Moneda SUA, dolarul, s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de euro, după ce administraţia americană a anunţat unele date pozitive pentru economia Statelor Unite, care alimentează din nou aşteptările referitoare la o majorare a dobânzii cheie în curând.
Amintim că, în ultima vreme, aşteptările privind creşterea dobânzii Fed (Federal Reserve - banca centrală) s-au redus din cauza unor evoluţii economice sub aşteptări.
Dolarul a crescut cu 0,9% ieri, la ora 10.57, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1376 unităţi/euro. Moneda SUA s-a apreciat din iulie 2014, în baza perspectivelor de majorare a dobânzii Fed.
O dobândă mai mare creşte câştigurile din plasamentele în dolari, astfel că investitorii cumpără monedă americană în defavoarea celei europene.
Majorarea dobânzilor de către Fed ar putea avea repercusiuni globale mai mari decât în trecut, întrucât economia s-a schimbat, iar băncile centrale au puţină experienţă în creşterea dobânzilor de la nivelul zero, a declarat, ieri, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio.
Oficialul BCE a precizat că pieţele emergente, în special cea din China, sunt acum integrate în economia globală într-un grad fără precedent, ţările sunt mult mai interconectate în privinţa producţiei, iar fluxurile de capital peste graniţe au sporit.
"Adevărul este că, având în vedere lipsa precedentelor istorice privind impactul asupra unei economii mari a revenirii de la dobânzile zero, analiştii şi autorităţile nu au altă soluţie decât să înveţe din mers", a spus Constancio, avertizând că divergenţele dintre politica monetară din SUA şi cea europeană ar putea avea un impact mai mare decât în trecut.
Fed a decis, la şedinţa de politică monetară din septembrie, să nu majoreze dobânda cheie, aflată în intervalul 0-0,25% din decembrie 2008. Următoarea şedinţă a consiliului de politică monetară al Fed va avea loc în 27-28 octombrie.
Conform datelor CME Group, investitorii pariază în proporţie de 54% pentru o creştere a dobânzii Fed înainte sau la reuniunea din aprilie, anul viitor.
Solicitările de ajutor de şomaj din SUA au scăzut în mod neaşteptat săptămâna trecută, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani. Departamentul Muncii de la Washington a anunţat că numărul acestor solicitări a sporit cu 7.000, la 255.000. Analiştii anticipau 270.000 de solicitări de ajutor de şomaj în perioada 5-10 octombrie.