ESTIMĂRILE BROKERILOR PENTRU PRIMA JUMĂTATE A ANULUI "BRD şi Petrom - rezultate financiare în creştere"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2018

"BRD şi Petrom - rezultate financiare în creştere"

Tendinţa de apreciere a dobânzilor - element favorizant pentru activitatea BRD, potrivit analiştilor

BRD Groupe Societe Generale şi OMV Petrom vor raporta profituri în creştere pentru prima jumătate a aces­tui an, susţin brokerii din piaţă.

Cele două companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urmează să-şi raporteze rezultatele financiare mâine, 2 august, acestea fiind, astfel, primii emitenţi din structura indicelui BET care îşi fac publică situaţia financiară pentru prima parte a anului curent.

În ceea ce priveşte grupul bancar, analiştii societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-au transmis: "BRD - Groupe Societe Generale are perspective favorabile privind rezultatele financiare semestriale. În primul trimes­tru al anului, BRD a avut o apreciere considerabilă a profitului, determinată, în principal, de veniturile mai mari din dobânzi, iar în trimestrul al doilea ar trebui să vedem chiar un ritm mai accelerat al creşterii veniturilor.

Indicele ROBOR (n.r. rata medie a dobânzii la care băncile comerciale se împrumută între ele, în funcţie de care se calculează creditele acordate în lei) a avut, în ultima perioadă, o tendinţă clară de apreciere, ceea ce a dus la creşterea ratelor pentru o mare parte a creditelor acordate, în timp ce dobânzile la depozite au rămas în urma acestui trend.

În trimestrul al doilea din 2017 nu începuse, încă, această creştere a ROBOR, astfel încât, rezultatele de acum se vor raporta la o baza mai mică".

La rândul său, George Brande, analist în cadrul firmei de brokeraj Interfinbrok ne-a declarat: "Trendul de creştere a dobânzilor din ultima perioadă susţine, în prezent, sectorul bancar, după o perioadă îndelungată caracterizată de dobânzi reduse.

BRD - Groupe Societe Generale este o societate importantă din sistemul nostru bancar şi, în situaţia în care va reuşi să îşi ţină sub control provizioanele pentru credite neperformante, poate raporta o profitabilitate în creştere pentru primul semestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut".

Din luna septembrie a anului trecut şi până acum, ROBOR a crescut constant, de la sub 1% la 3,47% (indicele ROBOR la trei luni). În perioada de raportare a rezultatelor financiare înregistrate de cele două companii, acest indice (ROBOR la trei luni) a urcat de la 2,05% (în 29 decembrie 2017) la 3,15% (în data de 29 iunie 2018). ROBOR la şase luni se situa, la finalul anului trecut, la 2,27%, pentru ca în 29 iunie 2018 indicele să se cifreze la 3,24%.

Spre deosebire, la finalul lunii decembrie a anului 2016, ROBOR la trei luni era de 0,9%, în timp ce, la finalul lunii iunie a lui 2017, indicele afişa o valoare de 1,11%.

În acest an, Banca Naţională a României (BNR) a crescut de două ori rata dobânzii de politică monetară, până la nivelul de 2,5%, după ce, pe tot parcursul anului 2017, rata dobânzii a fost de 1,75%.

BRD a avut un profit net, în primul semestru din 2017, de 750,06 milioane de lei, în creştere cu 96,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când societatea bancară a obţinut un profit net de 382,1 milioane lei.

"Aprecierea petrolului Brent creează premisele pentru ca OMV Petrom să afişeze rezultate în apreciere", subliniază brokerii

Şi referitor la OMV Petrom echipa de la Prime Transaction estimează rezultate financiare în creştere pentru acest semestru.

Analiştii ne-au spus: "Preţul petrolului Brent a oscilat în jurul nivelului de 50 de dolari/baril în trimestrul al doilea din 2017, în timp ce, în aceeaşi periodă din 2018, acesta s-a tranzacţionat între 70 şi 80 de dolari/baril.

În raportul de trading (n.r. în care sunt prezentaţi indicatorii operaţionali cheie) pentru trimestrul al doilea al acestui an, publicat pe data de 11 iulie de companie, preţul mediu realizat la ţiţei a fost de 64,65 dolari pe baril, în creştere cu 55,4% faţă de trimestrul al doilea al anului 2017, astfel încât ne putem aştepta la o îmbunătăţire semnificativă a marjelor de profit ale grupului. Singurul aspect negativ este revizia generală de 45 de zile a rafinăriei Petrobrazi, care a scăzut rata de utilizare a acesteia de la 94% la 49%, ceea ce va face ca, în rezultate, să nu se vadă complet creşterea consistentă a preţului petrolului".

De asemenea, George Brande de la Interfinbrok menţionează creşterea preţului ţiţeiului drept element favorizant pentru ca societatea petrolieră să afişeze rezultate financiare în creştere.

"OMV Petrom are parte de o conjunctură favorabilă, în contextul în care cotaţia petrolului Brent pe pieţele internaţionale se situează confortabil peste nivelul de 70 de dolari/baril, în condiţiile în care, anul trecut, la finalul primelor şase luni, se situa la circa 50 de dolari", ne-a spus analistul.

În prima jumătate a acestui an, preţul petrolului Brent, relevant pentru piaţa europeană, a urcat cu aproape 19%, faţă de o depreciere de circa 15%, în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Pentru primul semestru al anului trecut, OMV Petrom a raportat un profit net de 1,21 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel obţinut în perioada similară din 2016, când rezultatul a fost de 405 milioane de lei.

Cele două companii analizate se numără printre emitenţii din structura indicelui BET care au oferit investitorilor cele mai mari randamente, de la începutul anului şi până la finalul săptămânii trecute acţiunea BRD având o rentabilitate totală, luând în calcul şi dividendul, de 23,88%, în timp ce titlurile SNP au avut un randament total de 19,75%, pentru aceeaşi perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb