Europa a revenit pe curs descendent

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2009

Europa a revenit pe curs descendent

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, ca urmare a declinului neaşteptat al încrederii investitorilor germani în economia naţională.

Titlurile "Lloyds Banking Group" Plc, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, au scăzut cu 1,2%, la 90,51 pence. Banca va trebui să plătească până la 2 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari) ca să pună capăt participării sale la Schema de Protecţie a Activelor, derulată de guvern, susţin surse apropiate "Lloyds", citate de presa străină. Purtătorul de cuvânt al băncii, Ross Keany, a refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens.

Acţiunile "Jyske Bank" A/S, a doua bancă din Danemarca, au coborât cu 2,9%, la 202 coroane. O asociaţie de investitori ai băncii a iniţiat o plângere în care aceştia pretind că serviciul de consultanţă din cadrul "Jyske Bank" este "insuficient şi înşelător". Banca susţine că reclamanţii nu fac referire la vreo sumă pe care o vor ca despăgubire şi nu se aşteaptă ca vreo instanţă să susţină această acţiune.

Acţiunile "Deutsche Lufthansa" AG, a doua companie aeriană din Europa, au coborât cu 1%, la 11,82 euro. Societatea germană s-ar putea confrunta cu declinul traficului de pasageri din cauza reducerii călătoriilor de vacanţă, anunţă publicaţia Handelsblatt, citându-l pe Thierry Antinori, membru în consiliul de conducere al "Lufthansa".

Acţiunile "Metro" AG, cel mai mare retailer din Germania, au urcat cu 2,8%, la 39,16 euro. Compania ar putea renunţa la planul de achiziţie a magazinelor "Karstadt", potrivit spuselor lui Thomas Unger, director executiv adjunct. În schimb, "Metro" vrea să vândă lanţul "Kaufhof", întrucât acesta nu se mai potriveşte strategiei de expansiune internaţională a companiei.

Titlurile "Kazakhmys" Plc, cel mai mare producător de cupru din Kazahstan, au urcat cu 2,6%, la 1.204 pence, la bursa londoneză. Compania a anunţat că poartă negocieri cu National Wellbeing Fund Samruk-Kazyna şi China Development Bank în vederea obţinerii unei facilităţi de credit de aproximativ 2 miliarde de dolari, necesară finanţării expansiunii.

Titlurile "Lonmin" Plc, al treilea producător de platină din lume, au urcat cu 4,4%, la 1.680 pence. Compania aşteaptă un declin al livrărilor globale de profil începând cu anul 2011.

Acţiunile ITV Plc, cea mai mare televiziune comercială din Marea Britanie, au urcat cu 8,5%, la 51,35 pence. Societatea vrea să vândă obligaţiuni convertibile de circa 120 de milioane de lire, cu maturitatea în 2016, ca să-şi refinanţeze datoriile.

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 0,2%, la 5.198,81 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,6%, la 3.822,81, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,5%, la 5.756,67.

Scăderi în SUA

Acţiunile de pe pieţele americane au scăzut ieri, în deschidere, după ce analiştii au redus calificativul acordat "Goldman Sachs Group" Inc. Titlurile "Goldman Sachs" au coborât cu 2,1%, la 186,18 dolari. Banca a primit recomandarea "neutru", faţă de "cumpără", pe care o avea anterior. "Goldman Sachs" îşi va anunţa rezultatele financiare la data de 15 octombrie.

Titlurile "Morgan Stanley" au scăzut cu 1,7%, la 31,23 dolari.

La ora 9:36, indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 0,2%, la 1.074,56 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 0,2%, la 9.868,41, Nasdaq Composite a urcat cu 0,3%, la 2.144,46.

Optimism în Asia

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au crescut ieri, în condiţiile în care deprecierea yenului a stimulat sectorul auto, iar recomandările societăţilor de brokeraj au impulsionat segmentul oţelăriilor şi al băncilor.

Acţiunile "Toyota Motor" Corp., cel mai mare producător auto din lume, care obţine 74% din cifra vânzărilor în afara Japoniei, au urcat cu 2,6%, la 3.610 yeni. Piaţa speculează că yenul mai slab va spori valoarea veniturilor internaţionale, repatriate de companii în Japonia.

Acţiunile "Nissan Motor" Co., al treilea constructor de autoturisme din Japonia, care a obţinut 34% din vânzări în America de Nord, anul trecut, au crescut cu 1,9%, la 686 yeni.

În Hong Kong, titlurile "Geely Automobile Holdings" Ltd., producător chinez de autoturis­me, au câştigat 5,1%, ajungând la 2,48 dolari HK. Compania şi-a dublat vânzările luna trecută, la 32.053 de unităţi.

Acţiunile "JFE Holdings" Inc., al doilea producător de oţel din Japonia, au consemnat un avans de 4,8%, la 3.270 yeni. "Goldman Sachs Group" Inc. a adăugat compania pe lista "conviction buy".

Titlurile "Nippon Steel" Corp., al doilea producător de oţel din lume, au crescut cu 4,8%, la 353 yeni. În acest caz, "Goldman Sachs" şi-a modificat recomandarea la "cumpără", de la "neutru".

Acţiunile "Rio Tinto Group", a treia companie minieră din lume, au crescut cu 1,5%, la 62,19 dolari australieni, ca urmare a ascensiunii de luni a preţului metalelor.

Acţiunile "Commonwealth Bank of Australia" au crescut cu 1,9%, la 53,65 dolari australieni, după ce divizia "Merrill Lynch" a "Bank of America" Corp. a îndemnat la achiziţia de acţiuni ale băncii. Titlurile "National Australia Bank" Ltd. au urcat cu 1,5%, la 31,48 dolari australieni.

Acţiunile "Cnooc" Ltd., cel mai mare producător de ţiţei offshore din China, au crescut cu 3,1% pe piaţa din Hong Kong, la 11,50 dolari HK, datorită ascensiunii cotaţiilor petroliere. Acţiunile "Woodside Petroleum" Ltd. din Australia au crescut cu 0,7%, la 51,65 dolari australieni.

Indicele Nikkei 225 al pieţei din Tokyo a urcat cu 0,6%, la 10.076,56 puncte, S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney - cu 1%, la 4.785,70, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 0,8%, la 21.467,36.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb