Estimări înrăutăţite privind cererea mondială de petrol

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 august

Estimări înrăutăţite privind cererea mondială de petrol

English Version

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a menţinut ieri nemodificate previziunile privind cererea de petrol pe plan global în 2024, dar a înrăutăţit estimările pentru 2025, citând impactul consumului din China, conform Reuters.

Creşterea economică mai slabă din China limitează cererea mondială de petrol, dar economiile dezvoltate, în special Statele Unite, unde se consumă o treime din benzină pe plan mondial, compensează pierderile din ţara asiatică, notează IEA, în raportul său lunar.

În SUA, sezonul de călătorii din această vară ar urma să fie cel mai solid de după pandemie, iar reducerea producţiei de către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi (OPEC+) afectează piaţa fizică de profil, a apreciat IEA.

"În acest moment, aprovizionarea nu reuşeşte să ţină ritmul cu cererea din perioada verii, ceea ce duce la un deficit pe piaţă", a precizat IEA.

Preţul petrolului au urcat luni cu peste 3%, în cea de-a cincea sesiune de creştere consecutivă, pe fondul temerilor privind escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, care ar putea afecta livrările de ţiţei, însă ieri au revenit pe curs negativ.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a coborât cu 0,3% în prima parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 82,03 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în septembrie a scăzut cu 0,2%, la 79,88 dolari barilul la ora locală 05.39.

Amintim că, luni, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a înrăutăţit estimarea privind creşterea cererii globale de petrol în 2024, citând datele mai slabe decât se aştepta din primul semestru şi aşteptările mai reduse din China, potrivit Reuters. În raportul său lunar, OPEC a informat că se aşteaptă ca, pe plan global, cererea de petrol să urce cu 2,11 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024 (faţă de un nivel de 2,25 previzionat luna trecută) şi cu 1,78 milioane bpd în 2025 (de la 1,85 milioane bpd în iulie), notează Agerpres.

"Această uşoară revizuire reflectă datele actuale primite pentru primul semestru din 2024 şi, în unele cazuri, pentru trimestrul al doilea, precum şi aşteptările mai reduse din China, în acest an. În pofida unui start lent al sezonului de călătorii din această vară, comparativ cu anul trecut, cererea pentru combustibili de transport ar urma să rămână solidă datorită traficului rutier şi a mobilităţii aeriene", a precizat OPEC.

Aceasta este prima reducere a previziunilor OPEC pentru 2024, efectuată după iulie 2023.

De menţionat că producţia de petrol a OPEC a crescut în iulie, în condiţiile în care revenirea ofertei Arabiei Saudite şi creşterile mai mici din alte ţări au compensat impactul reducerilor voluntare ale livrărilor altor membri şi ale alianţei mai largi OPEC+, potrivit Reuters.

OPEC a pompat luna trecută 26,70 milioane de barili pe zi, în creştere cu 100.000 de barili pe zi faţă de iunie, potrivit sursei citate. Creşterea a venit în pofida faptului că OPEC şi-a menţinut majoritatea reducerilor de producţie până la sfârşitul anului 2025, ca să susţină piaţa în contextul creşterii lente a cererii, al ratelor ridicate ale dobânzilor şi al sporirii producţiei din SUA.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Hai în jos cu petrolul.

    Eu știam de la medic că China e prima putere economică a lumii și va fi mai mult decât atât.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb