Rata anuală a inflaţiei a urcat, în octombrie acest an, la 2,2% în zona euro şi în Uniunea Europeană, de la 2,1% luna precedentă, în timp ce Estonia şi România au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) şi preluate de Agerpres.
În zona euro, este cel mai rapid ritm de creştere a preţurilor de consum din decembrie 2012.
Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor şi depăşeşte ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (4,5%), România (4,2%) şi Ungaria (3,9%), iar cele mai scăzute în Danemarca (0,7%), Portugalia (0,8%) şi Irlanda (1,1%).
Comparativ cu septembrie 2018, inflaţia anuală a scăzut în opt state membre ale UE (inclusiv în România), a rămas stabilă în cinci şi a crescut în 14 ţări.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (1,02 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,65 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,42 puncte procentuale).
În septembrie, România a avut, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%.
Rata anuală a inflaţiei înregistrată de ţara noastră a scăzut la 4,3%, de la 5,03% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,27%, cele alimentare cu 3,73%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,73%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În acest an, cea mai mare rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, când creşterea preţurilor de consum a fost de 5,65%.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a reliefat, în şedinţa din 6 noiembrie, perspectiva scăderii ample a ratei anuale a inflaţiei pe parcursul trimestrului al patrulea, până la 3,5% în decembrie 2018, succedată de probabila ei coborâre, dar şi menţinere ulterioară, în jumătatea superioară a intervalului, pe o traiectorie descendentă până în trimestrul al treilea 2019.
Minuta CA al BNR arată: "S-a sesizat că aceasta este poziţionată totuşi uşor deasupra valorilor previzionate anterior, ajungând la 2,9% în decembrie 2019 şi la 3,1% la finele orizontului proiecţiei, faţă de nivelurile de 2,7% şi, respectiv, 2,8%, indicate de prognoza anterioară pentru aceleaşi momente de referinţă".