O reuniune a Consiliului NATO-Rusia a eşuat, astăzi, să soluţioneze o dispută cu privire la o nouă rachetă rusă de croazieră, considerată de Alianţa Nord-Atlantică o ameninţare la adresa Europei, a anunţat astăzi secretarul general al blocului militar occidental Jens Stoltenberg, relatează Reuters.
În lipsa unor progrese în acest dosar, Statele Unite urmează să lanseze la 2 februarie o procedură în vederea retragerii din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după ce a dat Moscovei, în decembrie, un ultimatum de 60 de zile să renunţe la această rachetă.
"Tratatul se află într-un pericol real", a subliniat Stoltenberg, conform News.ro.
Moscova nu a dat semne că vrea un compromis, însă state membre NATO ca Germania speră la progrese diplomatice în cursul procedurii retragerii, care durează potrivit tratatului şase luni, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.
"Cu cât mai repede Rusia revine la respectarea (tratatului), cu atât mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat. Problema sunt rachetele ruse în Europa", a declarat el într-o conferinţă de presă în urma reuniunii Consiliului NATO-Rusia.
Statele Unite, susţinute de aliaţii săi din cadrul NATO, acuză Moscova că a dezvoltat un nou tip de rachetă - Novator 9M729/SSC-8 - care încalcă Tratatul INF, încheiat în timpul Războiului Rece şi care interzice o întreagă clasă de rachete nucleare şi convenţionale terestre, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.
Rusia respinge aceste acuzaţii.
Moscova subliniază că raza scurtă de acţiune a rachetei - de 480 de kilometri - nu o face un obiect al tratatului şi acuză Statele Unite de faptul că inventează un fals pretext pentru a abandona un tratat pe care vrea să-l abandoneze oricum, pentru a dezvolta noi tipuri de rachete.