Eurostat: România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente

T.B.
Macroeconomie / 26 aprilie

Eurostat: România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente

Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, comparativ cu 2022, în timp ce importurile au crescut cu 6,1%, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Potrivit acestor date, anul trecut, blocul comunitar a exportat medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 277 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au situat la 119 miliarde de euro. În consecinţă, excedentul balanţei comerciale a UE de pe urma comerţului cu medicamente şi produse farmaceutice s-a cifrat la 158 de miliarde de euro, a doua cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în 2022.

În rândul statelor membre, Germania (43 de miliarde de euro) şi Irlanda (31 de miliarde de euro) au înregistrat cele mai mari excedente de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice. În schimb, România, Slovacia, Malta, Estonia şi Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale de pe urma acestor schimburi, în frunte fiind România, cu un deficit de 332 milioane de euro, informează sursa.

Comparativ, Ungaria a avut în 2023 un excedent de 882 milioane de euro de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice, iar Bulgaria un excedent de 333 milioane de euro, conform Eurostat.

Datele Eurostat arată că, în 2023, România a exportat în afara UE medicamente şi produse farmaceutice în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile s-au cifrat la 659 milioane de euro. Ca pondere, exporturile României au reprezentat doar 1,3% din exporturile totale ale blocului comunitar de medicamente şi produse farmaceutice, în timp ce importurile s-au situat la 17,9% din importurile totale ale UE, cel mai ridicat nivel.

În 2023, Germania a fost ţara cu cele mai mari exporturi extra-UE de medicamente şi produse farmaceutice (62 de miliarde de euro), urmată de Belgia (44 de miliarde de euro) şi Irlanda (37 de miliarde de euro), relatează sursa citată.

Topul importatorilor de medicamente şi produse farmaceutice este condus de Belgia (26 de miliarde de euro), urmată de Germania (20 de miliarde de euro) şi Ţările de Jos (16 miliarde de euro), potrivit datelor Eurostat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania are un hub sau 2 ale unor producatori din Elvetia, multe dintre aceste produse sunt livrate mai apoi catre tari EU, Bulgaria, Ungaria, Croatia. Interesant, ar fi fost sa vedem si cifrele livarilor intracomunitare vs achizitii, nu doar export-import.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb