Dacă ne uităm la primul trimestru al anului 2025, agenda de evenimente pare a fi una standard, cu Forumul Economic Mondial şi raportările financiare ale companiilor, ca în oricare an, se arată în comentariul lui Bogdan Maioreanu, analist eToro. Însă în acest an ochii investitorilor sunt aţintiţi asupra zilei de 20 ianuarie, cu inaugurarea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat în calitate de al 47-lea preşedinte al Statelor Unite şi cu schimbările de politici pe care acesta le va impune.
Investitorii urmăresc cu nerăbdare deciziile legate de tarife vamale pe care Donald Trump le-ar putea lua odată ce va ajunge în Biroul Oval de la Casa Albă. Iar acest lucru se vede pe pieţele financiare, indicele S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq evoluând practic lateral, cu câştiguri sub 1% de la începutul anului până în prezent. Printre investitorii care susţin zona cripto există optimism, deoarece Trump ar putea implementa politici mai prietenoase, cu mai puţine reglementări, care ar putea aduce beneficii acestor active.
În ciuda unui început de an tensionat, proiecţiile de profitabilitate ale companiilor pot aduce încredere pe pieţele financiare, însă evaluările lor actuale îndeamnă la prudenţă. Aceasta este problema. Evaluarea companiilor din indicele S&P 500, de exemplu, a crescut la o medie de peste 23 de ori a câştigurilor lor viitoare, ceea ce este mult peste media istorică. Sezonul de raportări financiare pentru trimestrul al patrulea din 2024, pe care neoficial JP Morgan îl deschide în mod tradiţional la mijlocul lunii ianuarie, iar Nvidia îl închide în a doua jumătate a lunii februarie, va clarifica, de asemenea, aşteptările companiilor pentru 2025.
Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană şi alte bănci centrale vor continua să reducă ratele dobânzilor în 2025, dar este posibil să nu facă acest lucru în primul trimestru al anului. Piaţa vede o singură reducere a ratei dobânzii de către Fed în acest an, undeva în iunie, un efect normal al incertitudinilor cu privire la măsurile pe care le va lua administraţia Trump şi impactul acestora asupra economiei. Şi asta se întâmplă în pofida declaraţiilor lui Trump potrivit cărora ratele dobânzilor sunt prea mari, chiar dacă tot el a criticat şi inflaţia încă ridicată. Acest lucru ar putea genera noi tensiuni cu preşedintele Fed Jerome Powell, care a rezistat presiunii de a reduce dobanzile în timpul primului mandat al lui Trump. În minuta ultimei şedinţe de politică monetară, Fed şi-a exprimat îngrijorarea despre cum ar putea arăta mediul economic în acest an din cauza schimbărilor propuse de viitoarea administraţie Trump.
În cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, atunci când au fost întrebaţi care sunt cele mai mari riscuri externe pentru portofoliile lor, investitorii individuali la nivel global au clasat o potenţială recesiune a economiei globale, un conflict internaţional şi inflaţia în primele lor trei preocupări. Iar ultimele declaraţii publice ale lui Donald Trump alimentează tocmai aceste temeri. Şi investitorii români resimt aceste incertitudini, 50% dintre aceştia declarând că nu îşi vor majora portofoliile în primul trimestru al acestui an, faţă de 47% dintre investitorii intervievaţi care spun că vor investi mai mult. Cu toate acestea, 59% dintre investitorii individuali la nivel global se aşteaptă ca piaţa bull să continue pe parcursul anului 2025. Investitorii români sunt şi mai optimişti, 76% dintre cei intervievaţi aşteptându-se la acest lucru. Când vine vorba despre ce pieţe de acţiuni vor oferi cele mai bune randamente în 2025, 46% dintre investitorii români mizează pe Statele Unite, 37% pe Europa şi 24% pe piaţa chineză.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 09.01.2025, 19:56)
...
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 09.01.2025, 20:13)
...