Europenii nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

F.A.
Internaţional / 29 noiembrie 2013

Liderii europeni nu au reuşit, ieri seară, să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zile de negocieri.

"Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedinte", Viktor Ianukovici, a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, potrivit AFP.

"Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat", a adăugat ea la finalul unei cine între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.

"Situaţia nu s-a schimbat fundamental" într-o săptămână "şi sunt puţine şanse" ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică, transmite Mediafax.

"Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei", a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

"El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună", a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei "au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri" prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.

În pofida acestor explicaţii şi a unei serii de întâlniri cu lideri europeni, preşedintele Viktor Ianukovici a rămas inflexibil.

Menit să contribuie la modernizarea politică şi economică a acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, acordul include o secţiune comercială importantă care ar permite deschiderea unei vaste pieţe europene.

Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale şi livrările de gaz, a preferat să renunţe la acest acord săptămâna trecută în faţa ameninţărilor ruse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb