Moneda unică europeană a scăzut ieri, pe pieţele externe, raportat la dolar, după ce, în ziua precedentă, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat că aprecierea euro reprezintă un risc la adresa sustenabilităţii redresării uniunii monetare.
Euro a scăzut cu 0,3% la ora 10:35, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,3585 dolari.
Prezent în faţa comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, Draghi şi-a reafirmat poziţia potrivit căreia cursul de schimb nu este o ţintă a politicii monetare a BCE, dar a apreciat că, totuşi, acesta este un factor important de inflaţie în zona euro, în perioada următoare.
"Cu siguranţă, aprecierea euro, care are loc de la mijlocul lui 2012, a avut impact asupra stabilităţii preţurilor", a declarat oficialul BCE, adăugând: "În contextul actual, creşterea euro reprezintă un risc la adresa sustenabilităţii redresării zonei euro".
În plus, Mario Draghi a spus că redresarea moderată a zonei euro este aşteptată să continue, dar există riscuri de decelerare.
Preşedintele BCE a mai amintit că instituţia pe care o conduce a decis să utilizeze, dacă va fi necesar, unele instrumente neconvenţionale pentru reducerea riscului unei perioade prea lungi de inflaţie scăzută.
Pe de altă parte, Mario Draghi a dat asigurări că nu intenţionează să părăsească funcţia din fruntea BCE, dezminţind astfel zvonurile potrivit cărora ar putea reveni în Italia. "Sunt la BCE şi voi rămâne la BCE, iar zvonurile contrare, venind, poate, de la anumite părţi interesate, sunt nefondate", a afirmat Mario Draghi.
Mario Draghi a fost guvernatorul Băncii Italiei în perioada 2006 - 2011, iar în 2011 a fost ales preşedinte al BCE.
• Yellen, Fed: "Economia SUA încă are nevoie de stimulente"
Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) trebuie să meargă mai departe cu stimulentele monetare, în condiţiile în care pe piaţa locală a muncii continuă să se resimtă "o slăbiciune semnificativă", iar inflaţia este sub ţinta Fed, spune preşedintele instituţiei, Janet Yellen.
"Un grad ridicat de relaxare monetară rămâne adecvat", a declarat Yellen ieri, într-un discurs în Congres, menţionând: "Deşi economia continuă să se îmbunătăţească, redresarea nu este completă, deocamdată".
Oficialul Fed a mai afirmat că "activitatea economică a SUA va creşte într-un ritm moderat în anii următori, susţinută de politica monetară acomodativă".Janet Yellen a menţionat că acţiunile viitoare ale Fed depind de felul în care va evolua economia SUA, iar în situaţia în care condiţiile de pe piaţa muncii se vor îmbunătăţi mai rapid decât arată aşteptările, atunci banca centrală americană ar putea majora dobânzile pe termen scurt mai devreme decât plănuia.