Autorităţile europene analizează cheltuielile efectuate de diferite fundaţii care au legătură cu Banca Centrală a Ungariei pentru a stabili dacă acestea modifică datele privind deficitul şi datoria publică furnizate de Budapesta şi de asemenea dacă încalcă regulile privind interzicerea finanţării monetare, transmite Bloomberg.
Într-un comunicat de presă difuzat vineri, Oficiul european de Statistică (Eurostat) a informat că poartă discuţii cu autorităţile ungare pentru a stabili dacă cheltuielile efectuate de cele şase fundaţii înfiinţate de Banca Centrală a Ungariei constituie cheltuieli guvernamentale, caz în care ar trebui incluse în calculele privind bugetul naţional. De asemenea, Eurostat a reiterat că banca de stat Eximbank ar trebui inclusă în calculul bugetului, ceea ce ar creşte nivelul datoriei guvernamentale a Ungariei, potrivit Agerpres.
Analiza Eurostat se adaugă unei investigaţii a Băncii Centrale Europene, care ar putea să se finalizeze cu o procedură de infringement împotriva Ungariei dacă se va ajunge la concluzia că Banca Centrală a Ungariei a încălcat regulile privind interzicerea finanţării monetare, potrivit unei scrisori trimise în data de 19 octombrie de preşedintele BCE, Mario Draghi către membrii Parlamentului European şi publicată vineri.
În anul 2013, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a înfiinţat şase fundaţii la conducerea cărora a desemnat o serie de prieteni şi membri ai familiei şi către care a direcţionat aproximativ un miliard de dolari. În cursul acestui an, Curtea Constituţională a decis că activele acestor fundaţii, dintre care unele investesc în educaţie, constituie fonduri publice.
La rândul lor, cele şase entităţi, cunoscute în mod colectiv drept fundaţiile Pallas Athene, au informat vineri că şi-au redus portofoliile de obligaţiuni guvernamentale cu 56 miliarde forinţi (198 milioane de dolari) în acest an şi de asemenea au investit o parte din bani în imobiliare ca răspuns la îngrijorările formulate de BCE.