EVENIMENTUL "ZECE ANI DE COMPANII ITALIENE ÎN ROMÂNIA" Băsescu: "Deja avem prea multe privatizări ratate"

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii / 31 mai 2013

Băsescu: "Deja avem prea multe privatizări ratate"

În ţara noastră sunt deja prea multe privatizări ratate, prea multe declaraţii, însă prea puţină concentrare a resurselor pentru generarea de creştere economică, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, la evenimentul Confindustria -"Zece ani de companii italiene în România" - găzduit de oamenii de afaceri italieni. Domnia sa a spus: "Deja avem prea multe prevatizări ratate în ultimele luni, deja avem prea multe declaraţii şi prea puţină concentrare a resurselor pentru a genera creştere economică. Nu mai puţin decât în alte dăţi, avem prea puţină capacitate administrativă pentru a valorifica fondurile pe care le avem la dispoziţie de la UE".

El a precizat că în acest an ţara noastră are la dispoziţie 6,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, "din taxele cetăţenilor europeni".

"Nu este o problemă a acestui moment, este o problemă care vine din trecut, din 2007 încoace, capacitatea administrativă redusă face ca România să nu valorifice şansa uriaşă de a primi bani gratuiţi", a mai afirmat şeful statului. 

Băsescu: "Sperăm la o decizie favorabilă accesului în zona Schengen în decembrie anul acesta"

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus ieri că speră la o decizie favorabilă în luna decembrie a acestui an pentru aderarea României la spaţiul Schengen. "Accesul în zona Schengen sperăm că va avea un rezultat favorabil în decembrie anul acesta, o decizie favorabilă", a declarat Băsescu.

El a menţionat că un al doilea obiectiv este aderarea României la Zona Euro, care a fost întârziat pentru mai mulţi ani de criza economică din Uniunea Europeană. Şeful statului a avut un discurs la evenimentul găzduit de Confindustria România pe tema economiei româneşti şi a implicării firmelor italiene în ţara noastră, precum şi a schimburilor comerciale dintre România şi Italia.

Decizia privind calendarul de aderare a României şi Bulgariei a fost amânată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie, în urma opoziţiei Germaniei, Olandei şi Finlandei, care au arătat că aşteaptă ca Bucureştiul şi Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare în domeniul Justiţiei. Următorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele două ţări este aşteptat în luna decembrie a acestui an.

Băsescu: "Sectorul de stat nu e pregătit să treacă la euro"

Sectorul de stat al economiei româneşti nu este competitiv şi "nu este pregătit să intre în zona Euro", a mai spus preşedintele Traian Băsescu, estimând totodată că ţara noastră ar putea deveni "un candidat serios" pentru zona euro în 2017 - 2018 dacă acordul cu FMI şi UE va avea succes.

Băsescu a susţinut că aderarea României la zona euro a fost amânată pentru încă "vreo câţiva ani", din cauza crizei economice, "chiar în condiţiile în care atunci când economiştii se uită la cele cinci criterii de la Maastricht constată că trei sunt deja îndeplinite şi alte două sunt foarte aproape de a fi îndeplinite".

"A devenit clar pentru noi, privind la efectele din ultimii ani, că nu este suficient să îndeplineşti criteriile de la Maastricht. Dincolo de a îndeplini cele cinci criterii, pentru a fi competitivi în Eurozonă trebuie să ai o economie competitivă. Am văzut efectele intrării în zona Euro la statele care au intrat în ultimii doi-trei-patru ani, cu criteriile de la Maastricht pe deplin îndeplinite, dar din păcate cu economiile necompetitive", a susţinut şeful statului.

El a precizat că în prezent sectorul privat din România "în cea mai mare parte este extrem de performant, competitiv", dar sectorul de stat al economiei care nu este competitiv şi "nu este pregătit să intre în zona Euro".

"Mă întreb ce s-ar întâmpla cu Căile Ferate Române dacă ar fi în zona euro, cu o monedă extrem de fixă, cu condiţii de plată, achiziţii şi prestaţii în euro. Ar fi un dezas­tru din cauza lipsei de competitivitate", a argumentat Băsescu.

Preşedintele a afirmat că o problemă similară ar putea fi şi pentru sectorul energetic, care nu ar putea să se mai bazeze pe deprecierea monedei naţionale.

"Este clar şi acesta este obiectivul acordului pe care îl avem încă în vigoare cu Fondul şi cu UE, creşterea parametrilor de competitivitate a economiei de stat. Sper că vom reuşi în doi, trei, patru ani şi România va putea să fie un candidat serios, la orizontul anilor 2017-2018, pentru intrare în zona Euro", a precizat Băsescu.

Comerţul bilateral între România şi Italia atinge aproape 12 miliarde de euro

Preşedintele a mai spus: "Prezenţa mea aici este în primul rând pentru a vă da un mesaj de încredere, un mesaj de încredere care pleacă în primul rând de la dorinţa noas­tră de a vă avea în România, pentru că sunteţi cei care aţi creat nu numai un număr impresionant de firme, dar asiguraţi 60.000 de locuri de muncă în economia românească şi, cu siguranţă, mai bine plătite decât sunt multe alte zone ale economiei noastre. În acelaşi timp aţi investit aici 1,6 miliarde de euro". Sunt bani investiţi în dezvoltarea României. Iar mesajul meu este să vă consolidaţi, să continuaţi să ne fiţi un bun partener, aşa cum ne-aţi fost până acum, şi vă asigur că vom găsi resurse să vă întoarcem încrederea pe care o aveţi în România". 

Comerţul bilateral între România şi Italia atinge aproape 12 miliarde de euro, făcând din Italia al doilea partener comercial al României.

Traian Băsescu a mai spus că în România mai este loc de investiţii, dând ca exemplu turismul, unde ţara noastră are, în opinia domniei sale, un potenţial formidabil, încă nevalorificat suficient din cauza lipsei infrastructurilor de turism.

Alte domenii de investiţii amintite de Traian Băsescu au fost industria alimentară, care să valorifice producţia agricolă, domeniul energiei, în care se pot face investiţii de toate categoriile, de la energie verde până la producţia de energie cu mijloace şi combustibili clasici, şi infrastructura.

Gluma lui Băsescu, de la un italian: "V-am invadat în 101-102, voi, acum, cu vreun milion de români"

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri italieni o glumă auzită de la un politician important din ţara acestora despre momentele istorice dintre România şi Italia, res­pectiv invaziile din perioada Daciei raportate la cele din perioada modernă.

Preşedintele a spus: "Vin la nişte oameni care au demonstrat că în România se poate, la nişte oameni hotărâţi să dezvolte afacerile în continuare în această ţară. Nu pot să nu îmi aduc aminte gluma unui important politician italian, cu care discutam la un moment dat, şi rememoram istoria cu invazia romană din 101-102, 105-106. Şi rememoram legăturile istorice, culturale, de limbă, iar el mi-a replicat: < bine, noi v-am invadat în 101-102, 105-106, dar voi ne-aţi invadat acum, cu vreun milion de români >. Ceea ce părea un schimb istoric echitabil. Asta spune foarte multe, când ne face plăcere să constatăm momente istorice importante, când, într-un fel sau altul, naţiunile noastre s-au integrat. Şi au luat una de la alta ce au avut fiecare mai bun".

Confindustria a sărbătorit, ieri, zece ani de existenţă, ocazie cu care preşedintele organizaţiei, Mauro Maria Angelini, a declarat: "Confindustria România are peste 700 de asociaţi, care oferă peste 130.000 locuri de muncă. Asociaţia are sediul naţional la Bucureşti şi filiale operative la Timişoara, Cluj-Napoca, Târgul-Mureş şi Oradea. În zece ani de activitate constantă, Confindustria România a realizat numeroase proiecte pentru asociaţii săi, a furnizat zeci de ore de pregătire cu un trend în continuă creştere şi a organizat peste 1.000 de evenimente pentru informarea asociaţilor de pe întreg teritoriul României".

Domnia sa a subliniat că, în prezent, în ţara noastră, sunt înregistrate 34.185 de societăţi cu capital italian, din care sunt active 16.736, cu un capital de 1,64 miliarde de euro. Schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Italia au fost de 11,4 miliarde de euro în 2012 a mai spus preşedintele Confindustria.

În iulie 2005, Confindustria România a fost recunoscută de Guvernul român ca patronat, şi de atunci participă la tratativele cu autorităţile şi cu sindicatele pe teme de deosebit interes, apărând interesele asociaţilor săi, societăţi române cu capital italian.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sa fie cum spuneti dumneavoastra, insa nu uitati ca Romania pe langa toate publicatiile de pe piata are un cotidian pe care daca il citesti poti intelege ca Romania este tara tuturor posibilitatilor. In cazul in care doamna Gheorghe intai ar inlocui raportul financiar pe 2011 cu cel actual,in cazul in care domnul Konieczny ar spune ca este interesat pentru dezvoltarea economica a Romaniei si nu cresterea cotatiei actiunilor Proprietatea si nu in cele din urma domnul Treichl ar gasi si alte modalitati sa-si imbunatateasca Tier Core Capital altfel decat prin a amortiza extraordinar mai mult de un miliard de Euro in 2 ani pentru operatiunile din 2 ani altfel s-ar vedea imaginea Romaniei in afara si altfel s-ar putea discuta. In data de 2 iunie televiziunea germana ZDF va prezenta un reportaj in legatura cu cei care au ales sa-si gaseasca norocul pe meleaguri straine inititulat ""ZDF.reportage: Arm. Ausgebeutet. Abgelehnt." über das Schicksal der neuen Einwanderer vom Balkan" in traducere libera Sarac, Jecmanit, Respins, noii imigranti din Balcani". Iar dansilor le voi trimite o scrisoare de multumire pentru ca sunt primii care au recunoscut fara dorinta dansilor probabil ca avem un rating 3A (Arm Ausgebeutet Abgelehnt) Ar trebui doar sa le spunem ca fara munca romanilor anumite firme nu ar mai fi avut randamente ale capitalului propriu mai mari de 50% , altele nu ar fi reusit sa ramana departe de atentia firmelor in domeniu interesate sa le prelueze si nu in cele din urma unele dintre ele ar fi reusit sa ramana anonime in peisajul european al atractivitatii atragerii de capitaluri. Aceasta este Romania mea domnule Presedinte , iar AAA este pe langa ZDF si ceea ce v-am povestit insa care foarte putini reusesc sa observe. Cu stima, Virgil

    1. eu au acum un milion de SCLAVI romani.

      Atat s-a amestecat in treburile tarii,incompetent fiind in mai toate,incat a stricat tot,iar acuma constata ca Romania nu mai e buna de nimic. Obraznicatura batrana !.Nu mai pun la socoteala datoria uriase facuta (de Romania) in timpul zbenguielilor lui de presedinta jucator.In tot acest timp, el si apropiatii, si-au ingrosat vartos conturile personale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb