Euro-observatorii români, deranjaţi că Băsescu vrea să îi controleze

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2006

Iniţiativa de ieri a preşedintelui Băsescu de a discuta cu euro-observatorii despre activitatea lor din Parlamentul European a stîrnit reacţii negative din partea acestora. Parlamentari ai PNL şi PSD au considerat că gestul preşedintelui este "nepotrivit" şi nu au dat curs invitaţiei. Aceeaşi atitudine au avut-o şi euro-observatorii UDMR, care au găsit mai important să meargă la Parlament decît la Cotroceni.

Nu vom participa la un "nou exerciţiu de imagine, de retorică politică a lui Traian Băsescu", au declarat ieri într-o conferinţă de presă deputaţii liberali Mircea Coşea şi Tiberiu Bărbuleţiu. Ei şi-au motivat decizia şi prin regretul exprimat recent de Traian Băsescu de a-l fi numit pe Călin Popescu Tăriceanu premier. În plus, cei doi au catalogat drept neavenită intenţia instituţiei prezidenţiale de a judeca prestaţia unor parlamentari, mandataţi ca euro-observatori de grupurile politice şi nu de preşedinţie.

Tiberiu Bărbuleţiu a vorbit şi despre informaţiile care l-au determinat pe Băsescu să organizeze întîlnirea, informaţii potrivit cărora unii oficiali ai Parlamentului European ar fi nemulţumiţi de activitatea euro-observatorilor români. "Dacă Lopez (secretarul general al Partidului Popular European), aşa cum spune Traian Băsescu, s-a plîns că observatorii români sînt neimplicaţi, ineficienţi şi aş vrea să citez - culmea - nu sînt prea optimişti cu privire la aderarea României la termen cred că Lopez se poate referi, cel mai probabil, la observatorii români populari", a declarat deputatul liberal.

Deputatul PNL Mona Muscă a fost, însă, de altă părere decît colegii săi, participînd la întîlnirea cu preşedintele Băsescu. Ea a considerat întrevederea cu preşedintele drept perfect justificată, acuzîndu-şi colegii că au transformat invitaţia şefului statului într-un nou prilej de dispută politică. "Fac apel la responsabilitate, la încetarea disputelor politice sterile şi păguboase pentru coaliţia guvernamentală şi Alianţa DA", a spus Mona Muscă.

Roberta Anastase, euro-observator PD: "Iar încurcăm politica internă cu interesul naţional"

"Întîlnirea a avut un caracter de normalitate, fiind o informare reciprocă, absolut normală dat fiind că preşedinţia şi euro-observatorii au activităţi în domeniul politicii externe", ne-a declarat deputatul PD Roberta Anastase. Ea a precizat că discuţiile au privit activitatea şi ţintele euro-parlamentarilor din următoarea perioadă, anume lobby-ul pe lîngă parlamentarii europeni şi un efort conjugat pentru ca opinia publică din ţările care nu au ratificat încă tratatul de aderare al României să fie favorabilă ţării noastre.

Referitor la criticile unor oficiali europeni cu privire la prestaţia euro-parlamentarilor noştri, Roberta Anastase consideră că sînt afirmaţii de care trebuie ţinut cont şi că românii ar fi bine să fie mai vizibili. În plus, ea crede că secretarul general al PPE nu se referea doar la euro-observatorii populari, aşa cum au afirmat unele voci din PNL, ci viza activitatea în genere a parlamentarilor români.

Kelemen Hunor, deputat UDMR: "Legile nu se votează la Cotroceni"

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a motivat absenţa euro-observatorilor UDMR prin faptul că ei au preferat să meargă ieri la Camera Deputaţilor, unde era un vot final, decît la Cotroceni. El consideră, însă, că cei trei colegi care reprezintă UDMR la Parlamentul European în calitate de euro-observatori au avut o activitate bună. "Euro-observatorii UDMR au participat la dezbateri, au fost activi şi noi sîntem mulţumiţi de activitatea lor de pînă acum", a spus Kelemen Hunor.

Titus Corlăţean, deputat PSD: "Invitaţia preşedintelui nu mi s-a părut serioasă"

"Discuţiile cu euro-observatorii au fost o acţiune pentru imagine a preşedintelui Băsescu", ne-a declarat Titus Corlăţean, euro-observator PSD, acesta fiind şi motivul principal pentru care nu a participat la întîlnirea cu şeful statului. El a spus că invitaţia pe care a făcut-o Băsescu nu era protocolară şi nici nu conţinea o agendă a subiectelor în discuţie. În plus, Titus Corlăţean consideră că preşedintele a dat dovadă de impoliteţe la adresa euro-observatorilor, criticîndu-le activitatea fără să o cunoască.

În ceea ce priveşte criticile formulate de secretarul general al PPE la adresa reprezentanţilor noştri la Parlamentul European, Titus Corlăţean este de aceeaşi părere cu Mircea Coşea şi Tiberiu Bărbuleţiu: oficialul european nu se putea referi decît la activitatea euro-observatorilor populari, adică la PD şi UDMR.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întîlnit ieri cu euro-parlamentari ai PD, PSD şi PC dar şi liberalii Mona Muscă şi Nicolae Vlad Popa. Ceilalţi observatori ai PNL, toţi cei ai UDMR ca şi unii reprezentanţi ai PSD au declinat invitaţia. Euro-observatorii PRM au părăsit întîlnirea după primele zece minute de discuţii.

Şeful statului şi-a exprimat cu această ocazie încrederea că raportul Comisiei Europene din luna mai nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare. Agenda discuţiilor a cuprins o informare reciprocă privind stadiul de îndeplinire a criteriilor de aderare şi unele aspecte care privesc activitatea euro-observatorilor, precum informarea parlamentarilor europeni cu privire la realităţile din ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb