Evergrande - în incapacitate de plată, din cauza datoriilor în dolari

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2021

Evergrande - în incapacitate de plată, din cauza datoriilor în dolari

Compania nu a onorat plata dobânzilor unor obligaţiuni a căror perioadă de graţie expirase pe 6 decembrie

Dezvoltatorul imobiliar Evergrande, a cărui criză de lichiditate a zdruncinat pieţele de credit ale Chinei, a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată cu datoriile sale în dolari, anunţă Bloomberg.

Conform publicaţiei, agenţia de rating Fitch a retrogradat compania chineză deoarece aceasta nu şi-a onorat plăţi ale dobânzilor pentru obligaţiuni în dolari, a căror perioadă de graţie expirase pe 6 decembrie. Evenimentul marchează începutul sfârşitului pentru imperiul imobiliar fondat în urmă cu 25 de ani de Hui Ka Yan, şi declanşează o dispută de durată pentru plăţile care vor mai fi făcute din ceea ce va mai rămâne din companiei. De asemenea, reprezintă cea mai mare provocare de până acum pentru guvernul de la Beijing, în eforturile sale de a preveni o criză a datoriilor în sectorul imobiliar, care să se răspândească pe o scară mai largă, conform Bloomberg.

Evergrande, care în luna iunie avea datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, a spus, într-un comunicat din data de 3 decembrie, că intenţionează să "se implice activ" altături de creditorii străini într-un plan de restructurare a datoriilor.

Compania intenţionează să includă în plan toate obligaţiunile sale publice offshore şi datoriile private, conform mai multor persoane familiare cu situaţia, notează sursa menţionată.

Conform Bloomberg, deţinători de obligaţiuni Evergrande în valoare de 19,2 miliarde de dolari, denominate în moneda americană, se confruntă cu ajustări profunde ale sumelor, pe măsură ce compania îşi revizuieşte bilanţul mamut fără vreun ajutor guvernamental - proces ce se anunţă lung, plin de controverse şi cu potenţiale riscuri pentru cea mai mare economie a Asiei.

Anumite titluri obligatare în dolari ale Evergrande se tranzacţionează chiar şi la 20 de cenţi pentru un dolar din valoarea nominală. În aceste condiţii, problema cheie pentru deţinătorii de obligaţiuni este dacă Evergrande va reuşi să accelereze vânzările de case, precum şi să vândă alte active, potrivit sursei menţionate.

Pe de altă parte, oficialii chinezi se implică în situaţia de la Evergrande. Imediat după ce compania a declarat că intenţionează să lucreze cu creditorii la un plan de restructurare a datoriilor, Hui Ka Yan a fost convocat de autorităţile provinciei Guangdong.

Autorităţile vor trimite un grup de lucru pentru a ajuta constructorul să gestioneze riscurile, să consolideze controalele interne şi să asigure funcţionarea normală a operaţiunilor. Conform companiei, la Evergrande a fost format un nou comitet de management al riscului, în care reprezentanţii statului ocupă majoritatea locurilor, scrie Bloomberg.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cred ca dupa ea va atrage toate bursele IN JOS!

    1. Atata timp cat orice fas este tratat ca o realizare, n-ai sa vezi... scaderi. Mai ales ca bani in piata si pentru tesla in c...e.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb