Planul de sprijinire a economiei germane, elaborat luna trecută de guvern şi care valorează 32 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari), a fost adoptat vineri, prin votul dat de Camera superioară a Parlamentului german, Bündesrat.
Deşi anterior landurile (pentru care Bündesratul este organul de reprezentare) au ameninţat că vor bloca acest proiect, deoarece o parte importantă din plan urmează să fie sprijinit tocmai de cele 16 state regionale, şi-au dat aprobarea până la urmă pentru propunerile guvernului. Deputaţii din Bündestag, Camera inferioară a Parlamentului german, au aprobat deja acest plan.
Planul presupune o serie de măsuri destinate sprijinirii anumitor ramuri ale economiei şi stimulării investiţiilor private, prin intermediul facilităţilor fiscale şi al subvenţiilor.
Statele regionale urmează să acopere aproximativ 60% din costurile planului, urmând ca restul de 40% să fie susţinut de guvernul de la Berlin.
Vineri, banca centrală a Germaniei (Bündesbank) a anunţat că aşteaptă o scădere de 0,8% a economiei ţării.
• Suedia: Plan de 2,2 miliarde de euro
Guvernul suedez a anunţat, tot vineri, lansarea de urgenţă a unui plan pe trei ani, în valoare totală de 22,9 miliarde de coroane suedeze (2,2 miliarde euro), dintre care 8,3 miliarde coroane numai în 2009, pentru relansarea economiei.
Planul prevede alocarea a 8,3 miliarde de coroane în 2009, alte 8,8 miliarde în 2010 şi 5,8 miliarde în 2011, în principal pentru stimularea creării de noi locuri de muncă.
• 100.000 noi locuri de muncă în Franţa
Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, se aşteaptă la crearea a 100.000 noi locuri de muncă în ţară, datorită planului de relansare economică, prezentat joi, care prevede o injecţie de 26 de miliarde de euro în economie.
Lagarde a subliniat scutirea de la plata cotizaţiilor patronale în 2009 pentru companiile cu mai puţin de zece salariaţi, pe care o consideră "o măsură de stimulare, prin care li se reduc acestora obligaţiile sociale".