinută de măsurile mai reduse de consolidare fiscală şi de avansul pieţelor partenere de export," explică Esskuchen.

Analiştii văd cea mai bună performanţă economică la Polonia, care ar urma să înregistreze o creştere de 3,1%, urmată de România, cu 3%.

Analiştii: Turcia, bine poziţionată

Analiştii Erste arată că indicatorii fundamentali în Polonia sunt mai buni comparativ cu cea mai mare parte a regiunii - în special în ceea ce priveşte revenirea veniturilor, chiar dacă s-au mai atenuat: "Băncile sunt stabile, dar costisitoare. Este posibil ca unele acţiuni care au avut anterior performanţe scăzute să merite acum să fie reanalizate".

Rusia şi Turcia trec de la poziţia sub-pondere la neutru, se mai arată în raport: "Rusia nu prezintă încă indicatori fundamentali promiţători, cu excepţia unui impact pozitiv al devalorizării rublei asupra companiilor sale orientate spre export. Cu toate acestea, o parte din suma de 4,4 miliarde USD care se pare că a ieşit din ţară începând cu septembrie 2013 ar putea reintra pe piaţă pentru a profita de nivelurile cu adevărat scăzute din prezent. Acelaşi lucru ar putea să se aplice şi în cazul Turciei, unde alegerile au avut un rezultat pozitiv pentru piaţă. Totuşi, Erste Group Research consideră că, dintre cele două ţări, Turcia este o piaţă mai promiţătoare, bine poziţionată pentru a surprinde în trimestrul al doilea".

În privinţa îndreptării investitorilor către sectoare, analiştii au perspective precaute privind băncile, cu excepţia celor din Polonia, celelalte sectoare menţinându-se la un nivel relativ constant.

Bunurile şi serviciile industriale sunt recomandate datorită îmbunătăţirii puternice a veniturilor, dar contextul este neconvingător.

Banca Comercială Română, deţinută majoritar de "Erste Bank" activează ca intermediar pe piaţa românească de capital, având o cotă de piaţă de 6,30% în acest an, cu tranzacţii intermediate de 305 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb