În plină pandemie mondială, Iranul, una dintre cele mai afectate ţări de focarul de coronavirus, continuă să se afle sub sancţiuni economice internaţionale, iar imapctul acestora este unul imens.
Excelenţa Sa, domnul Morteza Aboutalebi, Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România ne-a declarat, în lumina observaţiilor preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la necesitatea cooperării internaţionale în lupta împotriva coronavirusului că aceasta necesită acţiuni regionale şi internaţionale coordonate, pe de o parte, şi luarea de măsuri dure, care să răspundă nevoilor de bază ale oamenilor, să sprijine întreprinderile afectate, să finanţeze fonduri enorme pentru sănătate şi sistemul medical. Excelenţa sa ne-a transmis: "Coronavirusul nu cunoaşte graniţe, îşi alege victimele fără considerente politice, religioase, etnice sau rasiale. În aceste condiţii, Republica Islamică Iran - spre deosebire de alte ţări care se confruntă cu izbucnirea lor - cunoaşte, în ultimii doi ani, obstacole şi limitări grave cauzate de sancţiunile unilaterale şi ilegale impuse de Statele Unite ale Americii, de presiuni politice maxime şi abuzuri sistematice din partea guvernului American".
Ambasadorul Republicii Islamice Iran a subliniat faptul că regimul american a impus o serie de sancţiuni împotriva naţiunii iraniene şi a guvernului în ultimii ani, adăugând aproximativ 1.200 de persoane şi entităţi iraniene la listele sale de sancţiuni.
Aceste sancţiuni au provocat daune economiei iraniene în mai puţin de doi ani, deşi aceste acţiuni contraveneau clar principiilor umane şi reglementărilor internaţionale, inclusiv acordului nuclear (JCPOA) şi Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, conform domnului Ambasador.
"Chiar şi în culmea acestei crize răspândite, guvernul SUA nu a renunţat la presiunile ilegale şi sabotajul care vizează împiedicarea eforturilor Iranului. Secretarul de stat american a cerut în mod flagrant altor ţări să nu facă trimiterea ajutorului umanitar în Iran să fie supusă îndeplinirii cerinţelor nerezonabile şi inumane ale SUA", ne-a mai spus Excelenţa Sa Morteza Aboutalebi.
Potrivit Excelenţei Sale, Republica Islamică Iran, cu cea mai mare transparenţă, a anunţat identificarea primei persoane infectate cu virusul Covid-19 şi a iniţiat lupta împotriva acestui nou virus, iar reprezentanţii OMS au recunoscut progresul extraordinar realizat de guvernul iranian în combaterea şi controlul pandemiei de coronavirus.
Domnul ambasador a precizat: "Nicio ţară nu poate gestiona această criză imensă şi periculoasă de la sine, mai ales dacă această ţară se confruntă cu dificultăţi în accesarea pieţelor internaţionale şi dacă furnizarea de bunuri medicale necesare trebuie să se confrunte cu numeroase probleme din cauza sancţiunilor ilegale. Nu există nici o îndoială că, în faţa unei epidemii globale periculoase, Teheran şi Qom nu sunt departe de Bucureşti, Cluj, Iaşi, Paris, Londra şi New York şi orice politică care slăbeşte structura economică, slăbeşte sistemul medical şi limitează resurse financiare în contextul unei gestionări globale a crizelor, aceasta va avea un impact direct asupra luptei împotriva epidemiei din alte ţări".
Totodată, Excelenţa Sa Morteza Aboutalebi consideră că înfrângerea coronavirusului este o datorie "internaţională".
"Republica Islamică Iran se aşteaptă ca guvernul român să ia în considerare măsuri pentru îndeplinirea obligaţiilor tuturor ţărilor din cadrul Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate a ONU şi a angajamentelor generale ale omului, anulând sancţiunile ilegale impuse de SUA împotriva poporului iranian, şi combătând terorismul economic al SUA, care astăzi şi-a arătat faţa urâtă şi inumană mai mult ca niciodată, şi să nu permită sancţiunile crude ale SUA împotriva Iranului să afecteze confruntarea cu acest virus mortal", a subliniat Excelenţa Sa.
Sancţiunile americane împotriva Iranului şi respectul manifestat de alte ţări faţă de aceste sancţiuni nu sunt numai ilegale şi contrare Rezoluţiei Consiliului de Securitate, dar contravin şi drepturilor omului, a mai transmis Ambasadorul Republicii Islamice Iran, adăugând că astăzi dimensiunile lor inumane nu mai includ doar poporul iranian, ci includ şi oamenii din regiune şi alte ţări.
"Luând în considerare toate cele de mai sus, Guvernul SUA ar trebui să încheie imediat campania de terorism economic împotriva poporului iranian şi să ridice imediat toate sancţiunile pe care le-a impus ilegal Republicii Islamice Iran, care sunt în contradicţie clară cu Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU", ne-a mai mărturisit Excelenţa Sa.
De asemenea, domnul Ambasador consider că în acest scop, este necesar ca Naţiunile Unite şi ţările membre să acorde o atenţie adecvată apelului poporului iranian de a opri politica vicioasă a guvernului american împotriva Republicii Islamice Iran.
1. fără titlu
(mesaj trimis de md în data de 28.03.2020, 15:19)
Omu' ce sa zica, doar e slujbas al statului lui si expatriat, intr-o tara in care pericolul la adresa persoanei lui este virtual zero, spre deosebire de ambasadorul iranian din Israel de ex.