ESTIMĂRI MODIFICATE: Deficitul bugetar al Greciei - aproape 14% din PIB, în 2009

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 aprilie 2010

Procentul ar putea fi revizuit, din nou, în creştere

Irlanda a devenit ţara cu cel mai mare deficit bugetar din UE

Uniunea Europeană a anunţat, ieri, că deficitul bugetar al Greciei a fost, în 2009, mai mare decât cel anticipat anterior, apropiindu-se de 14% din Produsul Intern Brut. Biroul de Statistică al UE (Eurostat) a precizat că deficitul bugetar al Greciei a fost de 13,6% din PIB în 2009, procentul fiind mai mare decât cel estimat de guvernul de la Atena la data de 7 aprilie: 12,9% din PIB.

Potrivit cifrelor revizuite de Eurostat, Irlanda a depăşit Grecia, devenind ţara cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, în 2009: 14,3% din PIB.

Biroul de Statistică a subliniat că "incertitudinile privind calitatea datelor furnizate de autorităţile de la Atena", referitoare la deficitul Greciei, ar putea genera o nouă revizuire, cu 0,3-0,5%. Eurostat şi-a exprimat rezervele cu privire la "calitatea datelor raportate de Grecia, din cauza incertitudinilor referitoare la surplusul de fonduri pentru securitate socială, la clasificarea unor entităţi publice şi la înregistrările acordurilor de swap off-market".

Amintim că guvernul elen, condus de premierul George Papandreou, a decis majorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor bugetare, în vederea diminuării deficitului bugetar.

Ieri, ministrul grec al finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat că ţintele bugetare ale Greciei, precum şi planul de austeritate pentru acest an nu sunt afectate de cele mai recente date ale Eurostat.

"Anunţul nu schimbă ţinta de reducere a deficitului cu cel puţin 4% din PIB în 2010, aşa cum se menţionează în Programul de Stabilitate şi Creştere", a afirmat Papaconstantinou, adăugând: "Guvernul a adoptat deja toate măsurile necesare, care depăşesc un total de 6% din PIB, pentru a garanta atingerea acestui obiectiv".

Potrivit Ministerului elen al Finanţelor, revizuirea în creştere a deficitului pentru 2009 a fost cauzată de reducerea estimării privind evoluţia PIB, dar şi de reevaluarea situaţiilor financiare ale fondurilor de pensii.

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pentru a şasea zi consecutiv, faţă de dolar, ca urmare a publicării cifrelor revizuite privind deficitul bugetar al Greciei. Euro a scăzut cu 0,5% la ora 8:43 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 1,3322 dolari, de la 1,3390 dolari în ziua anterioară.

Analiştii sunt de părere că se apropie momentul în care Grecia va solicita sprijin financiar.

De la începutul anului, moneda europeană a pierdut 6,8% în raport cu cea americană, din cauza temerilor legate de situaţia financiară a Greciei, respectiv de răspândirea crizei datoriei publice în regiune.

Funcţionarii publici din Grecia, din nou în grevă

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb