Exporturile şi importurile Chinei au scăzut în mod neaşteptat în luna iunie, semnalând încetinirea celei de-a doua mari economii a lumii.
Livrările externe ale ţării asiatice s-au redus cu 3,1% luna trecută, în ritm anual, declinul fiind cel mai important de la momentul declanşării crizei financiare globale, conform Administraţiei Generale a Vămilor din Beijing. Analiştii estimau un avans cu 3,7% al exporturilor chinezeşti, în iunie.
Tot în iunie, importurile Chinei au scăzut cu 0,7%, în timp ce prognozele economiştilor arătau o creştere de 6%.
Datele oficiale indică scăderea exporturilor Chinei către SUA şi Uniunea Europeană pentru a patra lună la rând.
Excedentul comercial al Chinei a fost de 27,1 miliarde dolari în iunie, faţă de 27,8 miliarde dolari, cât estimau analiştii.
În luna mai, exporturile chinezeşti au crescut cu 1%, iar importurile s-au redus cu 0,3%.
"În prezent, China se confruntă cu provocări destul de dure pe segmentul comerţului", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Vămilor, Zheng Yuesheng, adăugând: "Exporturile din trimestrul al treilea arată sumbru".
Zilele trecute, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a modificat în sens negativ estimarea privind creşterea economiei Chinei în 2013, la 7,8%, de la 8,2%, cât previziona instituţia în luna aprilie. Pentru anul următor, FMI aşteaptă un avans al economiei Chinei de 7,7%, faţă de 8,4%, cât anticipa în aprilie.
Analiştii sunt de părere că expansiunea economiei acestei ţări a încetinit în trimestrul al doilea la 7,5% (ritm anual), comparativ cu o rată de creştere de 7,7% înregistrată în primele trei luni ale anului curent. În trimestrul al patrulea din 2012, avansul economiei Chinei a fost de 7,9%.
Premierul chinez Li Keqiang a declarat recent că ţara sa trebuie să se bazeze pe transformarea economică pentru menţinerea unei dezvoltări continue şi sănătoase.