Eugen Rădulescu, înspăimântat de Behemot

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 martie 2018

Eugen Rădulescu, înspăimântat de Behemot
MAKE

"Monstruozitate" consideră Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din BNR, că ar fi ideea plafonării dobânzilor la credite, promovată de senatorul Daniel Zamfir, prin proiectul de lege care a fost votat de Senat pe 26 februarie, o expresie pe care a folosit-o în cursul unei conversaţii recente purtate pe pagina sa de Facebook, dar care a ajuns să fie reprodusă în spaţiul public şi a atras reacţia liberalului: "nişte angajaţi ai BNR îşi permit să jignească parlamentari ai României doar pentru faptul că lor personal nu le convine o iniţiativă legislativă".

Eugen Rădulescu nu este Daniel Oanţă.

Daniel Oanţă este un fost ziarist, angajat la BNR ca mulţi alţi foşti ziarişti, mulţi, mulţi foşti ziarişti, o redacţie întreagă (mai mare decât a oricărui organ de presă, dacă îi adăugăm şi pe directorii şi consultanţii BNR care fac pasul spre jurnalism, pe site-ul "opinii bnr"), din specia "io-s ziarist de meserie şi BNR-ist la casierie", care îşi permit obrăznicii pe care nu şi le-au permis niciodată înainte să-i angajeze BNR, ceea ce, pe de o parte, relevă lipsa de civilizaţie şi caracter, laşitatea şi oportunismul acestor persoane (iar din această perspectivă, este impropriu să fie numiţi "foşti ziarişti", pentru că înseamnă că n-au fost niciodată ziarişti cu adevărat), iar, pe de altă parte, relevă faptul că Guvernatorul BNR guvernează împroşcarea instituţională cu noroi, în politică ("Hai PNL, curaj, jos cu instalatorul! După aceea, mai ai să scapi de 2-3 jigodii şi-un consort şi devii frecventabil. Hai, că se poate!", a scris Oanţă pe Facebook, cu ceva timp în urmă, şi totuşi continuă să fie an­gajat al BNR, în pofida privirii sticloase cu care întunecă mediul lui în­conjurător).

Eugen Rădulescu nu este Daniel Oanţă.

Eugen Rădulescu nu este un fost ziarist, ci a fost ceea ce este - bancher: bancher în BNR, bancher în CEC, bancher în FMI.

Eugen Rădulescu este bancher pur-sânge, are stofă de bancher şi în mod normal nu are nevoie să se controleze când se exprimă public, pentru că deontologia ar trebui să-i fie proprie, precum gramatica, astfel că, sub aceste criterii, nu există jus­tificare nici de ce a scris "Dacă însă apar asemenea monstruozităţi din capetele bolnave ale unor «aleşi», este dată peste cap întreaga economie, nu numai sistemul financiar", nici de ce nu a respectat gramatica ("dacă,...atunci").

Această ieşire este surprinzătoare.

Ceea ce surprinde, pe lângă ceea ce deja am arătat ca fiind neaşteptat, mai este şi îngustimea de vederi.

Mărginirea surprinde.

Să o luăm încetişor.

Pentru europeni, "monstruozităţi" sunt elefantul şi balena.

Fiind atât de mari, balena şi elefantul sunt de neînţeles şi de aceea contează drept "monstruozităţi".

Behemot şi Leviatan.

Primul este animalul primordial, bestia pământului, al doilea este al apei, la care Talmudul îl adaugă pe Ziz - un grifon sau phoenix enorm, bestia văzduhului, cu ghearele pe pământ, capul în cer şi aripile acoperind soarele.

Într-o conferinţă din 1977, Jorge Luis Borges a pomenit legenda conform căreia Harun-al-Rasid i-ar fi trimis un elefant în dar lui Carol cel Mare (istoricii datează anul 799 drept moment al sosirii unor emisari francezi la Curtea celui de al cincilea calif abasid, oferindu-i prietenia).

În Orient, elefantul este simbol al puterii, demnităţii, inteligenţei şi păcii, astfel că, dacă ar fi adevărat că a făcut-o, atunci Harun-al-Rasid a vrut să-şi arate intenţiile prieteneşti într-un mod extravagant şi ne-am putea imagina cum, pe măsură ce s-ar îndeparta de Bagdad şi s-ar apropia de Paris, elefantul şi-ar pierde tâlcul prietenos, metamorfozându-se într-o înspăimântătoare fiară a haosului, ameninţând Europa lui Carol cel Mare.

Să-l compar pe Eugen Rădulescu cu Carol cel Mare poate să pară cam nepotrivit, pentru că unii îl consideră pe Carol cel Mare atât de Mare, încât îl numesc "părintele Europei", în timp ce Eugen Rădulescu nu este chiar atât de Rădulescu.

Dar, ne despart cam 1200 de ani de această întâmplare legendară şi nu are mare importanţă dacă realmente vreun elefant va fi străbătut drumul dintre Bagdad şi Paris, ci însuşi faptul că am putut imagina că s-ar fi petrecut asta ne oferă experienţa spirituală pe care, în timpurile noastre, directorul Direcţiei de Stabilitate din banca centrală ar fi normal să o fi parcurs deja, fie şi dacă n-am putea avea aceeaşi pretenţie de la împăratul merovingian al primului mileniu creştin, care este chiar subiectul experienţei.

Vreau să spun că Eugen Rădulescu ar fi trebuit să câştige mai multă lărgime a viziunii, citind, de exemplu, "O mie şi una de nopţi", unde Harun-al-Rasid ("Avraam-cel-Drept") este personaj literar, mai multă lărgime decât o arată îngustimea comentariului său de pe Facebook.

Rădulescu stabileşte, cu acea atitudine preşcolară de siguranţă atotcunos­cătoare, că plafonarea dobânzilor ar fi o monstruozitate şi cine îl ascultă şi ştie că este director în BNR, cu prodigioasă activitate bancară, se bucură că împarte cu el aceleaşi convingeri derivate din lipsa de informare şi unilateralitatea interpretării, alcătuind împreună ceea ce cred ei că ar fi acel "mic grup de cunoscători", care, în mod nedrept au rămas pe malurile Dâmboviţei, în loc să activeze pe malurile Tamisei, unde ar merita know-how-ul lor să se manifeste, sau, după Brexit, pe Lună şi pe Calea Lactee.

După care acest "mic grup de cunos­cători" începe să-i insulte pe cei care nu sunt "normali la cap" (cum se exprimă Rădulescu - "într-o ţară normală la cap..."; îi răspunde un interlocutor "mare deştept acest Zamfir", iar Rădulescu îi ţine hangul, sarcastic: "Dar, overall [ohoho!, "overall", se vede că a lucrat la FMI! - n.a.], da, este un om deosebit de capabil acest Zamfir" etc.).

În realitatea istoriei omenirii, plafonarea nivelului dobânzii nu este o monstruozitate, nu este Behemot, nu este o bestie a haosului, cum crede "micul grup de cunoscători" care nu au citit nici măcar "O mie şi una de nopţi".

Nu.

Dacă "micul grup de cunoscători", care îl are pe Rădulescu drept guru, ar fi avut curiozitatea să consulte o carte de istorie, atunci ar fi avut surpriza să afle că, în istoria europeană a ultimelor două milenii, cea mai mare parte a timpului dobânda a fost interzisă; când n-a fost interzisă, nivelul maxim al dobânzii a fost limitat prin lege.

Fluctuaţia liberă a dobânzii este o invenţie de dată recentă, care, raportată, ca durată, la restul istoriei, pare să fie un experiment - abia dacă ţine de vreo patru sute de ani - şi judecând după criza de supraîndatorare pe care a generat-o (care, contrar a ceea ce probabil crede "micul grup de cunos­că­tori", nu este nicidecum depăşită), fluctuaţia liberă a dobânzii pare să fie un experiment eşuat, o adevărată "monstruozitate".

Aşa că, dimpotrivă, plafonarea nivelului dobânzii ar putea conta drept revenire a "normalităţii la cap".

Nu este Behemot, este elefant.

Unul dintre miciuriniştii lui Rădulescu dă semne de gândire sistemică - "Dacă plafonezi dobânda la credit, atunci intervii şi în piaţa depozitelor" - că adică vom suferi noi toţi, depunătorii, de pe urma plafonării dobânzilor, în general, ceea ce Rădulescu detaliază aprobator: "Marja băncii cuprinde riscul de credit şi profitul acesteia, ris­cul de credit are mai multe componente. (De ex., după apariţia legii dării în plată, riscul legislativ a fost adăugat de bănci la riscul de credit; aşa ceva nu există în alte ţări, pentru că acolo nimeni nu face legi care să răstoarne sis­temul de drept cu susul în jos. Să adăugăm acest cost al creditului la mulţumirile pe care le merită fostul liberal Zamfir)".

Aha, este o problemă cu liberalis­mul lui Zamfir.

Dacă plafonează nivelul dobânzii prin lege, atunci Zamfir nu mai este liberal.

Personal, îmi plac chestiile sistemice şi gândesc că, dacă tot este să fim liberali, iar nu monstruoşi, atunci hai să fim sistematic liberali, ceea ce vrea să însemne să nu fim liberali doar cu băncile, care, liberalizate, să aibă toate libertăţile şi toate drepturile, ci să dăm libertăţile şi drepturile cuvenite şi clientelei bancare.

Dar clientela bancară este silită de legi să devină clientelă bancară, ceea ce nu pare să fie prea liberal; înfiinţarea unei societăţi comerciale obligă, prin lege, deschiderea unui cont bancar; toate societăţile comerciale sunt obligate de lege să-şi deruleze operaţiunile comerciale prin conturile bancare; plafonul maxim de casă al societăţilor comerciale este stabilit de lege; există o lege care permite confiscarea depunerilor bancare.

Hai să fim liberali sistematici şi să eliminam monstruozitatea legii europene "bail-in", care permite băncilor să-şi fure depunătorii, hai să liberalizăm plafonul de casă, hai să lăsăm societăţile comerciale să-şi ţină banii unde vor şi să plătească pe ce cale vor ele.

Pun pariu că lui Eugen Rădulescu şi miciuriniştilor lui nu le place liberalis­mul ăsta sistematic.

Liberalismul sistematic e naşpa.

Rădulescu îşi închipuie că locul lui Behemot este la Băneasa, la Grădina Zoologică.

NOTA

Pentru creştini, Behemot (elefantul) şi Leviatan (balena), două bestii invincibile, semnifică măreţia Celui care le-a creat, măreţia lui Dumnezeu.

Opinia Cititorului ( 86 )

  1. Sa va dau cel mai evident exemplu de monstruozitate a domnului in cauza?

    Nu cunoaste legea fundamentala a sistemului bancar, OUG 99/2006. 

    Aveti prea mari pretentii cu "O mie..."

    Si ar mai fi o problema fundamentala, anarhia pe care o tot propaga diversi "liberali". 

    1. Il cunosc pe Radulescu. Nu stiu de ce ma asteptam ca in BNR sa fie oameni mai inteligenti. Mare eroare. Radulescu este tipul de taranus istet, periculos asa cum i se citeste din privire, dar deloc, subliniez, deloc inteligent. Cunoaste perfect sistemul bancar din manualele anilor 1982 si atat, are idei fixe si putine axate doar pe viziune primitiva bancara dar total defazate de sistemul financiar global....nu e in pas cu actualitatea, nu ii mai pasa, e zeu (in mintea lui).....mai retine si el cate o idee doua din Raportul ala nealiniat, scris ca urina vacii (nu sunt in stare sa observe ca Raportul de Stabilitate Financiara al BNR nu e aliniat - e fara Justify, arata neprofesional si rusinos pentru pretentiile pe care le au in Directia aia)..idei insipide pe care le repeta tot anul prin ziare pana apare un nou Raport de SF BNR, tot nealiniat. Serios, va rog sa verificati. "Somitatile" coordonate de Radulescu in frunte cu el, nu sunt capabile sa alinieze un raport, scris intr-un limbaj de cel mai sec lemn...E o minune sa reusesti sa il parcurgi pana la capat. Si Radulescu nu e singurul asa...discipolii sai din Directie, din frica, dar si din lipsa de viziune il urmeaza...in toate cele. Reminiscenta comunistoida pensionata in BNR pe salarii bune ca multi altii.....fara viziune, fara fler, fara creativitate, cu iluzii de inteligentia, arogant, periculos..bun de urat si dispretuit. Cu indivizi din astia tara asta nu are niciun viitor...o prelungire perpetuua a anilor '80....

      Problema de inteligenta, din pacate, se pune la cei care iau credite cu dobanzi exorbitante. Iar meritul este a parlamentarilor hoti si corupti care nu reusesc si din cate vad nici nu incearca sa asigure dreptul la invatamant tuturor persoanelor din aceasta tara. Mai bine isi mai retrocedeaza ilegal cateva mii de hectare sau isi trec pe persoana fizica bunuri ale statului.

      Descrierea de mai sus este a lui Lucian Anghel! :)))

      Cei care iau credite cu dobanzi mari sunt oameni simpli, disperati, fara carte si lacomi....iar politicienii nu fac si nu vor invatamant pentru ca ei nu au fost la scoala...ia toti parlamentarii de azi...semianalfabeti care daca nu lipeau afise in campanii erau niste nulitati absolute..nimeni cu buletin. Dar sunt luati de partid dupa ce li se usuca lipiciul pe degete si facuti parlamanetari, presedinti (ex. Leonardon Badea de la ASF, "prof. univ" cica) si multi altii.....Faptul ca romanii sunt analfabeti din punct de vedere al educatiei financiare e rau dar e oarecum normal,...problema e ca cei care conduc institutiile financiare sunt si ei la fel

      Educatie!

      Daca vrei un credit, nu mai ok sa ai un consultant financiar! 

      Consultantul financiar onest îți poate spune de ce să nu iei un credit.

      Dacă tu vrei un credit, nu este OK să apelezi la un consultant financiar onest.

      Un țepar este OK. 

    Un pic mistic textul, exact pe placul pastorului de etnie rroma de langa Sibiu, carpa cu care isi cremuieste Zamfir pantofii.

    1. Asta a fost o critica formulata la nivelul intelectual al lui Eugen Radulescu si al micului sau grup de cunoscatori, animati de ura etnica si religioasa contra bombeelor lui Zamfir cu care le da suturi in dosuri.

      Postacule, nu iti dai seama ca esti penibil cu asemenea comentariu la un astfel de articol? Mai pune mana pe carte

      Acest postac, incearca sa se afilieze micului grup cu orice pret. Doar ca nu e bagat in seama. Din pacate pentru el, nici aceasta bolnava perseverenta nu o sa il propulseze. E dus rau. ATAT!!!!

    Cand vad expresii "nişte angajaţi ai BNR îşi permit să jignească parlamentari ai României'' ma apuca greata. [Fragment eliminat conform regulamentului] . De fapt cred ca in anumite momente s-au si amestecat

    1. Cumpara-ti o lamaie. 

    Nu cred că fluctuația libera a dobinziilor este cauza supraindatorarii - mai degrabă ar fi - daca purtam discuția in acest registru - unul dintre efectele dobinziilor scăzute. Cînd va ocupați de bursa și mai puțin de sistemul bancar?

    1. Fluctuatia libera a dobinzilor nu este, in opinia mea, una dintre numeroasele cauze simple ale supraindatorarii statelor, ci temeiul sistemului care conduce la supraindatorare.

      Raspuns la intrebarea din urma: am sa ma ocup iar de bursa, atunci cind va mai avea un rost sa fac asta. 

      ..ca deocamdata, n'are!

    camatarilor mai slabiti-ne,coboriti si voi cu picioarele pe pamint,mai era inteligentul de daianu si l-a tapuit ala mic si smecher,asa ca mai usor cu inteligenta voastra de camatari

    1. Vezi ca si pe MAkE l a tepuit ala mic si smecher. A incercat nea make sa recupereze banii cu ajutorul marelui jurist Piperea , dar ghinion, a ramas cu barba umflata.

      Piticul Securității? Patronul Hotnews? Întâiul băsist al lumii banilor?

      E țepar? 

      ...

      Ala mic si smecher?

      Cristian Sima a pierdut tot, avere, familie, pozitie sociala si demnitate.

      Foarte smecher! 

      Da, dar a castigat admiratia tuturor idiotilor. E ceva!

    Eu zic sa lasam bancile sa faca cum vor contractele , dobanzile , etc iar singura obligatie sa fie ca in toate reclamele si contractele sa nu se mai adreseze consumatorului cu dl sau doamna ci cu formula obligatorie ,, mai fraiere , sclav prost ce esti ,, Abia atunci consumatorul va semna in cunostiinta de cauza pt ca va intelege prin aceasta adresare ca toata puterea economica, juridica ,informationala, este a bancii iar el daca semneaza isi asuma asta si faptul ca e fara aparare pt ca banca isi acopera toate riscurile pe spinarea lui.

    1. Banca își permite să treacă în contract orice dorește.

      De ce nu s-ae adresa fraierilor cu domn sau doamna? Mușcă mai adânc. 

      Daca existau respect si inteligenta din partea bancilor se faceau analize de risc corecte si nu mai ajungea Romania a doua tara ca la credite neperformante dupa greci.Dar s-au lacomit si au lasat riscul doar pe clientul specialist in ce nici ei nu au anticipat adica criza.

      De fapt ar trebui sa scrie mare ,, beleste ochii fraiere la ce semnezi si daca nu pricepi nu mai fuma o luna si plateste o consultatie la unul care stie sa iti explice riscurile din contract ,,

      ....subscriu si eu...dar am mai spus-o cu alta ocazie de ce nu se experimenteaza aceasta..limitare de dobanzi pe CEC Bank.,banca la care actionar majoritar este statul...Statul sa capitalizeze aceasta banca(daca e cazul} si sa incerce o anumita varianta: dobanzi mari la depozite si mici la credite...si astfel o sa vedem ce se intampla in piata bancara.....

      Măsura limitării dobânzilor reprezintă o reglementare pentru protejarea consumatorilor.

      Limitarea dobânzilor este aplicată în state precum Franța sau Germania, dar la noi este obligatorie. 

      În vest nu vei găsi crooks sau proofyourdent care să profite de ultimii sărăcani, cum o fac în România.

      Harnaliștii nu pot spune că acești consumatori de credite cu dobânzi de 9000% nu vor mai avea acces la finanțare pentru că de fapt nici nu au. Paraziții le dau doi lei și apoi îi storc de bani, sărăcindu-i iremediabil. 

      ....Iar dam exemplu Germania si Franta ??? Aceste tari au cu totul alta situatie...elementele gradului de risc sunt net favorabile limitari acestor dobanzi de cel ce crediteaza.. Cand acorzi un credit cuiva ...este normal sa te gandesti la toate elementele de risc...De ce tot dam exemple aceste tari ??? Nu au nici o relevanta comparativ cu Romania.

      Pe de alta parte "sa deschidem ochi" atunci cand semnam un contract... La noi , romani,....lse folosesc de unele sintagme :"lasa ca merge si asa" sau " lasa ca o sa vedem noi..." si uite asa ajungem o tara cu un grad de rambursare a creditelor cel mai slab.

      Nu sunt deloc Pro-Banci...dar hai sa gasim o cale de intelegere....din aceasta cauza am propus o prm solutie sa incepem cu CEC Bank...In Germania daca e totusi sa dam un exemplu din aceasta tara ... orce persoana inainte de a lua un credit consulta cu f.multa rigurozitate..aspectul de a lua sau nu credite de la o banca sau alta.(desi in aceste tari ecartul dobanzilor depozite/credite este f.restrans. 

      Noi vrem să ne integrăm în UE cu reguli de vest săbatic și cu Securitatea stalinistă.

      Franța, Germania, Polonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Olanda, Portugalia și Spania, Belgia au plafonat dobanzile. 

      Franța și Germania au altă situație. 

      Polonia, Slovacia și Estonia sunt din categoria României.

      Țepele se interzic. 

      Bine spus stoarcere .De fapt bancile stiu ca persoanele cu venituri mici e foarte putin probabil sa aiba puterea de a riposta in instanta la abuzuri.

      Nu esti pro banci insa esti neinformat

      14 state membre UE au legiferat limitarea dobanzilor . ori riscul de neplata a unui credit este mai mare la noi decat in tarile alea doua pe care le amintesti tu. 

      Asta este statul trebuie sa mai si intervina acolo unde unii nu au limite. 

      Piata libera dar ce intelegem prin liber?  

    excellent articol stimate Make; BNR e plin de gogomani, dupa chipul si asemanarea stapanului; de accord total cu comentariile despre Radulescu; il stiu si el; taranus atoatecunoscator; ingamfat, cam ca toti cei care au trecut prin gaina fiarta numita World Bank

    1. Mentionez: Emana prin toti porii esenta de comunist...daca stai in aceeasi camera cu el simti energia negativa, decrepita si grea pe care o emana. Un personaj detestabil din toate punctele de vedere..dar care vrea sa lase impresia de om curat, cinstit care crede in libertati si corectitudine. Un om de cadre comuniste....e de ajuns privirea pe care ti-o arunca...nu aspectul fizic conteaza..ci modul in care isi arunca privirea. Un limitat absolut ajuns prin diverse conjuncturi Director la BNR. Mai istet decat pleava din care a fost ales dar fara inteligenta sau lucire de geniu.....pare desprins din Cel mai iubit dintre pamanteni...poate ca si e. Doar si Isarescu a fost informator.

    Radulescu inspaimantat de Behemot; nu si de Make. 

     

    Make: Personal, îmi plac chestiile sistemice şi gândesc că, dacă tot este să fim liberali, iar nu monstruoşi, atunci hai să fim sistematic liberali, ceea ce vrea să însemne să nu fim liberali doar cu băncile, care, liberalizate, să aibă toate libertăţile şi toate drepturile, ci să dăm libertăţile şi drepturile cuvenite şi clientelei bancare. 

    Dar clientela bancară este silită de legi să devină clientelă bancară, ceea ce nu pare să fie prea liberal; înfiinţarea unei societăţi comerciale obligă, prin lege, deschiderea unui cont bancar; toate societăţile comerciale sunt obligate de lege să-şi deruleze operaţiunile comerciale prin conturile bancare; plafonul maxim de casă al societăţilor comerciale este stabilit de lege; există o lege care permite confiscarea depunerilor bancare. 

    ..... Liberali dar pragmatici, Make. Ce s-ar intampla fara reglementarile susmentionate? monstruozitatea pare a fi gandirea lui Make. 

    Lui Make ii place ce-i place. Nu-i place sa scrie corect/gramatical, inca nu foloseste i din a in interiorul frazei (sper ca intuiti diacriticile) si ce daca, nu-i place, nu foloseste; foloseste si scrie doar ce-i place. 

    ....clientela bancară este silită de legi să devină clientelă bancară !?... poate ne-o va traduce, eventual colora domnul Make. 

    Nu ii place, n-am ce-i face!. 

    1. Cetățenii sunt obligați de stat să apeleze la bănci.

      Liberalii pragmatici care nu observă acest mic detaliu, nu sunt liberali pragmatici, ci țepari mediocri. 

      Obligati de stat sau de statul prea mult degeaba?. 

      Cum ai putea proba afirmatia ca statul m-ar putea obliga sa apelez la banci?.

      Nu statul ci aia din statcare fura de ani de zile in loc sa mareasca salariile la nivel decent , sa scada taxele pe munca si investitii , afaceri ,etc

      După ce treci de faza de adolescent care primește 10 lei de la tata vei afla pe pielea ta.

      Atunci vei avea prima probă. 

      1) Diacriticile nu sint structurale limbii, ca in cazul componentelor expresiei "daca...atunci", asa ca intuieste-mi-le, cum bine te-ai incurcat singur.

      2) Intrebarea "Ce s-ar intampla fara reglementarile susmentionate?", nu prea inteleg cu ce intentie ai formulat-o...Vrei sa-ti raspund la ea, descriind eu ce este in mintea ta? Chestia asta ti se pare "normala la cap"?

      3) Vad ca ai reprodus de doua ori cuvintele mele "clientela bancară este silită de legi să devină clientelă bancară". Da-i inainte! 

      ...

      Sima, iar te-ai imbatat...

      Mesaj eliminat conform regulamentului

      raspuns simplu, prin limitarea plafonului platilor in numerar

      Precizare: jur ca postarea a fost eliminata de Make - nu-i placea continutul; nu pentru ca ar fi contravenit regulamentului. 

      Rog observati ca in postarea 8.7 Make raspunde opiniei 8.6 - adica Redactiei care mi-a sters opinia.

      "Sima" inca tot mai esti beat?. 

      Jur ca Sima este alcoolic si ca nu este in stare nici sa copieze o propozitie simpla.

      ...

      Lasa-l in plata domnului, l-a batut soarta de cand s-a nascut, invidios pe oamenii normali si si-a batut joc singur de viata lui.

      ...

    Domnule Make.

    1)Sintagma cu foști ziaristi si actuali lîngă....i BNR este putin greșită pt ca ei sunt si actuali ziaristi doar ca semneaza in nume personal . 

    2)In tara noastra sa le spui unora gen Rădulescu &comp bancheri iar este ceva gresit.Astia au învățat banking de la Lenin ,ca doar nu au moștenit BNR-ul de la tăticule lor bancher rasat.

    Vad ca tendinta e sa-i gaseasca la întâiul oenolog origini burgheze ,cu vie moștenită de la tăticule grof.Acum ii cauta lungaii blazonul îngropat la Dragasani. 

    Daca se plafoneaza dobanzile sa se plafoneze si cursul altfel e discriminare fata de cei care au luat credite in coco diversi in vremurili glorioase .Sa dea lege sa nu fie cursul la ipotecar cu 20% mai mare decat atunci :) Pai e corect aia cu credit in coco saplateasca dublu ?Obligi banca la conversie in lei daca nu sa accepte coco ls curs 2007 plus 20% .Altfel e discriminare si protectie doar pt lei :)

    1. Este de ajuns plafonarea dobânzilor.

      Conform Constituției, în România nu pot fi acordate credite decât în lei.

      Dacă s-a întâmplat altfel, cineva trebuie să caute cheile de la beci. 

      Iorgovan e de vina; la vremea lui. Romania nu era in UE! saracutul de el n-a intuit ce va veni. 

      Ca sa nu batem toba degeaba cu riscul valutar (de exemplu), punem mana pe lege si citim...

      Ca sa fim informati si proactivi (constructivi adica) consultam legea de baza a activitatii bancare, recte OUG 99/2006. In forma initiala, incepand cu articolul 122, ti se explica cum sta treaba cu riscurile din domeniul asta bancar, cum le tratezi (ca poti trasmite bolile in lumea larga), cam care ar fi riscurile astea, cine iti avizeaza tratamentul, care ar fi potentialii imbolnaviti. Sunt circa 28 de articole de lege, scrise intr-o limba de lemn banchereza, dar cum tu esti un guru, te descurci. 

      Dupa ce termini de citit si de rumegat in liniste, te astept sa-ti expui opinia, cea corecta...

      Spor la citit! 

      Am gătat vinu' acolo !

    Când vad asemenea sfaturi îmi sare mintea la reclama cu negriotelul acela cu tataie, cum era cu laptele pe vremea boierilor, Ceașcă.

    Negrul ăla e din import ca firmei care face reclama.

    D-nul Rădulescu vorbește după dictarea FMI? 

    Nici un bancher n-a avut vreodata vederi largi; daca avea, nu ramanea bancher. Pot fi indivizi izolati in banci care au latitudine si longitudine, niciodata altitudine pentru ca asta are treaba cu caracterul iar cei ce vand si cumpara bani si care au si succes tocmai d'aia au succes: ca nu au caracter.

    Ruiz D.M., Mills -Cele patru legăminte: ghid practic, ed Mix, Brașov, p. 65.

    1. domnul Radulescu: Romania are nevoie de 10 miliarde. Pe atunci domnia sa era consilier Al domnului Isarescu. In 2015, anul in care domnul Treichl transforma 5,5 miliarde EUR din prima de capital in profit cumulat devine director de stabilitate si astfel se retuseaza miliardele amortizate pe Goodwill, marca BCR motivate in situatiile financiare ale Erste Group prn teleportarea la Chisinau. In December 2018 raportul de stabilitate BNR mentioneaza ca sistemul bancar Nu a primit infuzie de capital publica. Sa-i redam inregistrare discutii dintre ministru de finantare Pröll DIN februarie 2009 si domnia sa prin care cere un program de sustinere a bancilor la indemnul ministru austriac sau se pensioneaza ca domnul Wimmer in 2013:--)

    DIEGO - VELAZQUEZ- lucrari in stil "bodegon". Pictorul a imprumutat pictura pentru a desena acele tablouri care infatisau scene din viata oamenilor modesti , unde mancarea si bautura jucau un rol important. Cei din BNR ar fi fost subiecti in picurile lui Velazquez astazi . Cum nu mai avem un pictor care sa-i ironizeze , dansii , pretiosii , ies singuri pe scena , vizioneaza "LAS FIERBINTI " si canta-n cor "LAS-O ASA CA MERGE-ASA , NE-AM OBISNUIT CU EA " MARFAR.

    Mesaj eliminat conform regulamentului

    Adica Make ce faci tu aici? Un atac la persoana motivate cu 1001 de nopti, ca sa justifici pe Zamfir sau ca sa justifici finantarea de la Piperea? Din aceasta dilema nu putem iesi...

    1. Adica persoana aceea chiar exista? Sigur nu-i o mitocondrie?!? Stiu ca a fost un tip prin parlament care a vrut ca virusii, bacteriile si delfinii sa primeasca statut de persoana, dar nu intelegeam de ce... Ce bine ca ne-ai luminat!

    hai sa desfiintam rezervele fractionare si, implicit, creatia ex-nihilo de moneda si, implicit, de profit !

    1. Multumesc pentru completare!

      se propunem destiintarea natiunilor. Cine este pentru? Destiintarea rezervele fractionare s-a observat in 2009 prin salvarea NEPUBLICA a sistemului financiar mioritic.Cum a reusit ERSTE GROUP sa alchimizeze(oltchimizeze este un sinoniem posibili) CINCI virgula CINCI miliarde EUR din capitaluri aduse die actionari spre profit cumulat si astfel data de exemplu de catre televiziunea Nationals germana ARD pentru a demonstra incapacitatea Deutsche Bank:-)

      A venit primavara! Gata cu hiernarea lui Mos Martin.Dar, fiind inca somnoros, a uitat sa ne zica ceva de Chisinau. 

      daca nu avem natiuni e irelevant.Actual suntem ocupati cu Marea pacaleala numita Fire and Fury prin care editorul Holtzbrinck a eludat opinia publica mentionand fals editura Holt and Company, desi numarul ISBN apartine Saint Martin Press:-)

      cu drag.

    Alo Redactia! lipsa de idei/v-au plecat redactorii in concediu sau a cerut Make (la solicitarea miilor de cititori) publicarea, doua zile la rand a articolului sau?> 

    1. cine este autorul propozitiei prin care se presupune ca sistemul financiar Nu a avut nevoie de sprijin financiar PUBLIC. Daca ar aparea cel putin o saptamana acest articol am vedea propabil Mai mult de o mie de comentare si astfel ipoteza domnului Radulescu va fi confirmata. In caz contrar domnul Isarescu va demisiona. Este daca vrei prima intrebuintare literara a operei marelui Elias Canetti, CROWD and POWER.

      Lipsa de idei.

      Alta intrebare? 

      Am uitat sa-ti spun: eu sint cel aflat in concediu - ilustratia acestui articol este o fotografie facuta de mine la fata locului, alaltaieri. Ghici de unde este!

       

       

      Hopa! Make a ajuns in PSD; oare cum de (acum) nu-i la congres. Mare chiulangiu.

      Make nu-i frumos! la prestanta ta nu se face sa-l plagiezi pe Javrache? zau ca nu se face.Pacat. Neputand arunca o sagetica inseamna ca tu esti in criza de idei. 

      Nu stiu de unde este,dar iti dau 10 cu felicitari;te pricepi. 

      Chiang Mai, Tailanda. Cind am scris articolul, eram inconjurat de elefanti vii, de elefanti statui, elefanti fintini arteziene, elefanti solnite, elefanti pe fuste, pe sacose si tricouri. Am facut fotografia in mod special pentru articolul asta.

      Ardea soarele tare?.

      Eu credeam ca asa il vezi pe Radulescu. 

      spune adevaru' (nu te cauta nimeni!), in Mae Taeng!

      ...

    Apocalipsa BANCILOR este aproape,o sa cada in genunghi ca sa ia romanul un credit,,,deja umbla din institutie in institutie sa ei un credit sa sa iti faci un card de cumparaturi cu dobanzi foarte mari.

    1. Raspuns la 8.MAKE e mai in varsta .Pe vremea noastra nu se folosea i din a ,decat in cuvintele :roman,Romania.In legatura cu bancile, faceti-va un credit !Nu veti sti cum sa scapati mai repede de el.!Camatari moderni..Si multi amarati vor sa traiasca mai bine,fara sa-si faca o minima socoteala , intra in plasa bancilor.

      in care sa citim din rapoartele financiare si sa facem comentarii. E mai distractive ca Catavencu si maii instructiv ca Consiliul Concurentei.

      ...

      Mesaj eliminat conform regulamentului

      cata pasiune in pana dumneavoastra. Daca ati sta fata in fata cu Barbosa ati avea acelasi steelballs:-) Comentariul pe care l-ati postat demonstreaza ca intr-adevar sistemul financiar Nu a fost sustinut public

      Ce faci maestre? la fiecare fraza cate o cacofonie?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb