Schneider Electric, lider în transformarea digitală a managementului energiei şi automatizării, împreună cu ETAP, liderul în industrie şi tehnologie pentru proiectarea şi operarea sistemelor electrice, lansează un digital twin de ultimă generaţie, care poate proiecta şi simula cu precizie necesarul de energie al fabricilor AI, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Folosind NVIDIA Omniverse Blueprint pentru digital twins ai fabricilor AI, Schneider Electric şi ETAP permit dezvoltarea unor digital twins care integrează multiple date din sisteme mecanice, termice, de reţea şi electrice pentru a simula funcţionarea unei fabrici AI. Această colaborare are potenţialul de a transforma proiectarea şi operarea fabricilor AI, oferind o înţelegere şi un control îmbunătăţit asupra sistemelor electrice şi cerinţelor energetice - deschizând calea către eficienţă, fiabilitate şi sustenabilitate sporite.
Dacă anterior era posibilă doar o vizualizare de bază a sistemelor electrice, integrarea tehnologiilor ETAP şi NVIDIA Omniverse permite crearea unui digital twin complet pentru o fabrică AI, în care mai mulţi factori dinamici interacţionează fără probleme. Tehnologia avansată de modelare a ETAP va genera o replică virtuală a infrastructurii electrice a unui centru de date şi o va combina cu date reale din sistemul energetic, analize avansate şi informaţii relevante. Algoritmi inteligenţi vor analiza şi prezice modelele de consum şi distribuţie a energiei, oferind perspective fără precedent asupra:
• Proiectării şi simulării avansate a sistemelor electrice
• Analizelor dinamice de tip "what if"
• Monitorizării în timp real a performanţei infrastructurii electrice
• Optimizării avansate a eficienţei energetice
• Mentenanţei predictive şi evaluării fiabilităţii sistemului
• Evaluării nevoilor de infrastructură bazate pe consumul energetic, care poate contribui la reducerea costului total de operare
De la clustere de training AI, la servere de inferenţă edge, sarcinile de lucru AI generează o creştere semnificativă a consumului de energie în centrele de date. Spre deosebire de sarcinile tradiţionale de calcul, operaţiunile AI - în special antrenarea modelelor şi procesele complexe de inferenţă - necesită o putere de calcul ridicată, ceea ce duce la densităţi de putere mai mari pe rack. Pe măsură ce adoptarea AI accelerează, startup-urile, companiile, furnizorii de colocare şi giganţii internetului trebuie să regândească designul şi managementul centrelor de date pentru a răspunde nevoii tot mai mari de eficienţă energetică.
Colaborarea dintre ETAP şi NVIDIA introduce o abordare inovatoare "de la reţea la cip" ("Grid to Chip") care abordează provocările critice legate de gestionarea energiei, optimizarea performanţei şi eficienţa energetică în era inteligenţei artificiale. În prezent, operatorii centrelor de date pot estima consumul mediu de energie la nivel de rack, însă noul digital twin dezvoltat de ETAP urmăreşte să crească precizia în modelarea comportamentului dinamic al sarcinii la nivel de cip, pentru a îmbunătăţi proiectarea sistemelor energetice şi a optimiza eficienţa consumului.
Această colaborare evidenţiază angajamentul comun al ETAP şi NVIDIA de a stimula inovaţia în sectorul centrelor de date, oferind companiilor instrumente avansate pentru a-şi optimiza operaţiunile şi a gestiona eficient provocările aduse de sarcinile AI. Scopul parteneriatului este de a creşte eficienţa centrelor de date, îmbunătăţind totodată fiabilitatea şi performanţa reţelei electrice.
"Pe măsură ce sarcinile de lucru ale AI devin tot mai complexe şi extinse, o gestionare precisă a energiei devine esenţială pentru a asigura eficienţa, fiabilitatea şi sustenabilitatea," a declarat Dion Harris, Senior Director al HPC şi AI Factory Solutions la NVIDIA. "Prin colaborarea noastră cu ETAP şi Schneider Electric, oferim operatorilor de centre de date o vizibilitate şi un control fără precedent asupra dinamicii energetice, permiţându-le să-şi optimizeze infrastructura şi să accelereze adoptarea AI, îmbunătăţind totodată rezilienţa operaţională."
"Această colaborare reprezintă mai mult decât o simplă soluţie tehnologică," a spus Tanuj Khandelwal, CEO al ETAP. "Redefinim fundamental modul în care centrele de date pot fi proiectate, administrate şi optimizate în era AI. Prin îmbinarea ingineriei electrice cu virtualizarea avansată şi tehnologiile AI, creăm o nouă paradigmă pentru managementul infrastructurii."
Pankaj Sharma, Executive Vice President for Data Centers, Networks & Services la Schneider Electric, a adăugat: "Colaborarea, viteza şi inovaţia sunt forţele motrice din spatele transformării infrastructurii digitale necesare pentru a acomoda sarcinile de lucru AI. Împreună, ETAP, Schneider Electric şi NVIDIA nu doar că duc mai departe tehnologia centrelor de date - ci oferă companiilor instrumentele necesare pentru a-şi optimiza operaţiunile şi a naviga cu uşurinţă cerinţele energetice ale inteligenţei artificiale."