Muzica s-a oprit şi pentru Lehman Brothers. Băncile centrale, în special Federal Reserve, privesc neputincioase cum le scapă de sub control efectele politicilor "înţelepte" promovate în ultimii ani.
Fed-ul a extins, până la rupere, numărul şi calitatea garanţiilor acceptate în cadrul facilităţilor sale de lichiditate oferite băncilor de investiţii, iar un grup de 10 bănci, printre care se regăsesc JP Morgan, Goldman Sachs şi Citigroup au constituit un fond de 70 miliarde de dolari pentru asigurarea lichidităţii pe piaţă, conform unui raport Bloomberg. Volumul expunerilor şi al pierderilor potenţiale, care au început să vadă lumina zilei în urma şedinţelor non-stop din weekend-ul trecut, ne fac să credem că banii vor ajunge, poate, doar pentru cafelele necesare şedinţelor viitoare de la sediul Federal Reserve Bank of New York. Este puţin probabil ca înfiinţarea acestei CARBWS (Casa de Ajutor Reciproc a Băncilor de pe Wall Street) să constituie pilonul final de consolidare a pieţelor financiare.
Mariajul forţat dintre Bank of America şi Merrill Lynch a avut loc după ruperea "logodnei" dintre BoA şi Lehman, din cauza zestrei aduse de mireasa LEH. Înainte de măritişul promovat intens de "naşii" de la Federal Reserve şi Trezoreria SUA, Lehman a avut o mulţime de "relaţii nepotrivite" cu majoritatea jucătorilor mari de pe piaţă.
Creditele negarantate acordate LEH reprezintă principalul punct vulnerabil. Reuters a prezentat o listă a creditorilor majori, pe care se regăsesc nume ca Citigroup, Bank of New York Mellon, Aozora Bank şi Mizuho Financial Group. Doar Citigroup şi Bank of New York Mellon deţin obligaţiuni negarantate emise de Lehman în valoare de 138 miliarde USD. Fonduri mutuale şi de pensii se află, de asemenea, pe lista "norocoşilor" deţinători ai obligaţiunilor emise de LEH.
Prima estimare a pierderilor înregistrate de creditorii Lehman se ridică la 93 miliarde USD, în cazul unei rate de recuperare de 40%, conform datelor Bloomberg. CreditSights estimează o rată de recuperare de 60% - 80% a datoriilor în cazul creditorilor LEH, conform unei ştiri Reuters, în condiţiie în care datoriile totale ale băncii de investiţii erau de 613 miliarde USD la sfârşitul lunii mai. Pe lângă toate datoriile sale, Lehman este şi contrapartidă în cadrul unor operaţiuni cu derivate pe piaţa OTC (n.a over-the-counter) în valoare de 800 miliarde de dolari.
Nu este de mirare că ISDA (International Swaps and Derivatives Association) a organizat duminică o sesiune specială de tranzacţionare a derivatelor pentru acoperirea poziţiilor aferente LEH, pe o piaţă cu o valoare noţională de 455 trilioane (!!!) de dolari.
După ce Lehman a intrat în faliment, iar Merrill a fost împinsă în braţele Bank of America, Financial Times scrie că pe Wall Street au mai rămas doar două bănci de investiţii independente de dimensiuni semnificative, Goldman Sachs (GS) şi Morgan Stanley (MS). Perspective lor sunt destul de sumbre, cel puţin în opinia lui Nouriel Roubini, preşedintele Roubini Global Economics. Profesorul Roubini consideră că falimentul Lehman va conduce la declanşarea unei crize sistemice şi la prăbuşirea sistemului financiar, iar MS şi GS trebuie să-şi găsească urgent cumpărători.
După cum descrie New York Times situaţia în care se află American International Group, una dintre cele mai mari societăţi de asigurare de la nivel mondial, avalanşa declanşată pe Wall Street are toate şansele să se intesifice în următoarele 48 de ore. Scăderea ratingului AIG pare iminentă, chiar şi în cazul în care compania de asigurări va obţine creditul solicitat de la Federal Reserve, în valoare de 40 miliarde de dolari. AIG este contrapartidă în multe tranzacţii cu instrumente CDS (Credit Default Swap), pentru care trebuie să suplimenteze colateralul cu circa 13 miliarde USD, în condiţiile unei reduceri a ratingului. Scăderea cu aproape 50% a acţiunilor AIG la deschiderea de ieri a bursei arată că piaţa nu mai crede în soluţii miraculoase de ultim moment.
Concentrarea atenţiei pieţelor asupra telenovelei Lehman a pus într-un con de umbră situaţia de la Washington Mutual (WM), cea mai mare bancă de economii din SUA, al cărei potenţial de declanşare a unei crize sistemice este mult mai ridicat. Resursele instituţiei de garantare a depozitelor din Statele Unite (FDIC) nu sunt suficiente în cazul căderii WM, conform unui articol din Financial Times.
Săptămâna aceasta are toate şansele să includă nu doar o zi neagră, ci chiar cinci zile negre pe Wall Street. Un lucru este aproape cert: peisajul financiar internaţional se va schimba radical până la sfârşitul săptămânii, iar aura de invincibilitate a Wall Street-ului trebuie amanetată pentru plata datoriilor.
Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.