Rusia a reuşit să îşi menţină bugetul federal pe surplus în luna octombrie, în pofida creşterii cheltuielilor pentru războiul din Ucraina, în condiţiile în care o taxă pe profiturile excepţionale ale grupului de stat Gazprom PJSC a adus miliarde de ruble la bugetul statutului, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Ministerul de Finanţe de la Moscova a informat astăzi că surplusul bugetar pe primele 10 luni ale anului a ajuns la 128,4 miliarde de ruble (2,1 miliarde de dolari). Este vorba de o sumă aproape dublă faţă de surplusul bugetar de 54,7 miliarde de ruble anunţat în luna septembrie.
Cu toate acestea, creşterea cheltuielilor cu războiul din Ucraina, combinată cu scăderea veniturilor generate de pe urma exporturilor de petrol şi gaze, ameninţă în continuare să aducă bugetul Rusiei pe deficit la finele anului. Ministerul de Finanţe de la Moscova prognozează că deficitul bugetar pe ansamblul anului 2022 va fi mai mult decât dublu decât de ţinta de 0,9% din PIB pe care este construit bugetul.
Veniturile din taxe pe petrol şi gaze s-au dublat în octombrie comparativ cu septembrie. Gazprom a plătit o sumă suplimentară de 416 miliarde de ruble sub forma unei taxe pentru extragerea mineralelor, după ce explozia preţului gazelor a compensat pentru scăderea dramatică a exporturilor de gaze spre Europa, cea mai importantă piaţă a grupului rus. Această taxă temporară pe profitul excepţional a fost introdusă după preţurile mari din prima jumătate a anului iar compania ar urma să plătească aceeaşi sumă în lunile noiembrie şi decembrie.
Datele publicate astăzi de Ministerul de Finanţe de la Moscova mai arată că o creştere cu 20% a cheltuieilor în primele zece luni ale anului, pe măsură ce Guvernul a majorat sumele pentru prestaţiile sociale, în contextul recesiunii şi al cheltuielilor care au legătură cu războiul din Ucraina.
Octombrie a fost prima lună în care Ministerul rus al Finanţelor a fost nevoit să acceseze fondul de rezervă al statului pentru a acoperi cheltuielile. După ce premierul Mihail Mişustin a ordonat alocarea a 1.000 de miliarde de ruble din fondul de rezervă în acest scop, peste un sfert din această sumă a fost cheltuită.
Analiştii se aşteaptă ca bugetul Rusiei să ajungă în deficit la finele anului. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au introdus un plafon de preţ pentru petrolul rusesc şi au interzis companiilor să mai ofere orice fel de servicii pentru navele care transportă ţiţei rusesc, dacă preţul de achiziţie este peste acea limită.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 20:56)
Sanctiunile UE da roade excelente,ptr.Rusia si USA,
iar europa slabeste economic irreversibil
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2022, 10:15)
inca un pic si rusii cei prosperi se apuca iar de demontat fabrici din europa slabita economic ireversibil
2. Aceste date foarte concrete ar trebui sa opreasca
(mesaj trimis de Popa L în data de 12.11.2022, 12:27)
In urma sanctiunilor foarte puternice si foarte devreme ,despre care se declara ca vor distruge economia Rusiei ....s a distrus economia Europei (si foarte tare a Germaniei!).
Asta separat de efectele asupra pietelor de gaz si de energie din Europa ,care influente sunt la inceput de drum ...urmeaza ani de suferinta in Europa ,iar Ucraina e in ruine .Dar ceea ce e important de observat aici este ca efectele sanctiunilor asupra Europei erau absolut predictibile ,nu aveau cum sa incetineasca economia Rusiei ,cand restul lumii nu a aderat la aceste politici gresite ,de termen scurt . Sigur ca si in Rusia sunt consecinte negative din acest razboi ,a scazut nivelul de trai si s a pierdut democratia ,libertatea de expresie si miscare ,mari averi personale etc . Dar se stie din istorie ca ,la timp de razboi se reorienteaza si intareste economia de razboi ,care genereaza crestere economica ,si asta reduce efectele restrictiilor comerciale .Chiar nimeni din liderii mondiali nu a putut estima ca si numai din rezervele ei interne ,si in deplina autarhie Rusia nu putea fi puternic afectata ? In nici un caz intr un an !
3. fără titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 12.11.2022, 13:16)
Ohooo, ce de rusnaci pe aici!
Daca nu stiti romana, cititi doar titlul...
Scrie in articol, deficit bugetar dublu fata de cel prevazut, crestere cu 20% a prestatiilor sociale, ajutoare de somaj, tot cheltuie din fondul de rezerva....
Numai semne bune!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2022, 13:17)
Sunt in retragere pe toate fronturile dar ei se lauda ca ce biine le merge.
Rusia=natie de mincinosi
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.11.2022, 14:09)
Greu cu oameni foarte inculti,
nu inteleg ratiunea si realitatea,
inghit doar propaganda