Operatorul bursier paneuropean Euronext a informat, săptămâna aceasta, că nu va lansa o contraofertă pentru achiziţia Bolsas y Mercados Espanoles SA (BME - operatorul Bursei din Madrid), deşi derulase încă din noiembrie anul trecut negocieri cu aceasta din urmă.
Anunţul vine după ce, săptămâna trecută, Guvernul spaniol a autorizat oferta lansată de bursa elveţiană SIX Group pentru preluarea BME.
"Euronext consideră că termenii financiari ai unei eventuale oferte concurente, în ciuda sinergiilor potenţiale semnificative, nu ar fi compatibili cu crearea de valoare şi cu un randament adecvat al capitalului investit pentru acţionarii Euronext", a informat operatorul pieţelor din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Londra şi Oslo.
La rândul său, Stephane Boujnah, CEO-ul Euronext, a declarat: "Suntem convinşi de beneficiile industriale pe care le-ar aduce fuziunea BME-Euronext pieţelor financiare din Spania şi Europa, în special în construcţia coloanei vertebrale a uniunii pieţei de capital. Dar, după ce am analizat atent eventuala tranzacţie, anunţăm că nu vom lansa o ofertă pentru BME".
De precizat că oferta SIX de 2,84 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari), în numerar, pentru BME include un premiu de 34% faţă de valoarea de piaţă de bursei spaniole la momentul la care bursa elveţiană şi-a exprimat interesul pentru BME, în noiembrie anul trecut.
• Programul de răscumpărare de acţiuni, finalizat înainte de termen
Euronext a lansat, la data de 5 martie, un program de răscumpărare a 200.000 de titluri proprii, ca parte a planului de stimulente pe termen lung. Programul era prevăzut să se deruleze în perioada 5 - 31 martie 2020. Conform datelor publicate pe site-ul Euronext, operatorul bursier a încheiat la data de 18 martie achiziţiile, cele 200.000 de titluri fiind răscumpărate pe 13,63 milioane de euro. La finele lunii decembrie 2019, Euronext avea aproape 1.500 de emitenţi listaţi, cu o valoare de piaţă totală de 4,5 trilioane de euro. Veniturile realizate de Euronext din vânzări au sporit 10,4% anul trecut, la 679,1 milioane de euro. Piaţa a realizat venituri din listări de 129 milioane de euro, cu 21,1% mai mari faţă de anul anterior.
Profitul înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări a sporit cu 12,8%, la 399,4 milioane de euro, iar câştigul net - cu 2,8%, la 222 de milioane de euro.
În 2019, la Euronext au fost lansate 40 de oferte publice iniţiale, faţă de 77 - recordul din 2015. În luna martie, conducerea Euronext a anunţat că nu vede vreun motiv să închidă activitatea pieţelor sale pe perioada pandemiei de coronavirus, atâta vreme cât acestea funcţionează eficient şi furnizează lichiditate. Tot luna trecută, Euronext l-a numit pe Georges Lauchard în funcţia de director de operaţiuni. Acesta a lucrat timp de 20 de ani la banca americană de investiţii JP Morgan Chase & Co.