Eugen Tomac: "Întregul tezaur al României este în continuare în Rusia"

S.B.
Politică / 21 aprilie 2023

Eugen Tomac: "Întregul tezaur al României este în continuare în Rusia"

Liderul PMP Eugen Tomac a transmis în plenul Parlamentului European că întregul tezaur al României este în continuare în Rusia iar Moscova a refuzat în repetate rânduri să îl restituie României iar odată cu dezbaterea planului Uniunii Europene privind combaterea traficului de bunuri de patrimoniu se creează premisele pentru ca legislaţia europeană în materie de recuperare a obiectelor de patrimoniu să fie îmbunătăţită, informează news.ro.

"Am dezbătut ieri în plenul de la Strasbourg planul de acţiuni al Uniunii Europene privind traficul de ilicit de bunuri culturale. Nu puteam rata această dezbatere, pentru că cel mai mare jaf de bunuri de patrimoniu din istoria ultimului secol al Europei priveşte România. Avem la Moscova, ţinut ilegal mai bine de un secol, întregul tezaur al României. Transportat în 41 de vagoane, acesta conţine peste 91 de tone de aur, majoritatea fiind bijuterii şi monede rare şi 2,4 tone de lingouri de aur din rezerva BNR. Valoare totală de peste 5 miliarde de euro", a transmis liderul PMP în plenul Parlamentului European.

El arată că de asemenea, au mai fost duse la Moscova opere de artă ale muzeelor şi mănăstirilor din România, peste 1350 de tablouri şi gravuri, cărţi şi miniaturi vechi. "O parte din aceste bunuri culturale au fost restituite, dar întregul tezaur al României este în continuare în Rusia. Moscova a refuzat în repetate rânduri să îl restituie României. Consider că odată cu dezbaterea planului Uniunii Europene privind combaterea traficului de bunuri de patrimoniu se creează premisele pentru ca legislaţia europeană în materie de recuperare a obiectelor de patrimoniu să fie îmbunătăţită", spune Tomac.

Liderul PMP arată că "avem nevoie de o legislaţie nouă şi clară, care să ajute statele membre să-şi rezolve litigiile ce ţin de patrimoniul aflat ilegal în alte state şi să combată eficient traficul ilicit cu obiecte de patrimoniu".

"Cred că România trebuie să participe activ la întregul proces, întrucât problematica tezaurului nostru aflat la Moscova poate fi o chestiune de interes al UE, nu doar una bilaterală. Legislaţia europeană este într-o continuă evoluţie şi trebuie să fructificăm fiecare oportunitate pentru a putea soluţiona mai rapid şi mai sigur chestiuni ce ţin de drepturile şi interesele noastre ca ţară", mai afirmă Eugen Tomac.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Rusia nu va redeveni de încredere pentru români sau Romania până nu e returnat tezaurul integral fără condiții și până nu e denunțat de Rusia pactul Ribbentrop Molotov

    1. Corect ! Fara aceste doua etape, Rusia va fi mereu privita cu suspiciune. Abia apoi putem spune ca Rusia a facut pace cu vecinii sai, si de ce nu, chiar cu ea insasi, si putem spera la o transformare a Rusiei intr-un stat modern si integrat in Europa. Si oricum astea doua sunt necesare, dar nu suficiente. Ar mai fi si retragerea Armatei 14a din Transnistria si in general din orice conflict inghetat de prin vecinii sai.

      Vise mari. Ruzia va face ce a facut pana acum. Lupul isi schimba parul dar naravul ba.

    s-a mai trezit un mincinos sa vorbeasca.

    1. Rusul din tine a invatat alta istorie???

      Poti contesta ca Tezaurul Romaniei nu a mai fost inapoat, dupa razboi, de rusi???

      Rusii niciodata nu s-au tinut de cuvant. Una au declarat si alta au facut, fapt foarte vizibil de-a lungul istoriei! 

    Daca tezaurul Romaniei nu ar fi fost in Rusia,nu ar mai fi fost demult!Ar fi avut ,,grija,,de el astia care s-au tot perindat pe la putere din 1989 incoace!

    Ce tezaur?

    Ne-au dat la ''schimb''...comunismul.

    Ce, il voiati gratis? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb