EURO, LA NIVELUL MINIM DIN ACEST AN  Leul, vedeta regiunii

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2008

Leul, vedeta regiunii

Banca Naţională a României a afişat un curs de schimb de 3,5434 lei pentru un euro care reprezintă un nivel minim al acestui an. În ultimele două săptămâni leul a fost în continuă apreciere faţă de moneda europeană, datele de ieri arătând o creştere de 3,74% a monedei naţionale faţă de data de 24 iunie (cursul de referinţă era 3,6760 lei/euro - ultima zi de apreciere pentru euro). Alături de leu, şi celelalte monede din regiune au avut evoluţii ascendente, în urma creşterii incertitudinii pe plan internaţional care a determinat reorientarea investitorilor către ţările emergente. Monedele acestor ţări atrag şi prin nivelurile mari ale dobânzilor, apreciază analiştii financiari.

Începutul aprecierii leului a întârziat cu o săptămână faţă de restul regiunii din cauza fondurilor necesare plăţilor unor importuri, ne-a declarat Otilia Ciotău, economist şef al Piraeus Bank. Tocmai pentru a încerca să recupereze din întârziere, leul a câştigat astăzi (n.r. ieri) atât de mult , a mai spus Otilia Ciotău.

Domnia sa consideră că, în perioada următoare, leul va continua să crească faţă de moneda unică, îndreptându-se spre 3,5 lei pentru un euro, ajutat de încrederea investitorilor străini. Lucrurile se vor schimba când investiorii se vor întoarce la fundamente şi îşi vor închide poziţiile în ţara noastră, a adăugat economistul şef al Piraeus Bank. Schimbarea sentimentului pentru regiune ar putea fi grăbită de un eveniment negativ pe pieţele internaţionale, a mai spus Otilia Ciotău.

Economistul şef al Piraeus Bank atrage atenţia că, până în acest moment, sentimentul investitorilor este favorabil numai valutelor ţărilor emergente şi că alte active ale acestora, spre exemplu acţiunile companiilor listate pe pieţele de capital ale acestor ţări, au înregistrat chiar pierderi.

Sentimentul faţă de regiune a devenit puternic pozitiv - pe baza viziunii că ratele

de dobândă vor continua să crească, diferenţialul faţă de cele din zona euro se

va lărgi, precum şi perspectivele de adoptare a euro în viitor, sunt de părere analiştii ING.

În plus, Jean Claude Trichet, guvernatorul Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că majorarea dobânzii de politică monetară a fost decizia corectă pentru temperarea inflaţiei, declaraţie care a ajutat şi mai mult monedele din regiune, mai atrag atenţia dealerii din băncile comerciale. Prin urmare ieri multe din băncile internaţionale au cumpărat lei ducând cursul de schimb de pe piaţa interbancară la un nivel de 3,52 lei pentru un euro în apropierea orei cinci.

Nicolaie Alexandru, economist şef al ING Bank este de părere că leul ca continua să se aprecieze în perioada următoare.

Trendul crescător al leului va fi de scurtă durată însă, din cauza nivelului mare al deficitului de cont curent precum şi deficitul bugetar care va continua să crească, este de părere Nicolaie Alexandru.

Diferenţialul favorabil de dobândă va fi mai puţin important faţă de riscurile mari şi investiţii pe piaţa valutară de aici, determinând ieşiri de capitaluri şi depreciind leul,a adugat analistul ING.

Analiştii ING prevăd un curs de 3,58 lei pentru un euro către sfârşitul lunii, urmând ca până la finele lui 2008 euro să crească la 3,65 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb