Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut în septembrie 2018 până la 2,1%, de la 2% în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată astăzi de Eurostat.
Valoarea comunicată de Eurostat este în conformitate cu estimările analiştilor care mizau pe o inflaţie de 2,1%. În acest moment inflaţia din zona euro este puţin peste obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Datele publicate de Eurostat mai arată că, în luna septembrie, cele mai semnificative majorări de preţuri în zona euro s-au consemnat la energie, care a înregistrat o creştere anuală de 9,5%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 2,7%, şi preţurile la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%.
În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut de la 1,2% până la 1,1%. Aceste date par în opoziţie cu punctul de vedere al oficialilor de la Banca Centrală Europeană potrivit cărora inflaţia de bază ar urma să crească la finalul anului, după ce a rămas blocată îndelung în apropierea nivelului de 1%.
Anterior, Eurostat informase că în luna august România a avut, pentru a şaptea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%, după o rată anuală a inflaţiei de 4,3% înregistrată în iulie. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în august până la 2,1%, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 2%. În rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei în luna august au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) şi Ungaria (3,4%).