Moneda unică europeană a pierdut, ieri, tot câştigul consemnat luni, după anunţul pachetului de circa 1.000 de miliarde de dolari pentru sprijinul zonei euro. Investitorii se tem, din nou, că problemele regiunii nu vor fi rezolvate.
La ora 7:09 a.m., pe piaţa din New York, euro s-a depreciat cu 0,8%, la 1,2670 dolari, curs inferior nivelului la care era înaintea anunţului privind pachetul de sprijin (1,2755 dolari). În jurul orei 9:30, declinul era mai mic, respectiv de 0,5%. Luni, euro a urcat până la 1,3094 dolari - cel mai ridicat curs de după 4 mai.
Analiştii au atras atenţia, încă de luni, că pachetul de sprijin, deşi are o valoare fără precedent, nu va rezolva pe termen lung problema Europei. Aceştia arată că "euforia de o zi" a trecut, iar investitorii se tem deja că măsurile pe care le vor lua guvernele din regiune nu vor fi suficiente ca să reducă deficitele publice.(A.V.)
Traderii pariază că planul de salvare a ţărilor puternic îndatorate, precum Grecia sau Portugalia, nu va reuşi să redreseze euro.
Declinul de ieri al monedei unice a fost determinat şi de faptul că Axel Weber, membru în consiliul guvernatorilor din Banca Centrală Europeană, a declarat, citat de Boersen-Zeitung, că achiziţiile de bonduri guvernamentale pe care le face instituţia sunt măsuri cu "riscuri semnificative".
Grecia a solicitat oficial, ieri, prima tranşă, de 20 de miliarde de euro, din programul de susţinere financiară, în sumă de 110 miliarde euro, stabilit de Uniunea Europeană şi FMI pentru acest stat.
Ministerul elen de Finanţe a trimis o scrisoare Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, prin care cere această tranşă.