Euro, în cel mai important declin săptămânal din ultimele două luni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 noiembrie 2011

Euro a înregistrat, în intervalul 31 octombrie - 4 noiembrie, cea mai mare depreciere din ultimele două luni, în raport cu dolarul, în condiţiile în care conflictul politic din Grecia ameninţă punerea în aplicare a planului stabilit de liderii europeni pentru criza datoriilor.

Moneda unică a pierdut 2,5% săptămâna trecută, ajungând la 1,3792 dolari pe piaţa din New York. Acesta a fost primul declin săptămânal înregistrat de euro din 7 octombrie până la momentul actual. Totodată, scăderea este cea mai mare consemnată după săptămâna încheiată în 9 septembrie, când deprecierea a fost de 3,9%.

La data de 1 noiembrie, euro a coborât până la 1,3609 dolari - cel mai redus curs din 12 octombrie, după ce premierul elen George Papandreou a anunţat că va organiza un referendum pe marginea celui de-al doilea pachet de salvare obţinut de Grecia pentru prevenirea intrării în incapacitate de plată. Ulterior, premierul de la Atena a renunţat la ideea referendumului.

Analiştii sunt de părere că pieţele vor continua să fie atente la situaţia din Grecia. Amintim că, vineri noaptea, Papandreou a obţinut votul de încredere în Parlamentul de la Atena, iar sâmbătă i-a cerut şefului statului, Karolos Papoulias, să înceapă discuţiile în vederea formării unui guvern de tranziţie şi de consens naţional. Votul din Parlament este crucial pentru ratificarea acordului european de reducere a datoriei Greciei şi pentru viitorul ţării. Conform datelor oficiale, Cabinetul lui Papandreou a obţinut 153 de voturi "pentru", în Parlament, din 298 de voturi exprimate. Restul de 145 de parlamentari au votat împotriva guvernului.

Christian de Boissieu: "Nu asistăm la o criză a monedei euro"

Problemele actuale ale Europei sunt creşterea economică lentă şi şomajul, nu moneda euro, a declarat vineri, Christian de Boissieu, preşedintele Consiliului de Analiză Economică din Franţa, în cadrul conferinţei cu tema "Provocări şi perspective ale zonei euro", desfăşurată la Bucureşti.

"Dacă nu schimbăm nimic, Europa va avea o creştere economică medie de 1,5% pe an, până în 2020, nivel care nu este acceptabil, ţinând cont de rata actuală a şomajului", a afirmat domnia sa, adăugând: "În prezent nu este vorba despre o criză a monedei euro, ci una a competitivităţii anumitor state din zona euro, precum Grecia sau Portugalia".

Christian de Boissieu a declarat că, în prezent, cursul euro faţă de dolar este ridicat, iar viitorul monedei unice nu este pus sub semnul întrebării.

2015, o dată potrivită pentru aderarea României la euro

Anul 2015 este "un termen bun" pentru aderarea Româ­niei la euro, potrivit economistului Christian de Boissieu, preşedintele Consiliului de Analiză Economică din Franţa.

"La acel moment, criza din zona euro va fi depăşită, la fel şi problemele de guvernanţă din regiune. Nu trebuie să ne grăbim nici noi - zona euro -, nici voi", a declarat domnia sa vineri, în cadrul conferinţei cu tema "Provocări şi perspective ale zonei euro", subliniind că, în situaţia în care uniunea monetară nu-şi va rezolva problemele de guvernanţă, "va fi o catastrofă".

Pe de altă parte, Christian de Boissieu a afirmat că nu vede niciun motiv pentru ca băncile străine de pe piaţa noastră să-şi retragă capitalurile.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb